петък, 13 септември 2019 г.

Брауни в сладоледена фунийка с малинов крем





Наближава 15 септември. Този така важен първи учебен ден, особено за първолаците. Толкова са сладки тези мъници, спретнати, с големите чанти на гърба и грейнали усмивки. Днешният десерт е поздрав за всички тях. Да растат безгрижни, щастливи и палави! Да учат буквичките с удоволствие, за да могат знанието и културата да са им верни спътници в бъдещето. На добър час!
Рецептата, която ви предлагам е по-скоро една сладка закачка. Визията на любимия на всички деца сладолед е запазена, но всъщност вътре се крие вкусно шоколадово-лешниково брауни, гарнирано с малинов крем.

Продукти за 6 десерта:

брауни:

50 г натрошен млечен шоколад
50 г нутела
50 г масло
2 яйца
40 г пудра захар
75 г фино смлени лешници
30 г брашно
щипка сол
ванилия
1 равна ч.л. бакпулвер

крем:

150 мл гореща течна пълномаслена сметана
150 г натрошен бял шоколад
2 с.л. малиново пюре

друго:

6 вафлени фунийки за сладолед
150 г пресни или замразени малини
2 с.л. захар

Приготвяне:

* Първо пригответе малиновото пюре. Кипнете 100 г малини с 2 с.л. захар. Пасирайте и претрийте през цедка, за да отстраните семките. Охладете.

* След това пригответе сместа за крема. Добре е да я направите ден предварително. Залейте белия шоколад с горещата сметана и оставете за 2 минути. Добавете малиновото пюре и разбийте добре с пасатор. Приберете течната смес в хладинника минимум за 8 часа.

* За пълнежа стопете заедно млечния шоколад, нутелата и маслото. Охладете. Отделно разбийте на гъст крем яйцата с пудрата захар. Подправете с ванилия. Смесете заедно лешниците, брашното, солта и бакпулвера. Към разбитите яйца добавете шоколадовата смес. Разбъркайте. Постепенно сипете сухата смес, като бъркате внимателно с лопатка.

* Загрейте фурната на 170* и подгответе формата за печене. Вземете тортена форма или подвижен ринг. Облечете я в два пласта алуминиево фолио и я поставете в тава. Внимателно набодете сладоледените фунийки във фолиото откъм кухата страна на формата. Напълнете фунийките с шоколадовото тесто до 2/3.




* Има фунийки с различна големина. Ако разполагате с по-малки, от посочените продукти за тестото може да получите до 12 десерта. Сложете тавата във фурната на долното ниво и изпечете за около 20-25 минути. За да не прегарят фунийките може да ги покриете с алуминиево фолио. Тук е мястото да отбележа, че тестото във фунийките остава течно дори и след 20 минути печене. Не се плашете, че е сурово. След като изстине ще се стегне. Шоколадовата смес прилича на тестото за лава-кейк. След изпичане трябва да остане влажно и кремообразно. Разбира се, може да напълните фунийките с кексово тесто по любима ваша рецепта, но аз предпочетох да не е сухо, за да може да се гребе дори с лъжичка. Да не говорим, че малкото брашно прави консистенцията изключително нежна. След като фунийките изстинат, по желание може да топнете краищата им в малко стопен шоколад и да поръсите с цветна захар.

* Разбийте студения крем до сгъстяване. За по-активен цвят може да добавите сладкарска боя.

* Върху изпеченото брауни наредете по 2-3 малини. Отгоре шприцовайте от крема и зарадвайте децата. Да ви е сладко!

*** За рецептата са подходящи от по-дебелите фунийки за сладолед. Тъй като трудно се намират по магазините, направете като мен. Помолете в сладкарниците, които продават сладолед да купите няколко фунийки. И последно, ако нямате у дома специална форма, върху която да ги поставите изправени, може да ги набодете в купа или кутия, пълна със захар.

петък, 6 септември 2019 г.

Припадналият имам-Imam bayıldı/Имамбаялдъ




Това лятно ястие е обичано по целите Балкани. Типично е за Турция, Албания, България и Гърция. Легендата разказва, че висш духовен съновник (имам) буквално припаднал от възторг, след като съпругата му му поднесла вкусната гозба. Буквалният превод е "Припадналият имам". У нас най-вече се нарича Имамбаялдъ, като двете думи се сливат в една. Аз ще си позволя да го напиша така, както го пишат турците-"Imam bayıldı".
Вариантите за приготвяне на тази рецепта са много, но аз харесвам възможно най-семплия вариант. Ще се радвам да го опитате и вие.

Продукти за 3 порции:

3 малки патладжана
50 мл зехтин
4 глави лук, нарязани на едро
1 кг пресни белени домати или 1 голяма консерва (800г)
1 с.л. доматено пюре
червена люта чушка по желание, нарязана на ситно
1 дафинов лист
2 зърна бахар
4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
2-3 клончета мащерка
сол и черен пипер на вкус
1/2 връзка нарязан магданоз

Приготвяне:

* Измийте патладжаните и ги намачкайте с точилка. Тук може да прочетете повече за това. При тази обработка те омекват и след разрязване може да получите по-голям отвор за пълнене.

