събота, 13 февруари 2021 г.

Мекици с газирана вода

 


Бързи мекици с газирана вода и без никакъв набухвател. Получават се големи шупли, хрупкави са по краищата и много крехки. Еластичността при класическите мекици с мая тук липсва. Разбира се, нищо не може да се сравни с нашенските мекици. Така уханни, меки, жилави и неустоимо вкусни! Като си идвам в България има три задължителни неща, които правя. Да си хапна мекици, баничка и кебапче. Но не в ресторант или домашно приготвени, а от онези, които се продават по пазарите. Ей така, на крак. Но да не изпадам в носталгия, а да се върна към мекиците с газирана вода. Няма да съм честна, ако ви кажа, че и те са страшно вкусни. Хубави са и не приличат на нищо друго, освен на себе си. Със сиренце, някакво сладки или просто поръсени с пудра захар са чудесна закуска. Ще се радвам да ги опитате и да споделите дали ви харесват. Сами преценете дали да останат трайно в рецептурника ви или никога повече да не се сетите за тях. 


Продукти за 8 големи мекици:

200 мл газирана вода

1 равна ч.л. сол

2 ч.л. захар

1-2 с.л. олио

350 г брашно


Приготвяне:

* В купа смесете газираната вода, солта, захарта и олиото. Сипете брашното и омесете гладко тесто. Разделете го на 8 части, които направете на топчета. Покрийте ги с кърпа и ги оставете да отпочинат за 10-15 минути. 

* Всяко топче разточете върху набрашнен плот на тънък кръг около 3-4 мм. В тиган загрейте олио за дълбоко пържене. Изпържете за кратко мекиците, докато се зачервят. По време на пържене може да ги обърнете един-два пъти. Сервирайте топли. Да ви е сладко! 

сряда, 10 февруари 2021 г.

Целувки с Тофифи

 


Най-хубавите целувки! С мека вътрешност и хрупкава повърхност. Неустоими ги правят крехката маслена бисквитка и разтопения карамелен бонбон. Опитайте!

Продукти за около 30 целувки:

бисквити:

180 г брашно
20 г захар
ванилия
2-3 щипки сол
125 г студено масло нарязано на малки кубчета
1 жълтък
1-2 с.л. студена вода

целувки:

3 белтъка
210 г захар
ванилия

друго:

около 30 бонбона Тофифи (Toffifee)
какао за поръсване

Приготвяне:

* За бисквитите сложете заедно всички продукти в купа и с миксер разбъркайте на маслени трохи. Може да направите това в блендер или с кухненски робот. Съберете трохите на топка и не месете с ръце, не е необходимо. Охладете за 30 минути. Разточете тестото с дебелина около 3 мм и изрежете кръгли бисквити с диаметър около 4 см. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Върху всяка бисквита сложете по един бонбон Тофифи.

* За целувките първо разбийте добре белтъците. След това постепенно сипвайте от захарта, като продължавате да разбивате. Овкусете с ванилия. Целувченият крем трябва да е много гъст, да може да се шприцова и да държи форма. Изисква по-дълго разбиване, бъдете търпеливи. Най-лесно става с кухненски робот. Оставяте го да разбива белтъците и захарта до готовност, а вие си пиете кафето на дивана.

* Сипете готовия белтъчен крем в пош с широк накрайник. Върху всеки бонбон Тофифи направете по една голяма целувка. Леко поръсете с какао и изпечете сладките за около 20 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Да ви е сладко!  




сряда, 3 февруари 2021 г.

Телешко с бамя



Обожавам тази гозба! Кумът ми я готвеше винаги, когато му ходехме на гости в Боженци, тъй като знаеше какво вкусово удоволствие ми доставя. Беше невероятен в приготвянето на всякакви български вкусотии. Да си оближеш пръстите! Освен тази гозба правеше най-хубавото шкембе, паприкаш и гювеч в света! Много съм научила от него и днес с удоволствие ви представям телешкото с бамя на големия ни композитор Красимир Кюркчийски.

Продукти:

3-4 с.л. олио
едро смлян черен пипер на вкус
1 глава ситно нарязан лук
800 г едро нарязано шарено телешко или говеждо месо
1 ч.л. червен пипер
1 ч.ч. смлени домати (пресни или от консерва)
500 г бамя (прясна или консервирана)
сол на вкус
1 домат на кръгчета
1 лимон
1/2 връзка нарязан магданоз

Приготвяне:

* Загрейте олиото и запържете черния пипер. Така ароматът му става много по-силен и след това ястието е неповторимо вкусно. Този трик на Краси може да ползвате при всякакви подобни яхнии. Прибавете лука, задушете го до стъклено и с лъжица го избутайте към стените на тенджерата. Олиото вече е много ароматно и може да сложите месото. Запържете го от всички страни, докато получи златист цвят. Поръсете с червен пипер и налейте вода, колкото да се покрие месото. Намалете силата на огъня и задушете до полуготовност. Идва ред на доматите. Сипете ги в месото и гответе до готовност. Посолете на вкус и накрая сложете бамята. Ако е прясна е нужно около 20 минути, докато се сготви. Ако е консервирана, по-малко. Върху нея сложете кръгчетата домат. Не бъркайте гозбата. Бамята е много нежна и лесно ще се разкаши. Махнете яхнията от котлона и поръсете с магданоз. Сервирайте с пресен лимон, нарязан на кръгчета или резени. Да ви е сладко!

