понеделник, 15 ноември 2021 г.

Домашно топено сирене



Лесно и бързо може да приготвите сами вкусно топено сирене. Като основни продукти са ви нужна извара с по-висока масленост и малко маскарпоне. Ако изварата е с по-ниска масленост и пропуснете маскарпонето, пак ще получите превъзходно топено сирене, но с твърда консистенция. В този случай сложете вместо жълтък едно цяло яйце. Изсипете готовата смес върху найлоново фолио и завийте на руло. Приберете го в хладилника, докато се стегне. След това може да го нарежете на филийки и поднесете за закуска, предястие или към салата. Чудесно е и за запичане. Кимионът може да замените с подправки, които харесвате.

Продукти за около 380 г готов продукт:

250 г извара (минимум 30% масленост)
100 г маскарпоне
1 жълтък
1/2 ч.л. захар
40 г масло
1/2 ч.л. бакпулвер
сол
кимион

Приготвяне:

* Пасирайте на гладък крем изварата, маскарпонето и жълтъка. Изсипете ги в тенджерка и сложете съда на водна баня.

* Добавете захарта, маслото и бакпулвера. Гответе на водна баня под непрекъснато бъркане около 15 минути. В началото сместа ще стане зърниста. Разбърквайте с телена бъркалка, докато бучиците от изварата се стопят и всичко стане хомогенно. На консистенция топеното сирене трябва да бъде с бледо-жълт цвят, еластично и лъскаво.

* Накрая посолете и сложете зърна кимион. Разсипете топлото сирене в малки буркани и затворете с капачки. Не забравяйте да сложите етикет с надпис, че това е най-вкусното топено сирене на света!

 


4 коментара:

  1. Много благодаря за рецептата, но къде има извара с такава масленост? Споделете от къде я купувате, моля.Обезателно ще го направя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Руми! Ще се радвам да опиташ сиренето. Не се безпокой, и с по-нискомаслена извара е добре. Аз купувам извара най-вече от руските магазини. За тях тя е национален продукт и е много качествена. Както и кашкавалената извара на "Добрев" и "Маджаров".

      Изтриване
  2. Много благодаря,знам много добре изварата в Русия и продуктите с нея, дори в супермаркетите е хубава, но на пазарите е чудесна.Йоли, благодаря, че винаги ми отговаряте на зададения въпрос, отличавате се, допълнително ви уважавам за това, освен, че много харесвам.Да бъдете такава, винаги!

    ОтговорИзтриване