петък, 5 май 2023 г.

Салата от аспержи с винегрет от ревен и ягоди

 



Продукти за 4 салати:

8 бели аспержи
1 стрък ревен, нарязан на малки кубчета
100 мл зеленчуков бульон
сол на вкус
8-10 ягоди, нарязани на малки кубчета
4-5 с.л. зехтин
100 г меко козе сирене
сол, черен пипер
босилек за гарниране

Приготвяне:

* Обелете 2/3 от стеблата на аспержите с белачка за зеленчуци, без да засягате пъпката. Подрежете основата им. С широка белачка за зеленчуци или ренде-мандолина ги нарежете на тънки ленти. В тенджера кипнете вода със сол и няколко щипки захар. След като заври сложете в нея аспержите и ги варете не-повече от минута. Нужно е само да се бланшират. Отцедете ги в цедка и след като изстинат ги разпределете в 4 чинии.

* За винегрета кипнете за 1-2 минути ревена в бульона. Посолете. След като изстине го смесете с ягодите, без да го отцеждате. Разпределете го върху аспержите.

* Гарнирайте салатите с парче сирене, полейте със зехтин и поръсете с черен пипер. За свежест тук-там сложете листенца босилек. Да ви е сладко!

*** За хубав червен цвят може да оцветите винегрета с малко гренадин, сок от червено цвекло или хранителна червена боя.

понеделник, 1 май 2023 г.

Пролетен плетен хляб

 



Продукти:

250 мл хладко прясно мляко
1 пакетче суха мая
1 ч.л. захар
2 разбити с вилица яйца М (отделете от тях 1 с.л. за намазване на хляба)
1 ч.л. сол
450 г бяло брашно
40 г стопено масло, смесено с 20 мл зехтин

Друго:

няколко листа левурда (мечи лук, див чесън)
пера зелен лук

Приготвяне:

* Разтворете маята в млякото и добавете захарта. Сипете яйцата и постепенно прибавете брашното, като бъркате с миксер с кексовите бъркалки. Когато тестото стане много гъсто сменете бъркалките със спираловидните за тежко тесто. Ако имате кухненски робот е по-добре да използвате него.

* След като получите гладко тесто, на малки части започнете да прибавяте мазнината. Месете, докато се усвои напълно и тестото започне да се отделя от стените на купата. Може да измесите тестото и на ръка.

* Покрийте купата със стреч фолио и я сложете в затоплена на 50°C фурна за 1 час. (Загрейте фурната до 50°C и след това я изключете). След като тестото втаса го разделете на две или три части. Направете фитили. Сплетето ги или усучете така, както се плете козунак, като между фитилите слагате листа левурда и лук.

 


* Пренесете хляба в тава, покрита с хартия за печене и го оставете отново в затоплената фурна за 20 минути, за да втаса повторно. След това го намажете с отделеното яйце и изпечете за около 35-40 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. Да ви е сладко!

*** За този хляб може да използвате и други зелении-листа пресен чесън, спанак, лапад, коприва, магданоз, копър и др.

неделя, 23 април 2023 г.

Тиролски орехов щрудел

 



Една обичана рецепта в Германия, която вероятно приготвя всяка домакиня. Най-често с орехи или смлян мак. Много приятен щрудел, опитайте. Леко топъл е като сладкиш, а като престои ден-два се превръща в страхотни бисквити.

Продукти за 2 малки щрудела:

Тесто:

100 г меко масло
90 г пудра захар
1 жълтък (L)
125 г заквасена сметана
ванилия
настъргана кора от 1 лимон
280 г брашно, пресято с 1 пълна ч.л. бакпулвер (1/2 пакетче)

Пълнеж:

200 г смлени орехи
1 с.л. галета
60 мл прясно мляко
4-5 с.л. захар
½ ч.л. канела
ванилия
1 белтък, разбит с вилица

Друго:

бадеми на люспи или кафява захар по желание
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

* Разбъркайте на крем маслото и пудрата захар. Добавете жълтъка, сметаната, ванилията и лимоновата кора. Размесете за кратко и прибавете брашното с бакпулвера. Омесете меко тесто. Разделете го на две части, покрийте го със стреч фолио и оставете на стайна температура, докато приготвите пълнежа.