*** Не пропускайте пресния домат и лимона. Дават неповторима свежест! Най-доброто месо за яхнията са гърди или врат. А ако имате възможност да я сготвите с телешка опашка, не се колебайте. Това е най-вкусното и нежно месо!

 


събота, 30 януари 2021 г.

Сладки със сусамов тахан




Рецептата за тези вкусни сладки е от турската кухня. Знаете, че сусамовия тахан е характерен за Турция, както и за много други източни държави. Имат чудесни рецепти както с него, така и със сусамени семена. Всичко е много ароматно и с една неповторима плътност. Сладките са повече от чудесни, зарибяващи са! Който ги опита каза, че не може да се спре. Като семки вървят. Опитайте ги, ще останете доволни. А аз съм решила следващата рецепта с тахан да е халва.

Продукти за около 50 малки сладки:

125 г меко масло
80 г захар
1 жълтък
ванилия
40 г смлени орехи
30 г сусамов тахан
200 г брашно

друго:

1 разбит с вилица белтък
смлени орехи или сусамови семена за овалване

Приготвяне:

* В купа разбъркайте на крем маслото и захарта. Прибавете жълтъка, ванилията, орехите и тахана. Разбъркайте до еднородност. Прибавете брашното и с ръце или с лъжица съберете всичко на топка. Охладете за 20 минути.

* От тестото направете сладки с големина и форма по ваша преценка. Може да го разточите на по-дебела кора (около 1 см) и нарежете или да направите топчета. Формите наистина нямат значение. Топнете сладките в белтъка и оваляйте в орехи или сусам. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор. Да ви е сладко!






понеделник, 25 януари 2021 г.

Портокалова торта



Тортата е един сън! Толкова нежна, ароматна и фина, че наистина е за сънуване. Съвсем лесна е за приготвяне, а най-хубавото е, че повечето компоненти може да се направят поотделно дни предварително. Ако обичате портокали не пропускайте да я опитате. Ще останете очаровани!

Продукти за торта 20 см:

портокалов слой:

260 г пюре от портокали
1 с.л. лимонов сок
настъргана кора от 1 портокал
1-2 с.л. сладко от портокали
30 г захар
6 г желатин, залят с малко вода и оставен да набъбне

блат:

1 голям белтък (яйце L)
30 г захар
ванилия
1 жълтък
15 г брашно
15 г нишесте
10 г какао
5 г фино смлени бадеми или орехи

портокалов крем:

3 големи или 4 малки жълтъка
30 г пудра захар
300 мл прясно изцеден портокалов сок
настъргана кора от 1 портокал
200 г натрошен бял шоколад
7 г желатин, залят с малко вода и оставен да набъбне
430 мл разбита до пухкавост течна пълномаслена сметана





Приготвяне:

Портокалов слой: Филетирайте 4-5 портокала (зависи от големината им) и от тях претеглете 260 г. Смелете ги с блендер на пюре. Сипете пюрето в малка тенджерка и го кипнете за 1-2 минути заедно с всички останали продукти без желатина. Махнете от котлона и добавете набъбналия желатин. Разбъркайте добре, докато се разтвори напълно. Охладете портокаловата смес до стайна температура. Изсипете я в кръгъл съд 18 см и замразете за няколко часа.

*** Ако нямате портокалово сладко увеличете захарта с 10-15 г. (тук имам чудесна рецепта за конфитюр от портокали). Също става чудесно на вкус, ако добавите 1-2 с.л. портокалов ликьор. Ако нямате кръгла форма 18 см може да използвате разтегателен ринг за торта. Смалете го до 18 см и целия го увийте отвън с алуминиево фолио. Трябва да му направите дъно от фолио, което да завиете по ринга от външна страна чак догоре. С други думи, сами си направете нужната форма. След това постелете парче найлоново фолио на дъното и излейте портокаловото пюре. След като замръзне без проблем ще го извадите като разтегнете ринга и лесно ще го отлепите от найлоновото фолио.

Блат: Разбийте белтъка на сняг. Постепенно прибавете захарта, като продължите да разбивате, докато се усвои добре от белтъка. Отделно смесете сухите съставки. Към разбития белтък прибавете жълтъка и разбъркайте за кратко с миксер. След това постепенно сипете сухата смес, като бъркайте внимателно с лопатка. Сипете тестото в кръгла форма 18 см, покрита с намаслена хартия за печене. Изпечете за около 15 минути в загрята на 170* фурна с вентилатор.

