tag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post9156010674480002504..comments2024-03-19T09:33:53.737+01:00Comments on Вкусно с Йоли: Октопод карпачоЙоланта Делибозоваhttp://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-28887108447440568982014-12-16T15:58:08.435+01:002014-12-16T15:58:08.435+01:00Много ти благодаря. Радвам се, че ти хареса идеята...Много ти благодаря. Радвам се, че ти хареса идеята. Тя не е моя, цялото средиземноморие я прави, а аз я взаимствах. Но е хубава, и аз харесвам октопода така.<br /><br />Доста време ще издържи вхладилник, седмица със сигурност. Във фризера също би могло да се съхрани, но аз не съм опитвала. Но се сещам, че скоро гледах едно предаване, в което правеха такъв октопод. Готвачът го замрази за да може след това с елекрически трион да го нареже на максимално тънки шайби. Наистина си стана карпачо, а не като моите дебели шайби. Така че, дори и да не го съхраняваш във фризер, преди поднасяне го замрази поне за малко за да го нарежеш наистина тънко.<br /><br />Ще се радвам занапред да посещаваш и пишеш в новия ми сайт www.yoli.bg, тъй като тук няма да има повече нови рецепти. Благодаря за разбирането и весели празници!Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-79155083366236083972014-12-16T15:45:18.512+01:002014-12-16T15:45:18.512+01:00Здравейте,идеята ви е страхотна но се питам дали м...Здравейте,идеята ви е страхотна но се питам дали мога да го замразя за бъдеща употреба и въобще колко време мога да го съхранявам в хладилник според вас? Благодаря предварително!<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-3288482679493945352011-12-28T18:27:49.973+01:002011-12-28T18:27:49.973+01:00Благодаря от сърце.А вие с двечките с дъщетя ти ст...Благодаря от сърце.А вие с двечките с дъщетя ти сте много,много мили.Весели празници ви желая и наздраве с тази морска вкусотия!Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-26878559448077054252011-12-28T16:43:45.457+01:002011-12-28T16:43:45.457+01:00Прекрасна Сте,Йоли:)
От два дни Ви "открихм...Прекрасна Сте,Йоли:)<br /><br /> От два дни Ви "открихме" с дъщеря ми и вече сме Ви <br />върли фенки! Обожавам октопод приготвен по този начин и честно казано не съм и предполагала,че се прави толкова лесно...<br />Сега се стягам и отивам да купя октопода за да го приготвя тази вечер,а утре с нетърпение ще разрежа бутилката и го нападааааааам:)<br /><br />Поздрави и благодарности за чудесните идеи,рецепти,снимки и настроение,което струи от Вас:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-18859629023877215392010-11-06T15:11:44.779+01:002010-11-06T15:11:44.779+01:00О,да,трябва да се пробва оригинала,даже е задължит...О,да,трябва да се пробва оригинала,даже е задължително.Защото е наистина прелест,невероятно е това тъничко телешко месо.Наистина се радвам на обясненията ти,и на мен ми беше много интересно.Благодзаря и за хубавите думи.Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-48441194642772215102010-11-06T14:34:23.789+01:002010-11-06T14:34:23.789+01:00Така е, Йоли.