* На всеки патладжан направете два разреза, без да прерязвате до долу. Получават се два джоба, които може леко да разширите с пръсти. Посолете патладжаните и ги оставете за 15 минути. Изплакнете ги със студена вода, подсушете и сложете в тавичка. Полейте ги с малко от зехтина и изпечете до полуомекване във фурна на 180*.





  * Докато патладжаните се пекат пригответе пълнежа. На бавен огън задушете лука в останалия зехтин. Прибавете дафиновият лист и бахара. Лукът трябва да се готви дълго и действително на тих огън, за да може добре да омекне и стане сладък. Към задушеният лук добавете доматите, доматеното пюре и чушката. Гответе без капак, докато изври излишната течност и сместа се сгъсти. Към края сложете чесъна, мащерката и овкусете със сол и черен пипер. След като поизстине добавете магданоза.

* Напълнете патладжатине с лучен пълнеж. Останалата част изсипете в тавата около тях. Запечете ястието за още 20-25 минути, докато патладжаните напълно омекнат, а пълнежът се карамелизира. Сервирайте гозбата студена с резен сирене. Да ви е сладко!

събота, 24 август 2019 г.

Палачинки от тиквички с кайма и кашкавал





Чудесно лятно ястие с тиквички и кайма. Използвайте подправки по ваш вкус. Тези, които недолюбват месото могат да заменят каймата с бяло или синьо сирене, моцарела или още кашкавал.

Продукти за 2 палачинки:

500 г тиквички
1 стрък ситно нарязан зелен лук
2 скилидки счукан чесън
2-3 с.л. нарязан копър
2-3 с.л. нарязан магданоз
2 яйца
3 с.л. заквасена сметана или натурално крем-сирене
100 г брашно
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. зехтин

пълнеж:

2 с.л. олио
1/2 глава ситно нарязан лук
2 нарязани на ситно скилидки чесън
300 г телешка кайма
сол и черен пипер на вкус
1 ч.л. сух риган или майорана
50 г настърган кашкавал

Приготвяне:

* Първо пригответе пълнежа. Задушете в олиото лука и чесъна. Прибавете каймата и я изпържете, докато се изпари течността. При пърженето бъркайте периодично, за да не стане на бучки. Овкусете със сол, черен пипер и риган.

* Настържете тиквичките на едро ренде заедно с кората. Посолете ги и ги оставете за 10 минути, за да отпуснат соковете си. Сложете ги в кухненска кърпа и добре ги изцедете. Може да направите това и с ръце. Смесете тиквичките с лука, чесъна и зелените подправки. Добавете яйцата и сметаната. Разбъркайте добре и сипете брашното. Отново разбъркайте и подправете с черен пипер и сол, ако е нужно.

* Намажете тиган с незалепващо покритие (26-28 см) с 1 с.л. зехтин. Намалете силата на огъня под средната и изсипете половината от сместа. Разнесете я с лъжица на равен тънък пласт. Захлупете тигана и гответе 5-7 минути. Бих искала отново да напомня, че температурата трябва да е ниска. В противен случай тиквичките бързо ще се зачервят отдолу, а вътре ще останат сурови. След като повърхността на палачинката добре засъхне, изсипете в единия край половината от каймата. Посипете с половината кашкавал. С помощтта на лопатка прегънете като омлет. Полейте с останалия зехтин, отново захлупете и гответе 2-3 минути. Обърнете палачинката от другата страна, захлупете и изчакайте още 2-3 минути. По този начин направете и втората палачинка. Сервирайте ястието леко топло. Нужно е тиквичките да се стегнат, за да не са прекалено влажни като консистенция. Ако желаете да изпържите палачинката от двете страни, обърнете я с помощтта на чиния, след като добре засъхне от горната страна. След това добавете каймата, кашкавала и продължете нататък. Да ви е сладко!





неделя, 18 август 2019 г.

Боровинкови сладоледени шишчета




Обичам сладките закачки и дори съм създала категория с това име в готварската ми страница. Там са събрани рецепти, които са по-различни от познатите ни сладкиши и торти. Понякога необичайни като продукти и вид, понякога просто идеи за нещо интересно и често без посочена рецепта. Днешното ми предложение е точно такова. Една лятна идея с боровинки и кисело мляко. Чудесна ледена закачка за малки и големи. Ето с няколко думи какво ви е нужно, за да направите лесен десерт, който предизвиква усмивка на лицето на всеки, който го види и вкуси.

Нужни са ви едри боровинки, които да нанижете на шишчета и добре да замразите.




След това топнете замръзналите плодове в подсладено гъсто кисело мляко, което сте изсипали във висока чаша. Поставете ги в чиния, покрита с найлоново или алуминиево фолио и отново замразете. Топнете ги още веднъж в млякото и оваляйте в кокосови стърготини. (Може да направите това няколко пъти, в зависимост от това, колко плътна желаете да е млечната обвивка.) Съхранявайте във фризер до сервиране.





