четвъртък, 25 март 2021 г.

Шведска бадемова торта

 


Може би много от вас са опитвали тази торта в Икеа. Емблематична за Швеция, но позната и харесвана в цял свят. Предлагам ви рецепта за домашна торта, която е много по-вкусна от всяка, която може да се купи по магазините. Великолепна е, залужава внимание!

Продукти за торта 22-24 см:

блат:

200 г бадеми с люспи
2 с.л. пудра захар
5 белтъка
80 г кристална захар
ванилия
настъргана кора от 1 лимон

крем:

200 мл течна пълномаслена сметана
80 г кристална захар
5 жълтъка
ванилия
150 г много меко масло

друго:

запечени филирани или натрошени бадеми за гарниране

Приготвяне:

* За блата смелете фино бадемите заедно с пудрата захар. В голяма купа разбийте белтъцита на сняг. Постепенно прибавете кристалната захар, като продължите да разбивате, докато захарта се усвои и получите гъст крем. Внимателно смесете разбитите белтъци с бадемите и подправете с ванилия и лимонова кора. Бъркайте с лопатка, а не с миксер. Загрейте фурната на 170* с вентилатор. Разпределете тестото в две форми, покрити с намаслена хартия за печене. Изпечете двата блата за около 25 минути.

* За крема загрейте до горещо сметаната и захарта. В купа разбъркайте жълтъците и постепенно налейте горещата сметана, за да ги темперирате. Прехвърлете цялата смес в тенджера и на слаб огън сварете крем до леко сгъстяване. Овкусете с ванилия. Кремът не трябва да завира. Бъркайте непрекъснато, това ще отнеме няколко минути. Охладете го до стайна температура. Отделно разбийте с миксер маслото на гъст побелял крем. Добавете го лъжица по лъжица към изстиналия сметанов крем. Разбърквайте с миксер, но за кратко. Не преразбивайте сместа, нужно е само съставките да се съединят. При прекомерно разбиване се изгубва пухкавостта на крема и е възможно да започне да се отделя водата от маслото.

* Поставете един от блатовете в равна чиния и го намажете с половината крем. Захлупете с втория блат и измажете с останалия крем. Поръсете с бадеми и оставете тортата да да престои 2-3 часа преди сервиране. Съхранявайте на стайна температура. Да ви е сладко!




сряда, 17 март 2021 г.

Постни морковени бонбони

 


Тези симпатични топчета са само от моркови и кокос. Идеални за хората, спазващи Великденския пост.

Продукти:

2 ситно настъргани моркова (около 150г)
70 г захар
ванилия
50 г кокосови стърготини
2 с.л. кокосово мляко
запечени цели бадеми или лешници
кокосови стърготини за овалване

Приготвяне:

* В тиган или тенджерка сложете заедно морковите и захарта. Гответе на среден огън без капак, докато водата от морковите се изпари. Сместа трябва да стане с карамелен цвят и да се сгъсти до степен, че да може да се оформя с ръце. Прибавете ванилията, кокосовите стърготини и млякото. Разбъркайте и оставете да се охлади.

* Направете топчета с желана от вас големина, като в средата на всяко сложите по една ядка. Оваляйте в кокос. Съхранявайте ги на стайна температура. Да ви е сладко!



*** Кокосовите стърготини може да замените с фино смлени ядки. За захарта, моля не ми задавайте въпрос, с какво може да се замени. Съжалявам, не е от моята компетенция. В средата на топчетата вместо цял бадем може да сложите парченце локум. Ако пропуснете кокоса непременно овкусете морковената смес с подходящи подправки-кардамон, канела, джинджифил и други по ваш вкус. Гъстотата на масата зависи от това, до каква степен са изварени морковите. Ако е по-гъста винаги може да добавите повече мляко, а ако е по-рядка да я уплътните с кокос или ядки. Броят на топчетата изцяло зависи от големината им, но ако са между лешник и орех може би ще получите около 20 бонбона.

четвъртък, 11 март 2021 г.

Тахан халва

 



„Ако на сън купуваш или ядеш халва, значи ще се радваш на благополучие и напредък. Ако видиш друг да яде халва, ще се облагодетелстваш от чужди успехи. Ако сънуваш бяла халва, ще чуеш добри думи за себе си. Ако халвата е сусамена или слънчогледова, ще се гордееш с делата си.”
Този особено благовиден образ на халвата, оставен в един стар съновник, създава усещане, че няма лоша халва – тя винаги е желана и харесвана, търсена и обичана. Присъствието й на трапезата носи не само радости и наслади, но е и скромен знак за социално благополучие.
Представям ви една от многото рецепти за домашна сусамова халва. Може да я направите и със слънчогледов или друг тахан, но знаете, че сусамът е класика в Ориента, откъдето са и корените на това сладко лакомство. Приготвя се лесно, бързо и е много вкусна. Повече за халвата може да прочетете в списание "Меню".