Карпачо е вече терминът за всичко на...Така е, Йоли.<br />Карпачо е вече терминът за всичко нарязано много тънко. (наравно с термина жулиен) Че и с чук може да се направи и по-тънко.<br />Рецепта ти е страхотна! Просто исках да кажа на многобройните ти почитатели да пробват оригинала - заслужава си!<br />Лродължавай да ни радваш :-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-60633523892966244102010-10-02T18:21:23.642+02:002010-10-02T18:21:23.642+02:00И да вмъкна още една информация,която ми предостав...И да вмъкна още една информация,която ми предостави Петър - Pti : месото за карпачото задължително се замразява за повече от денонощие и то при ниска температура -20градуса.Още веднъж благодаря на Петър за всички пояснения.А на читателите си да кажа - не се страхувайте да ядете карпачо.Страхотно е! Италианците си знаят работата.Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-55760938529766004442010-10-02T17:27:36.476+02:002010-10-02T17:27:36.476+02:00pti,много благодаря от мое име и от името на читат...pti,много благодаря от мое име и от името на читателите ми за чудесната изчерпателна информация относно прословутото италианско карпачо.Лично аз обожавам това сурово тънко нарязано телешко месо.<br /><br />Разбира се,не съм открила аз "топлата вода" в кулинарията.Този метод за приготвяне на октопод е много разпространен в Италия.Виждала съм го къде ли не в тази страна...Рецепта и източник на такава просто няма,това е начин на приготвяне,а не нещо определено като съставки и т.н.Оригинал няма.Кой знае кой и кога го и измислил.Може да се поднесе с най-различни неща ... от горчица до сладки сосове.Наистина съм виждала много варианти и това си е въпрос на предпочитание.<br /><br />В кулинарията карпачото е по-скоро термин за много ястия,както солени,така и сладки.И тъй като е много навлязъл в широката употреба много рядко е в суров вариант.Когато е от плодове е сурово,от риба също,но от зеленчуци рядко.Обикновено са поне сотирани.Не се спазва и червеният цвят - скоро например попаднах на рецепта "Карпачо от ананас",който определено не е червен.Така че,умерявам ви,този термин все по-често ще го срещаме и то по най-различни начини.И смятам,че в това му е чара на готвенето ... импровизацията.Идеята .Промяната.<br /><br />Наистина много благодаря за хубавите думи и за интересното обяснение.На всички ще е интересно.Хубав ден и да ви е сладко!Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-6404905373147655022010-10-02T11:10:29.231+02:002010-10-02T11:10:29.231+02:00Знам, че не вие сте измислили тази рецепта. Знам, ...Знам, че не вие сте измислили тази рецепта. Знам, че съществуват такива рецепти за "Octopus carpaccio". Но това ми звучи като "Бъоф Строганоф от патладжани". Нищо лично, просто за вашите читатели (и за да опитат оригинала) изброявам основните характеристики на това - карпачо, измислено през 1950 година заради една анемична баронеса, ястие.<br />1) Сурово месо (мариновано в зехтин и лимон) - телешко/говеждо филе. Вече се допуска и риба тон.<br />2) Наситен червен цвят. Ястието носи името на един ренесансов художник с характерен червен цвят. Вече се появи и "карпачо" от червено цвекло.<br />3) Много тънко нарязаните парчета са еднакви и наредени ветрилообразно (или по друг симетричен начин). Тук рецептата ви е изключително оригинална! Другите режат пипалата на октопода и пак не се получава. <br />4) Нещо отгоре. В оригинала е горчица и някаква средиземноморска подправка. Но вече слагат и сурови гъби отгоре :-)<br />Успех, Йоли!ptihttps://www.blogger.com/profile/06798203173765092105noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-83414525062276127532010-10-01T23:58:27.349+02:002010-10-01T23:58:27.349+02:00Йоли, мисля че рецепта ти си заслужава да се опита...Йоли, мисля че рецепта ти си заслужава да се опита следващия път когато срещна октопод :-)<br />Но КАРПАЧО е (в оригинала си телешко) СУРОВО месо - твоето е сварен октопод :-)ptihttps://www.blogger.com/profile/06798203173765092105noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-40079489743787539412009-11-25T22:17:29.983+01:002009-11-25T22:17:29.983+01:00look very nice ,octopus love :)
and deliciouslook very nice ,octopus love :)<br />and deliciousBir Dut Masalı - nUnUhttps://www.blogger.com/profile/16306887121176811610noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-2904698769701518962009-11-25T21:09:12.799+01:002009-11-25T21:09:12.799+01:00Благодаря ви от сърце,приятели.Много се радвам,че ...Благодаря ви от сърце,приятели.Много се радвам,че ви допадна идеята за приготвянето на октопод по по-необичаен начин.Опитайте го,ако обичате морска храна.Ще ви хареса.Йоланта Делибозоваhttps://www.blogger.com/profile/04645685763940684096noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-86405365865597999182009-11-25T08:59:47.342+01:002009-11-25T08:59:47.342+01:00Оригинално!