*** И тук може да ползвате като форма за печене разтегателен ринг. По същият начин го облечете в алуминиево фолио, а на дъното сложете хартия за печене. Може да изпечете блата във форма 20 см, а след това да отрежете 18 см кръг. Така блатът ще е по-тънък, но и по-равен в краищата. Блатът може да приготвите 2-3 дена предварително и да го съхранявате увит в найлоново фолио в хладилника.

Портокалов крем: Кипнете за 1-2 минути заедно портокаловия сок и портокаловата кора. В купа разбъркайте жълтъците с пудрата захар. Към тях постапенно налейте горещия сок, като бъркате с бъркалка, след което върнете всичко отново на котлона. Загрейте сместа на умерен огън, като бъркате. Не трябва да завира, за да не се пресекат жълтъците. Нужно е само да се уплътни до гъстота на палачинково тесто. Махнете от котлона и добавете желатина и шоколада. Оставете крема за 1-2 минути да се отпусне и разбъркайте до гладкост. Прецедете го, за да отстраните всички твърди частици и охладете добре. Към студения крем прибавете разбитата сметана.

Сглобяване: Отново направете форма 20 см от ринга, както при портокаловия слой. Дъното и вътрешните страни покрийте с ацетатно фолио. Ако нямате, може да използвате меки пластмасови папки за документи, които да нарежете на ленти за страничния борд, а за дъно ползвайте найлоново фолио. Поставете така подготвената форма върху дъска или в чиния с равно дъно.
Сипете половината от крема. Ако е много течен сложете ринга в камерата за 15-20 минути, колкото леко да се стегне, но да остане мек. Върху него поставете замръзналия портокалов слой и притиснете с пръсти леко да потъне в крема. Залейте с останалия крем. Ако през това време се е стегнал го загрейте леко на водна баня или в микровълнова фурна, колкото да се втечни наново. Трябва да е достатъчно течен, за да може равномерно да покрие портокаловия пласт и да се разнесе навсякъде, а след желиране да остане гладък и без шупли. Най-отгоре поставете блата. Отново го притиснете, за да потъне и да се изравни с крема. Приберете тортата в камерата поне за 8 часа.

* Извадете замръзналата торта и я освободете от ринга и ацетата. Сложете я в чиния, като я поставите с блата надолу. Така ще имате перфектна равна повърхност за лице. Украсете по желание и приберете в хладилника за няколко часа преди сервиране, за да може да се размрази бавно и равномерно. Да ви е сладко!

*** Може да направите всички компоненти на тортата 20 см. Така ще си спестите ядовете с търсене на 18 см-ва форма. Аз обичам вътрешните пластове да са по-малки, за да може всички външни части на тортата да са само от крем. Преценката оставям на вас. Ако искате по-голяма торта увеличете продуктите с 1/3. Моята торта е покрита с огледална глазура, върху която съм посипала малко какао. Глазурата е от бял шоколад и е оцветена с оранжева боя. Приготвих я също 3 дена предварително и съхранявах в хладилник до използване. Рецептата за огледална глазура може да видите тук.
Гарнирала съм с оцветени оризови кори. Ако ви е интересно как се прави тази украса, прочетете тук.

петък, 22 януари 2021 г.

Портокалови палачинки




Бих искала да ви предложа да разнообразите колекцията си от палачинки с още една рецепта. Казвам "колекция", тъй като знам, че приготвяте различни варианти на това лакомство. Портокаловите палачинки много се харесаха у дома, тъй като са невероятно ароматни, свежи и са вкусни дори студени. Най-хубави са поднесени с портокалов конфитюр. Приготвя се лесно, а рецепта може да прочетете тук.

Продукти за около 15-20 палачинки:

250 г портокал без кора
2 яйца
1 с.л. захар
1/4 ч.л. сол
2 с.л. олио
500 мл прясно мляко
настъргана кора от 1 портокал
280 г брашно

друго:

масло за намазване на тигана и палачинките

Приготвяне:

* Сложете всички продукти без брашното в подходящ съд и ги смелете фино с пасатор. Добавете брашното и разбъркайте. Оставете тестото да отпочине на стайна температура за 20-30 минути. Направете палачинки по обичайния начин, като преди всяка намазвате тигана с малко масло. Не забравяйте да намажете с масло и готовите палачинки. Печете на среден, дори слаб огън. Тестото е различно от класическото и изисква по-дълго сушене. Броят им зависи от големината на тигана. Поднесете палачинките с портокалов конфитюр или друго. Да ви е сладко!

*** От това тесто може да приготвите чудесни портокалови блини. За целта добавете 1 ч.л. суха мая и намалете прясното мляко със 100 мл. Оставете тестото да втаса. Отново печете на бавен огън. Блините са доста по-дебели от палачинките и изискват повече време за готвене.