Продукти:

100 г масло
225 г брашно
100 г пудра захар
ванилия
150 г сусамов тахан (от необелен или обелен сусам)
1 с.л. какао
60-80 г запечени едно нарязани ядки по избор

Приготвяне:

* Преди да започнете разбъркайте какаото с 1 с.л. тахан.

* В тенджера стопете маслото и прибавете брашното. Гответе на слаб огън като разбърквате. Брашното трябва да добие светъл карамелено-здлатист цвят и да ухае на ядки. Колкото по-тъмно е брашното, толкова по-ароматна ще е халвата, но това не значи, че трябва да е прегорено. Затова разбърквайте периодично и не усилвайте огъня.

* Към златистото брашно сипете пудрата захар, ванилията, а след това и тахана. Размесете добре и махнете от котлона. Повече готвене не е нужно. Колкото по-дълго държите сместа на котлона, толкова по-твърда ще стане халвата.

* От готовата смес в друг съд отделете 1/3 или количество, каквото вие прецените. Смесете го с какаото и добре разбъркайте.

* За оформяне на халвата може да ползвате всякакъв съд, зависи каква форма искате на придадете. Може да я направите и на бонбони в малки силиконови форми. Аз я наредих в малка правоъгълна форма за кекс. И така, покрийте дъното и стените на формата с найлоново фолио. Сипете половината от бялата халва и поръсете с половината ядки. Върху нея съвсем небрежно сложете какаовата смес и покрийте с останалата бяла халва. Отгоре наръсете останалите ядки и притиснете добре с опакото на лъжица, за да се споят пластовете. Останете халвата за няколко часа да се охлади и втвърди, а след това нарежете на парчета и поднесете. Да ви е сладко!





неделя, 7 март 2021 г.

Трюфел-бисквити

 


Специални бисквити с пухкав трюфел крем. Съхранявайте ги на стайна температура, не трябва да са на студено. Така кремът ще остане мек и нежен, като същевременно ще се втвърди достатъчно, също като при класическите трюфел-бонбони.

Продукти:

тесто:

100 г меко масло
50 г пудра захар
ванилия
2 жълтъка
50 г ситно нарязан или настърган натурален шоколад
160 г брашно
20 г какао
20 г нишесте
30 г ситно накълцани запечени ядки по избор (лешници, бадеми, орехи)
2 щипки сол

крем:

120 мл студена течна пълномаслена сметана
40 г пудра захар
250 г натурален шоколад
по желание 1 с.л. коняк, ром или друг подходящ алкохол
по желание запечени счукани лешници или други ядки за поръсване

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте маслото, пудрата захар и ванилията. Добавете жълтъците и отново разбъркайте. Сипете шоколада. Смесете брашното заедно с какаото, нишестето, ядките и солта. Прибавете го на части в маслената смес и за кратко омесете тесто. Завийте го в найлоново фолио и охладете да 30 минути. Разточете го на кора с дебелина около 3 мм и изрежете кръгли бисквити. Броят на сладките зависи от големината им. Подредете кръговете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги в предварително загрята на 170* фурна с вентилатор за около 15 минути.

* За крема стопете шоколада на водна баня или в слаба микровълнова фурна. Оставете го да се охлади до стайна температура, но да остане течен. Разбийте сметаната със захарта на сняг. Добавете алкохола и стопения шоколад, като продължите да разбивате, докато получите пухкав и плътен крем. Сложете крема в шприц с малък звездовиден накрайник и шприцовайте малки цветчета върху изпечените бисквити. Помежду им поръсете с малко ядки. Да ви е сладко!


събота, 20 февруари 2021 г.

Украса за бисквити и торти от марципан или фондан

 


Бих искала да ви покажа и разкажа, как лесно може да направите украса за бисквити. Поне ще се опитам да го направя. Не са нужни специални умения, а само желание и съответните материали. Така украсени, сладките са чудесен подарък за близките ви. Най-вече за празници като Великден и Коледа, рождени дни и други подобни моменти, които правят дните ни специални.