* За пълнежа смесете и разбъркайте орехите, галетата, млякото, захарта, канелата, ванилията и 2/3 от белтъка (отделете от него 1 с.л. за намазване на щруделите).

* Разточете по отделно двете парчета тесто на правоъгълници с дебелина около 4 мм. Върху тях разпределете по равно пълнежа и го загладете. Завийте на рула откъм дългата част. Ако желаете може да завиете единия щрудел да по начина, показан в тази рецепта.

* Пренесете рулата в тава, покрита с хартия за печене. Намажете ги с отделения белтък и поръсете с бадеми или кафява захар. Изпечете за около 30 минути в предварително загрята на 180°C фурна с вентилатор. След като изстинат ги поръсете с пудра захар, тъй като не са много сладки. Нарежете на тънки резени и поднесете към кафе или чай. Да ви е сладко!



сряда, 12 април 2023 г.

Великденски яйца със сладкарски бои

 



Да боядисаме яйца за Великден е повече от традиция. Това е тръпка, носеща удоволствие на малки и големи. Чакаме Велики четвъртък или Страстна събота, за да изпълним ритуала с внимание, грижа и любов. С почит заделяме първото червено яйце, наричайки го за Богородица и го слагаме до иконата. Пазим го до следващата година, като вярваме, че ще донесе здраве и берекет в дома ни. Червеното яйце е символ на Христовата кръв, на раждането на човека и на прераждането през пролетта.

Наред с традиционните багрени яйца в днешно време има много други техники за боядисване, което превръща ритуала донякъде в изкуство. Нещо ново и различно винаги допринася повече настроение на Великденската трапеза. Ще си позволя да ви припомня някои от техниките, които съм споделяла с вас през годините.


Яйца, багрени с червено зеле
Яйца, багрени в каркаде
Великденски яйца с пера
Великденски яйца с хербарий
Боядисване на Великденски яйца с ориз

Тази година освен класическите яйца, на моята трапеза ще има и такива, които са боядисани с хранителни бои. За да са по-пъстри и внесат допълнително колорит ги направих на малки точици с помощта на парче найлон.
След като сварите яйцата ги извадете от водата и ги оставете да изстинат. Върху полиетиленова повърхност (ацетатно фолио, стреч фолио или пластмасова папка) с клечка за зъби нанесете съвсем малко количество сладкарски бои. Цветовете подберете сами. Ако имате гелообразни бои е по-лесно, а ако са на прах ще е нужно да им капнете капка вода, за да се разтворят. След това свийте на топче малко парче найлон.





Топнете найлончето в един или повече цвята и попийте внимателно излишъка върху салфетка. По найлона трябва да остане съвсем малко боя. Тя влиза в гънките му и след като започнете да го допирате по черупките на яйцата, оставя неравномерни следи, наподобяващи точки. Това е всичко. Оставете яйцата да изсъхнат добре. За разлика от другите бои сладкарските съхнат бавно. Експериментирайте с цветовете и не забравяйте да си сложите ръкавици, за да не боядисате и ръцете си. Приятни занимания!





вторник, 11 април 2023 г.

Агнешки шишчета с винени моркови и бадемов кускус

 



Отделете малко парче месо от агнешкото, което сте предвидили за празниците и пригответе тези вкусни шишчета. Разнообразете трапезата си с едно по-различно ястие. Лек източен вкус в компанията на винени моркови и бадемов кускус.
Месото и морковите са мариновани в бяло вино SALLINAS Riesling & Traminer, в което ще откриете интригуващите нотки на роза, сушени цветя и сладки сушени плодове. Не за първи път приготвям храна с различните вина на изба Salla Estate и резултатът винаги е отличен. В конкретната рецепта искам да ви обърна конкретно внимание към морковите. Беше абсолютен експеримент, но се получи великолепна гарнитура, подходяща не само за тези шишчета. Морковите ухаят на вино и джинджифил, а меда им придава нужната сладост и мекота. Надявам се, че ще останете доволни от този различен вариант за приготвяне на агнешко.

