Тестото за кроасаните може да съхранявате във фризер месеци наред и да го ползвате когато ви е нужно. Достатъчно е само да го размразите и разточите. Нарежете на триъгълници и завийте кроасани. Самите кроасани също могат да се замразят готови: завити и напълнени с плънка по ваш избор. Тестото е подходящо за сладки и солени пълнежи. След като ги извадите от фризера ги размразете и намажете с разбито яйце. Оставете ги да втасат. Това е първото и единствено втасване на тестото. Не е необходим нито предварителен квас с маята, нито втасване на тестото след като е омесено. Прясната мая може да замените със суха, както и водата с прясно мляко за да получите по-фин вкус. Разбира се, кроасаните са най-вкусни с прясно, а не със замразено тесто.
Продукти:
1 кг брашно
500 мл топла вода
20 г сол
100 г захар
40 г прясна мая
250 г меко масло
Приготвяне:
* Разтворете маята във водата. Към нея добавете захарта и солта. С брашното омесете гладко еластично тесто.
* Оставете тестото да почине 15-20 минути. Разточете го на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см. Намажете я с масло и прегънете на две. Отново намажете и прегънете. Повторете това докато оформите тестото на кубче. За цялото намазване ползвайте половината масло. Сложете тестото да се стегне във фризера за 30 минути.
* Разточете охладеното тесто отново на кора и повторете процедурата с намазването още веднъж с останалото масло. Оставете във фризера за още 30 минути.
* Вашето тесто за кроасани е готово. Оформете го на кифлички, намажете с разбито яйце и изпечете за около 20-25 минути в загрята на 170* фурна. Да ви е сладко!
Йоли, привет!
ОтговорИзтриванеКазах ти, че апетните ти кроасанчета ще са на дневен ред тези дни у нас и днес ги спретнах.((((
Направих ги солени, ние с мъжа ми много обичаме да съчетаваме сладко и солено. Раз-кош-ни станаха!(((
Признавам си, че не изпълних стриктно рецептата, защото нямах време. ПРемесих само веднъж тестото с половината масло и като стегна, без да мажа с другото масло, направо врътнах кифличките.((((
Облизахме си пръстите с милото, докато хапвахме от кроасаните с крема сирене и кимион.
http://storage1.album.bg/7c0/picture_043_2ce70_26009427.jpg
http://storage1.album.bg/435/picture_041_f1792_26009418.jpg
Благодаря за вкусната рецепта!
Крис,ще ме накараш и аз да ги направя май тези дни. Страшна си провокаторка....Благодаря ти миличка.Изглеждат великолепно.Да ви е сладко и на двамата.
ОтговорИзтриванеЙоли, привет.
ОтговорИзтриванеРешили сме утре да опитаме тези апетитни кроасани.
Може ли да публикувам рецептата в моя блог за фоторецепти.
Предварително благодаря!
The witch, ама разбира се,че може,миличка. Защо въобще ме питаш? Даже много ще се радвам. Дано станат хубави кроасаните. Ще чкам да кажеш дали са ти харесали.
ОтговорИзтриванеЙоли, привет!
ОтговорИзтриванеКолко кроасана излизат от тези продукти - 1 кг брашно и т.н.?
Мисля да направя само 1/2 доза. Трима сме и обичаме пресни закуски. Утре ще направя друго.
Последно във фризер или в хладилник престоява за по 30 минути тестото?
Толкова си добричка и веднага ми отговаряш. Благодаря сърдечно.
Дано видиш това и ми отговориш, защото след час се залавяме с половинката да месим.
В момента пека скони с шоколад и извара.
Стискай палци.
Прегръдка от нас!
Ай,стискам аз,ама май късно ти отговарям този път.Дано станат хубави и ви харесат. 1/2 доза е добре.Стават доста,все пак не е малко това брашно.А и тъкмо да ги пробвате.А за 30-те минути...да,във фризера го слагам за да стегне по-бързо.Нали са все пак лесни кроасани? чакам с нетърпение да кажеш как са станали.
ОтговорИзтриванеНаправихме 1/2 доза. Получихме 16 броя малки кроасанчета. Приготвихме ги с 4 различни плънки. В момента втасват на топло.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за полезните съвети,Йоли.