Непременно ще се възползвам ...
Благод...Оригинално!<br />Непременно ще се възползвам ...<br />Благодаря ти за нестандартните рецепти!<br />Успешен ден!Красиhttps://www.blogger.com/profile/14453216019691069229noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-86942624987586653392009-11-24T23:24:44.686+01:002009-11-24T23:24:44.686+01:00Йоли, впечатлена съм! Поздравления !Много оригинал...Йоли, впечатлена съм! Поздравления !Много оригинална идея ! Много красиво в нарязан вид :) Царица си ти {} {} {}Vaniahttps://www.blogger.com/profile/02420376800821713446noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-80634379995722772782009-11-24T22:48:41.357+01:002009-11-24T22:48:41.357+01:00Браво Йоли!
Нали ще ми позволиш да се погордея м...Браво Йоли! <br /><br />Нали ще ми позволиш да се погордея мъничко с тебе?! :)Dragohttps://www.blogger.com/profile/05902977777048114476noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-80367163033747765242009-11-24T21:56:22.635+01:002009-11-24T21:56:22.635+01:00Да,наистина интересен начин да се придаде идеално ...Да,наистина интересен начин да се придаде идеално кръгла форма на аспик. <br />Само ще изчакам да свършат постите и се залавям с желиране. :)Йоанаhttp://www.kulinarno-joana.comnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-35553781196502582742009-11-24T20:17:57.549+01:002009-11-24T20:17:57.549+01:00Изумителен октопод, но този път съм спокойна, защо...Изумителен октопод, но този път съм спокойна, защото съм го опитвала.....<br />Поклон, Йоли, пред невероятния ти талант !<br />МарияMaria Pepeldjiyskahttps://www.blogger.com/profile/00449057414860251598noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-80035086959885662922009-11-24T19:52:02.456+01:002009-11-24T19:52:02.456+01:00Йоли, много оригинално!
Не съм приготвяла октопод,...Йоли, много оригинално!<br />Не съм приготвяла октопод, но ти така ме изкушаваш :-D<br />Поздрави и хубава вечер :-)toni_nhttps://www.blogger.com/profile/00474558611971025998noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-73617128911488364652009-11-24T19:25:54.286+01:002009-11-24T19:25:54.286+01:00Уважаеми Йоли
Поздравявам Ви за прекрасен рецепти!...Уважаеми Йоли<br />Поздравявам Ви за прекрасен рецепти!<br />Надявам се нямате нищо против, че аз преведени на румънски някои от вашите рецепти и ние, публикувани в моя блог "тетрадка рецепти” (http://geta-caietulcuretete.blogspot.com/2009/09/prajituri-cu-inima-de-ciocolata.html)<br />Вие искате всичко, което е добро за теб,<br />с приятелство, <br />GetaGetahttps://www.blogger.com/profile/17815902776997321956noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-16691892129557598552009-11-24T19:18:49.752+01:002009-11-24T19:18:49.752+01:00Страхотна си -обичам октопод,но този "чалъм &...Страхотна си -обичам октопод,но този "чалъм " с бутилката не би ми дошъл на ум.Поздрави!Danihttps://www.blogger.com/profile/12150416067028333229noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6614002466552777700.post-49852001497222444642009-11-24T18:49:40.729+01:002009-11-24T18:49:40.729+01:00Обожавам октопод
БравосОбожавам октопод <br />БравосValhttp://val.log.bg/noreply@blogger.com