Продукти за 4 порции:

Шишчета:

около 600 г агнешко месо от плешка или бут
50 мл бяло вино
2 с.л. зехтин
настъргана кора от 1 лимон
1 ч.л. джинджифил на прах
½ ч.л. смлян кимион
½ ч.л. куркума
¼ ч.л. лют червен пипер (по желание)
сол, черен пипер

Мариновани моркови:

4 моркова, нарязани на тънки и дълги ленти
200 мл бяло вино SALLINAS Riesling & Traminer
2-3 с.л. бял балсамов оцет
1 с.л. мед
малко парче пресен джинджифил (1-2 см)

Кукскус с бадеми:

170 г кускус
500 мл горещ зеленчуков бульон
5 с.л. зехтин
150 г лук, нарязан на тънки полумесеци
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
100 г едро натрошени бадеми
сол, черен пипер

Приготвяне:

* Нарежете месото на хапки и го мариновайте във всички останали продукти. Сложете го в кутия и приберете в хладилника за 1 нощ.

* За морковите кипнете за 2 минути виното без капак, за да се изпари остротата на алкохола. Прибавете всички останали продукти и опитайте на вкус. Маринатата трябва да е приятно сладко-кисела. Според вашите предпочитания добавете повече оцет, мед или сол. Варете морковите 2 минути. Махнете ги от котлона и ги оставете в маринатата за 1 нощ.

* Пригответе кускуса в деня, в който ще сготвите шишчетата. Залейте го с бульона и го оставете да набъбне. Запържете до златисто лука в зехтина. Гответе по-дълго време на слаб огън, за да може да се карамелизира от собствените си захари. След като лукът се зачерви прибавете чесъна и бадемите. Гответе още малко, докато бадемите се запекат. Изсипете сместа при кускуса, подправете със сол и черен пипер и разбъркайте внимателно с вилица, за да стане рохкав.

* Нанижете агнешкото на шишчета и изпечете на електрическа скара или грил. Поднесете ги горещи с гарнитура от винени моркови и бадемов кускус. Да ви е сладко!





неделя, 2 април 2023 г.

Морковена торта с кокосов крем и лайм

 



За Великден най-често правените торти са с моркови. Само тук при мен ще откриете няколко рецепти, а вариантите, които може да намерите в книги, списания и интернет са безброй. Ще обогатя тази колекция с още една торта, която е напълно авторска. Изцяло е съставена от мен и съм много щастлива, че резултатът е добър. Като на шега я започнах с продукти, които се намираха в хладилника-отворена консерва кокосово мляко, начената опаковка крем сирене, 2-3 изсъхнали лайма, остатък от огледална глазура, която бях замразила и моркови, разбира се. С други думи, може да се получи наистина чудесен сладкиш с това, което имате у дома. Нужно е само да експериментирате смело и чисто логически да съчетавате продуктите един с друг. Приятно майсторене!

Продукти за торта 20 см:

Блат:

1 яйце (М)
60 г захар
ванилия
настъргана кора от ½ портокал
100 г ситно настъргани моркови
40 мл кокосово мляко
60 мл слънчогледово олио
40 г фино смелени бадеми
60 г брашно
½ ч.л. бакпулвер
1-2 щипки сол

Приготвяне:

* Разбийте на пухкав крем яйцето и захарта. Подправете с ванилия и портокалова кора. Добавете морковите, кокосовото мляко и олиото. Разбъркайте. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и солта. Сипете ги в морковената смес и размесете. Изсипете тестото в кръгла форма 18 или 20 см, покрита с хартия за печене (дъното и стените). Изпечете блата за около 25-30 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. След като изстине отрежете от него кръг 16 или 18 см и го поставете във форма със същия размер, подходяща за замразяване. (За замразяване е най-удобно да се използват силиконови форми. Ако нямате такива може да ползвате всякакви други, покрити отвсякъде със стреч фолио).