Това, което ви е нужно е фондан или марципан. И разбира се, сладкарски бои. В няколко снимки ще ви покажа украса за бисквити и от двата материала. Има разлика във вкуса, плътността и цвета. Сами преценете кое ви харесва повече. Лично аз предпочитам покритието от марципан, тъй като не харесвам вкуса на фондана. Но не мога да отрека, че той е изключително подходящ за всякакви украси.

Нека започнем с марципан. Той е по-мек от фондана, лепкав и с жълтеникав цвят. За да не се налага да използвате пудра захар или нишесте при разточването му, правете това въху незалепваща повърхност. Силиконово или тефлоново килимче са много подходящи, както и лист ацетатно фолио. Ако нямате, просто ползвайте гладка пластмасова папка за документи. И тя ще свърши идеална работа.
Опитах се в няколко комбинирани снимки да покажа стъпка по стъпка, как да направите рози. Е, не са съвършените рози, просто приличат на тях.

1. Оцветете в желани от вас цветове малки части марципан. Работете с латескови ръкавици за да не боядисате ръцете си. Направете няколко цвята от една гама, като ги степенувате от светло към по-тъмно. Разточете ги тънко на лентички.
2. С ножче подравнете разточените лентички и ги направете приблизително еднакви по големина. Слепете ги две по две, като върху светла сложите тъмна лента.
3. Сложете три или четири от слепените ленти една върху друга, като ги наредите керемидообразно.
4. Завийте на рулце. За украса за бисквити количествата трябва да са наистина малки. В противен случай при разточването ще получите много големи цветя, които няма да стоят добре върху сладките. Като пример мога да кажа, че рулцето, което виждате при стъпка 4 е с големина около 4X1 см.
По този начин направете няколко ролки. Някои може да са по-големи, други по-малки, за да се получат различни на големина рози. Играйте с цветовете, напластявайте лентите от светло към тъмно и обратното. Така някои от цветята ще имат тъмна среда, а други светла.



Да минем нататък:

1.  С остър нож нарежете ролките на тънки кръгчета. Вече споменах, че марципанът е мек материал. За да не се деформират кръгчетата при рязане, лично аз слагам ролките за няколко минути във фризера. Не е нужно да замръзват, а само да са добре стегнати. След това ги нарежете и подредете върху тънко разточен марципан. Помежду им сложете няколко зелени листа.
2. Притиснете внимателно цветните кръгчета с пръст, а след това разточете, докато получите гладка еднородна повърхност. Добре е да покриете марципана при разточването с ацетатно фолио или прозрачна пластмасова папка. Хубаво е да виждате какво се случва, а и повърхността на марципана ще стане по-гладка. И така, вече имате готова шарена основа.

 


С формичка за бисквити изрежете разточения марципан. Тази година реших да направя бисквити с форма на яйца. Имам три различни големини. Вие направете сладки с формички каквито имате и каквито харесвате. Залепете марципановото покритие върху бисквитите и всичко е готово. За "лепило" може да ползвате някакъв конфитюр, желе, ганаш или белтък. Аз залепих марципана върху сладките с малко бял ганаш.
Остатъкът от изрязания марципан разточете наново. Ще се получат мраморни шарки, както може да видите на снимката най-долу в дясно.



Няколко дреболии за листата:


1. Принципът е един и същ. Оцветете малки части марципан в два нюанса зелено. Аз избрах зелено и черно за повече контраст. Разточете ги тънко и подравнете.
2. Слепете двете части.
3. Срежете ги в средата.
4. Сложете отрязаните части една върху друга, за да се напластят двата цвята. Нарежете напластеното парче марципан на ленти, а след това на малки парченца. Внимателно с ръце им придайте листовидна форма. Сложете листенца между кръгчетата розички и разточете по описания по-горе начин.



Няколко думи и за следващите цветя-маргаритки от фондан.

1. Да напомня отново-работете с ръкавици. От бял фондан направете няколко малки и тънки фитила. Леко ги сплескайте по дължина само от едната страна.
2.  Намажете ги леко с черна боя. Това става най-лесно с парче дунапрен, гъбичка за разнасяне на грим или просто отрежете малка част от нова гъба за миене. Оставете фондана да изсъхне.