Очаквай публикация в моя блог за фоторецепти. Кога ли ще си сготвя фотоапарата :)))
Супер! Нямам търпение вече .... хайде,сготви го и него,ако трябва!
ОтговорИзтриванеЙоли, добро утро!
ОтговорИзтриванеНадникни тук: http://towerwitch.blogspot.com/2011/04/blog-post_04.html
Надявам се да получа положителна оценка. :))))
Успешна нова седмица!
Е,нямам думи.Страхотни са станали кроасанчетата.А за обясненията ти и снимките да не говорим.Препоръчвам на всички мои читатели,които решат да ги пробват да се отбият първо при теб за да видят подробно изпълнението.Благодаря ти мила.Хубава нова седмица и на теб!
ОтговорИзтриванеЗдравей, казвам се Ина и съм на 25 години, попаднах на блога ти(надявам се , че мога да говоря на ти) случайно и бях много впечатлена от рецептите!Обужавам да готвя! Направих кроасаните, станаха превъзходни, но ги направих цяла доза и използвах само 125г масло, половината направих със солена плънка- шунка и кашкавал, дебърцини, а другата половина със сладко от ягоди и течен шоколад! Всички вкъщи много ги харесаха, за което ти благодаря.Утре ще правя кетъринг вкъщи, тъй като брат ми има бал, решила съм да правя кроасанчетата, но искам да замеся тестото предния ден и да го сложа във фризера, без да ги мажа с маслото и в самия ден, в който ще ги пека ще ги довърша!Та исках съвет от теб дали мога да направя тестото от предния ден или мога ли да го прибера във фризера като съм го намазала два пъти с масло! Благодаря предварително!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Инче.Знаеш ли как ме радва да чуя,че такова младо създаие обича да се върти из кухнята? Благодаря ти за милите думи и дерзай!
ОтговорИзтриванеМожеш всичко да направиш с това тесто,както ти е по-удобно. Въпросът е само като ги разточиш и навиеш да ги оставиш да втасат преди да ги изпечеш.Да ти е сладко и благодаря още веднъж миличка!
Йоли, гледам те навсякъде и тук и на ТВ екрана, току крадна по някоя идея :) Да си призная, вече като ми дойде н аум д аправя нещо ново и директно си поглеждам тук :)
ОтговорИзтриванеДнес си харесах кроасаните и сълзиците, ето как се получиха:
http://prikachi.com/images/462/4510462R.jpg
Аз съм доволна и благодарна за рецептата. Според мен най-добре ще се получат с плунка от сладко или шоколад, нещо течно ... За съжаление в момента ми липсват обоняние и вкус заради хрема и не мога грам да усетя какво съм направила :(
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеМирче,ти може и да нямаш обоняние,ама на мен чак тук ми замириса.През монитора направо!Фантастични пухкави кроасани!благодаря ти мила!Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеmnogo,mnogo vkusni! Vsichki v kyshti si oblizaha prystite!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Зори.Радвам се,че ти харесаха.Да ви е сладко на всички.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,искам да попитам кроасаните ще се получат ли ако вместо бяло брашно използвам пълнозърнесто или спелта или някаква друга здравословна комбинация? Предварително Ви благодаря! Страхотен блог,поздравления!
ОтговорИзтриванеВинаги може.Само имай предвид,че няма да са така пухкави и нежни на вкус,консистенция и вид.Особено,ако ги направиш само с пълнозърнесто брашно нищо няма да е добре.Смеси го с бяло,равни части.Пак няма да е световен резултат,но няма и да е лошо.Прецени сама.Лично аз не бих ги направила,признавам си.Благодаря ти за доверието и успех с кроасаните.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Реших, че е време да ти благодаря за страхотната рецепта за кроасаните. Вече няколко пъти ги правя и всички са възхитени от вкуса им. Напомнят ми точно за оези истински ароматни кроасани, които ядох в Испания. Това е едно от първите неща, които постнах в блога си. Мога само да кажа, че ти и Джейми Оливър сте моите кулинарни идоли. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕх, че хубаво! Знаеш ли, че за първи път излязох в чужбина 89 година. В Испания. Какво да ти кажа, освен всички други, имам и страхотни вкусови спомени от това време. Кроасаните. За първи път и тях опитах там. Много приятно ми стана, че ми написа това. Бяха страхотни години, там се влюбихме с мъжа ми.