Маслен крем с лайм (Lime Curd):

35 мл прецеден сок от лайм
ситно настъргана кора от 1 лайм
50 г пудра захар
5 г масло
1 яйце
1 жълтък
по желание зелена хранителна боя

Приготвяне:

* Загрейте до кипване заедно сока и кората от лайм, захарта и маслото. Нужно е само захарта и маслото да се стопят. В купа разбийте на пухкав гъст крем яйцето и жълтъка. Към тях налейте на части горещия маслен сос, като продължавате да разбивате. След като яйцата са вече добре темперирани върнете цялата смес обратно в тенджерата. Варете крема на много слаб огън под непрекъснато бъркане. Нужни са 5-8 минути докато се сгъсти. Кремът не трябва да завира, за да не се пресекат яйцата. Готов е, когато прокарате по него лъжица и остане ясна следа, която бавно се събира. След като кремът изстине го изсипете върху морковения блат. Загладете и замразете за час.

Морковен пласт с бадеми:

150 г ситно настъргани моркови
70 г захар
ванилия
настъргана кора от 1 портокал
30 мл кокосово мляко
15 г масло
50 г фино смлени бадеми

Приготвяне:

* Сложете в тенджерка морковите и захарта. Гответе на умерен огън без капак, докато водата от морковите напълно се изпари и се получи гъста лепкава маса. На цвят морковите трябва да са тъмно оранжеви. Подправете с ванилия и портокалова кора. Прибавете останалите продукти и разбъркайте. Трябва да получите пластична маса, която лесно може да се оформя. Ако се е получила много гъста, добавете още малко мляко. Ако е рядка-бадеми. След като морковите изстинат ги изсипете върху замразения лайм крем. Загладете и замразете, докато решите да завършите тортата. Този трипластов замразен слой за тортата може да приготвите дни или седмици предварително.



Кокосов крем с лайм:

220 мл кокосово мляко
100 мл прясно мляко
ванилия
настъргана кора от 1 лайм
13 г желатин, набъбнат в 2 с.л. вода

50 г натрошен бял шоколад
200 г натурално крем сирене
80 г пудра захар
сок от 1 лайм
200 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Приготвяне:

* Загрейте до кипване кокосовото мляко, прясното мляко и кората от лайм. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се стопи и залейте шоколада. Отново разбъркайте и оставете сместа да изстине до стайна температура. В купа размесете добре крем сиренето с пудрата захар и сока от лайм. Смесете го с млечно-шоколадовата смес и добре разбийте с миксер. Накрая добавете сметаната и разбъркайте до еднородност.



Сглобяване:

* На дъното на силиконова форма 20 см изсипете целия крем. Върху него поставете замразения слой с блата нагоре. Веднага го притиснете с ръце, докато потъне в крема и морковения блат се изравни с него. Замразете тортата минимум за 8-10 часа. След това я извадете от формата и украсете по желание. Ако ви харесва как изглежда с огледална глазура, тук може да видите рецепта с шоколад и кондензирано млякоа тук с прясно мляко и без шоколад. Съвсем малка част от тортата ми е напръскана с бял велур спрей за торти. Останалото е млечна огледална глазура, която имах във фризера. Украсата ми е сепла от няколко обръча бял шоколад, оцветен леко в зелено и 3 шоколадови яйчица от същия шоколад. За повече свежест малко виолетки. Приятно творчество и светли празници! 

*** Бих искала да обърна внимание на кокосовото мляко. Почти винаги след като отворите консервата отгоре се е събрало кокосовото масло, а под него е течността. Разбъркайте всичко до еднородност преди да започнете да го използвате, без значение каква е рецептата.
В цялата рецепта навсякъде може да замените кокосовото мляко с краве прясно мляко, ако не харесвате вкуса му. Също може да ползвате сок и кора на лимон вместо лайм. Ако пък обичате кокос, заменете смлените бадеми със същите количества кокосови стърготини. Няма нищо задължително, експериментирайте!
Размерът на замразения слой изберете сами. Аз предпочетох да е по-малък (16 см), за да има повече крем отстрани.
За тортите, които се замразяват наистина е най-удобно да се използват силиконови форми. Инвестирайте в тях, ще ги ползвате дълги години не само при замразяване на торти, а и за всякакви други сладкиши, както и при печене.