1. За тичинки на цветчетата направете съвсем тънък фитил от оранжев или жълт фондан. Ако желаете може да направите жълт фитил, който да увиете в съвсем тънко разточен оранжев фондан. Така тичинката в средата ще е жълта, а в края оранжева. Нарежете фитилчитата на мънички парченца.
Нарежете и черния фондан на малки части. Подредете ги като маргаритки, а в средата поставете тичинка, както е показано на снимка 1.
2. След това покрийте внимателно цветчетата с парче ацетатно фолио и притиснете с пръсти. Разточете с точилка.
3. Отстранете ацетатното фолио.
4. Ще получите малки цветчета, на които листенцата добре са се залепили едно към друго. Може да се ориентирате за големината им спрямо дланта ми на снимка 4.



1. Разточете тънък пласт фондан с някакъв цвят, върху който цветчетата могат да контрастират. Аз избрах бледо жълто. Върху него подредете маргаритките.
2. Разточете, докато получите еднакъв гладък слой и изрежете с формички.
3. Вашата украса от маргаритки е готова! На снимка 3 може да видите, че изрязаните формички в дясно са с мраморна шарка. Припомням, че ще я получите, ако решите да разточите наново остатъците от изрязания фондан.



Остава да залепите украсата върху бисквитите. Вече знаете как става. Може да приготвите всичко това доста време предварително. Съхранявайте изрязаните фигури в кутия, като помежду им сложите хартия за печене. Така ще се предпазят от залепване една в друга и повърхността им няма да пострада. От тази техника с фондан или марципан може да направите покритие за цяла торта. Тогава цветята трябва да са по-големи. А рецептата на моите бисквити може да видите тук. Различното в тестото е, че няма никакви яйца. Вкусни, хрупкави и крехки. Ще се радвам да ги опитате.



Какво друго да добавя? Самите цветни мотиви може да ползвате самостоятелно, без да ги слагате върху основа от фондан или марципан. Бисквити без никакво покритие, просто украсени с тях са също много хубави. Надявам се, че успях да обясня, как се случва всичко. Оставам на разположение за въпросите ви, ако на места не съм била ясна. Бих искала да апелирам да направите тази украса с децата си. Те обичат да играят с пластелин. Освен това въображението им е уникално! Ще се изненадате много приято, какво могат да измислят главиците им. И ще бъдете супер горди с тях! Желая ви приятно майсторене и светли Великденски празници!




четвъртък, 18 февруари 2021 г.

Ананасови топчета

 



Пълнежът за тези тайвански сладки е изключително концентриран на вкус и много ароматен. Обикновено се прави от пресен ананас, но може да се приготви и от консервиран. Ако приготвите по-голямо количество може да го съхранявате в хладилник 1-2 месеца, а още по-дълго, ако го сипете горещ в буркан и затворите по същия начин, както правите конфитюр. Сладките са изключително вкусни, а в Тайван често приготвят тестото със сирене тип пармезан, смляно на пудра.

Продукти за около 40 сладки:

тесто:

125 г меко масло
2 с.л. течна сметана (може да замените с прясно мляко)
2 жълтъка
80 г пудра захар
ванилия
около 200-220 г брашно

пълнеж от ананасова паста:

около 1 кг почистен и нарязан ананас
сок от 1 малък лимон
200 г захар

друго:

1 разбит с вилица белтък
натрошени ядки или кокосови стърготини за овалване

Приготвяне:

* За тестото разбъркайте на крем маслото, сметаната, жълтъците, захарта, ванилията и 2 с.л. от брашното. Постепенно добавете останалото брашно и омесете меко тесто. Оставете го в хладилника в найлонов плик, докато приготвите пълнежа.

* За пълнежа смелете ананаса в блендер. Не трябва да е на гладко пюре, а да се усещат мънички парченца от плода. Сипете го в тенджера и добавете лимоновия сок и захарта. (Ако ананасът е много сладък може да намалите захарта с 50г). На умерен огън сварете на конфитюр. Когато сместа започне да се сгъстява намалете огъня и продължете да готвите като бъркате периодично. Трябва да получите много гъста маса с тъмен карамелен цвят. Охладете.

* От тестото направете топчета с желана от вас големина, примерно колкото малък орех. Направете същия брой и големина топчета от изстиналия ананас. (Ако ви остане от сместа я приберете в плик или кутийка в хладилника и ползвайте за друго). Всяко топче тесто оформете на кръг. В средата сложете топче ананас и завийте около него краищата на тестото. С длани оформете отново на топче. Попотете ги в белтък и оваляйте в ядки или кокос. Подредете сладките в тава, покрита с хаптия за печене.





* Изпечете ги за около 20-25 минути в загрята на 170* фурна с вентилатор. Поднесете ги изстинали. Да ви е сладко!