ИзтриванеРадвам се, че са ти харесали кроасаните. А това, че слагаш и Джейме до мен ... ох. Просто не знам какво да кажа. Наистина много ти благодаря.
Ще се радвам да посещаваш и пишеш новия ми сайт www.yoli.bg, тъй като тук повече няма да има нови рецепти. Хубава вечер и до скоро.
Благодаря ти, Йоли! Със сигурност ще посещавам сайта ти. Още от Гответе с мен следя всичко правено от теб. Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеЗдравейте,искам да попитам дали е проблем ако се направи със суха мая?
ОтговорИзтриванеИзвини ме зе закъснелия отговор, Теди, но нямх тези дни компютър на разположение. Разбира се, че можеш да направиш тестото и със суха мая. Няма никакво значение. Давай смело, ще стане супер! Благодаря ти за доверието.
ИзтриванеИзвинявам се, но пропуснах да попитам дали едно пакетче суха мая 7 гр е достатъчно? Благодаря
ОтговорИзтриванеТеди, достатъчно е за 500 г брашно. На всяко пакетче пише за колко брашно е. Така ще си преценяш сама. понякога брашното идва малко в повече и се налага да пресметнем и маята. Винаги гледай какво пише. Да ти кажа, че същото се отнася и до желатина, ако работиш с него. понякога пропорциите са наистина важни. Успех.
ИзтриванеЗдравей Йоли,
ОтговорИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта. Вчера ги забърках и тази сутрин с детето закусихме с тези вкусни кроасанчета. В рецептата нямаше яйца, но аз добавих едно и вместо вода сложих мляко, получи се много добре. След малко се захваща с втора доза за утре ;)
Много ти благодаря! Радвам се, че ги опита. И аз много ги харесвам.
ИзтриванеБлагодаря за хубавата рецепта Йоли! Малко я промених и добавих от себе си, но станаха невероятни. Сложих вместо вода мляко и добавих едно яйце. Направих ги в три различни плънки и не повярвах колко бързо изчезнаха.
ОтговорИзтриванеЧудесни изменения си направила. Че и три плънки! Страхотна си Рени! Благодаря ти от сърце!
ИзтриванеСтрахотна рецепта. Невероятно удоволствие беше докато ги правих. Вкуса е невероятен. Особено със сладко от диви ягоди. Онова усещане за нещо френско, което вкусваш, докато маслото се стича по брадичката ти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Сузи. Много се радвам, че ти харесаха кроасаните. Това с дивите ягоди ... направо ти завидях! Уникален вкус е това!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли :) Правила съм твоите кроасани вече няколко пъти- за семейство, за приятели- винаги са много популярни и изчезват за секунди. Пробвала съм с какви ли не плънки, всякак са вкусни! Имам един въпрос обаче- ако направя тестото и го оформя на кроасанчета вечерта, но ги прибера в хладилника или фризера и ги изпека на сутринта, това ще повлияе ли на тестото и на вкуса? Защото иначе ги правя вечерта, за да са закуска на сутринта, а ми се иска сутрин да изненадам всички с пресни кроасани без да съм ставала рано-рано. Благодаря за рецептата и поздрави :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за доверието и хубавите думи. Много се радвам, че ви харесват кроасаните. Да, не се притеснявай, чудесни ще станат и така, както си решила. Сложи ги в хладилника, те ще си втасат и там. Сутринта ги извади за малко да се поотпуснат и ги изпечи. Да ви е сладко на всички!
ИзтриванеОт доста дълго време търсих рецепта за вкусни кроасанчета, които да не изискват сложна подготовка.Радвам се, че за пореден път се доверих на Вашите страхотни и вкусни рецепти. Получиха се невероятно вкусни кроасани с шунка и кашкавал, ето и снимка: http://pin.it/cYGp6bZ и http://pin.it/btHV1Yz . Благодаря Ви за страхотната рецепта!
ОтговорИзтриванеО, какви са пухкави! И така се е разлистило тестото! Много, много ти благодаря за довериео! Майсторска работа е това! Браво!
ИзтриванеБлагодаря!
ОтговорИзтриване