Това е идеята, а вие сами преценете как да овкусите млякото. Може да го подсладите с мед и подправите с ванилия и лимонова кора. В част от него сложете малко смлени боровинки за хубав лилав цвят. Самото мляко може да замените със заквасена сметана или готов стопен сладолед. Оваляйте в ядки, натрошени бисквити или цветна захар. Доверете се на въображението си и направете ледените шишчета с децата си. Забавлявайте се!



четвъртък, 8 август 2019 г.

Как да направим подобие на шоколадов велур






  Една от най-ефектните глазури за торти и сладкиши е шоколадовия велур. Нарича се така, тъй като покритието е фино, нежно и действително прилича на истински велур. Ползва се тъмен или бял шоколад, като белия може да се оцвети със сладкарски маслоразтворими бои. Нужни са и съответните аксесоари, а не всеки разполага с тях. Невъзможно е глазурата да се нанесе без кондиторски пистолет, но става и с аерограф, който се ползва в строителството. Може да се намери в съответните магазини, но все пак трябва да го купите. За начина на работа няма да говоря, тъй като моята цел е съвсем друга. А именно, как може да направите подобие на тази красива глазура по друг начин. Бих казала, че е не по-малко ефекнто и вкусно.

Нужно ви е най-обикновено кексово тесто, но лично аз препоръчвам да е с масло, а не с олио. В случая не търся вкуса на маслото, а това, че кексовете с него са по-сухи и ронливи, отколкото с олио. Пригответе малка част тесто. Може да го направите с какао или да оцветите с хранителни бои в избран от вас цвят. Изпечете го и оставете да изстине.
С нож изрежете краищата и всички части, които са променили цвета си от печенето. Нарежете на тънки филийки и изсушете в много слаба фурна. Трябва да получите напълно изсъхнали сухари. Смелете сухарите в блендер и ако все още са влажни ги доизсушете. Не забравяйте, температурата трябва да е действително ниска, за да не промени цвета на трохите. А след като изстинат ги пресейте през фино сито. Това е всичко. Може да ги съхранявате дълго време в буркан така, както съхранявате най-обикновени сухари. А когато решите да украсите торта, поръсете ги върху нея със сито.

Още по-лесен вариант е да не изхвърляте (или изяждате скришно) отрязаните части кекс, когато се наложи да го изравните. Като пример мога да ви дам моето Шоколадово-кексово руло. От изрязаните части направих трохи по описания от мен начин. Поръсих ги върху сладкиша и той веднага се превърна от най-обикновен кекс в нещо специално.




Надявам се да съм ви била полезна с този лесен трик. Шоколадовият велур е нещо великолепно, но изисква съответната техника, която никак не е евтина. Приятно майсторене и да ви е сладко!

 

понеделник, 29 юли 2019 г.

Персийска салата





Да разнообразим летните доматени салати с едно предложение от списание "Genuss". Салатата е с типични за източния свят подправки и с патладжан, който е един от най-обичаните зеленчуци в Азия. Може би затова са я нарекли "персийска". По оригинал рецептата е със сирене Халуми, но аз го замених с овче. Ще се радвам да я опитате и вие. Чудесна е!

Продукти за 4 салати:

2 малки патладжана, нарязани на едри кубчета
400 г домати, нарязани на резенчета
1 глава червен лук, нарязан на ситно
зърна от 1/2 нар
1/2 връзка ситно нарязан магданоз
200 г халуми или друго бяло сирене по избор, нарязано на кубчета
6 с.л. зехтин
2 с.л. ябълков оцет
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. сумак
1 ч.л. смлян кориандър-зърна
1 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. запечен сусам

Приготвяне:

* Полейте патладжана с 2 с.л. зехтин и го запечете в тиган-грил или скара. Посолете, полейте с лимонов сок и оставете да изстине.

* Мариновайте за 10 минути лука в оцета, сумака, кориандъра, меда, сол и черен пипер. След това добавете останалия зехтин  и семената нар.

* Разпределете доматите, патладжана и сиренето в чинии. Полейте с маринования лук и поръсете с магданоз и сусам. Да ви е сладко!

*** Две-три думи за подправката сумак. Това са малките червени плодчета на средиземноморски храст, растящ в Южна Италия, Сицилия, Средния изток и най-вече в Иран. Плодовете са малки, около 5 мм и обикновено се изсушават и смилат на прах. На вкус са приятно кисели и леко стипчиви, с изразен плодов привкус. Могат да се приготвят и във вид на паста, като се сварят до омекване и пасират. Сумакът е неизменна част от арабската и турската кухня. Употребява се за салати, за мариноване на месо и различни сосове. Подправката влиза в състава на сосовете за дюнер, както и други видове кебап. У нас може да купите сумак от арабските магазини, както и да поръчате през интернет.