вторник, 23 септември 2008 г.
Шоколадови кексчета с ореховки
Продукти
100 г брашно
100 г бадемово брашно
130 г захар
1/2 ч.л.бакпулвер
ванилия
150 г стопен шоколад
70 г течно масло
175 мл прясно мляко
1 яйце
50 г натрошени ореховки
Приготвяне
Всички сухи съставки се смесват и разбъркват. Прибавя се шоколада. Яйцето се разбива заедно с маслото и прясното мляко. Сипва се към сухата смес и всичко се разбърква с лъжица или бъркалка. Накрая се слагат и натрошените ореховки.
Хартиени формички за мъфини се пълнят с тестото 2/3 от обема им. Кексчетата се пекат в предварително загрята на 160* фурна.
* Рецептата е италианска от тяхно старо кулинарно списание. Оригиналът е с amaretti , но аз ги заместих с нашенски ореховки. Разликата не е голяма - едните са с бадеми,другите с орехи. Ядките смлях на брашно с мелничката за пудра захар . Тъй като количеството брашно в рецептата е много малко като за класически кексчета,тестото е по-рядко от обикновеното кексово тесто. Това ги прави изключително меки и въздушни. Затова се пекат на по-слаба температура. Заради по-рядкото тесто ви съветвам да ползвате хартиени формички за мъфини. Извадете кексчетата от формичките след като са изстинали напълно. Ако не разполагате с книжни формички,добре намаслете и набрашнете формичките,в които ще печете. Кексчетата са много хубави,заслужава си да ги опитате.
Много благодаря за страхотната рецепта! Кексчетата ми се получиха чудесни. Много вкусни и ароматни. Моя принос към рецептата е, че сложих кафява захар, само че 100гр и черен щоколад 70% какаo. Невероятно изкушение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за милите думи.Удоволствието е изцяло мое.Много се радвам,че са Ви допаднали тези кексчета.И съм сигурна,че с Вашите изменения са станали още по-сполучливи.Следващият път и аз ще ги пробвам.
ОтговорИзтриванеСтархотна рецепта!Само един въпрос-колко мин. се пекат?
ОтговорИзтриванеМного благодаря,анонимен.Съжалявам,че не сте оставили име.Кексчетата се пекат както всички други ... 15-20 мин.Понеже никога не засичам времето на печене затова не го и упоменавам в рецептите си.Всяка фурна пече различно,а и всеки път тестото става различно.Времето за печене си зависи от самата домакиня и нейната преценка,никога не може да е еднакво за всички.Просто проверявайте след 15 мин.с клечка за зъби и ако тестото не лепне значи се е изпекло.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеТази вечер мисля да направя тези така вкусно изглеждащи кексчета, но искам да попитам бадемите сурови или печени трябва да бъдат за бадемовото брашно? Имам сурови бадеми и мисля да ги смеля в блендера, чудя се дали така ще получа достатъчно фино брашно за кексчетата?
Усмихната вечер, пожелавам -)
Благодаря ти мила.Дано не ти отговарям прекалено късно.Бадемовото брашно се прави само от сурови бадеми.Те задължително се смилат със захар за да стане фино.Има бадемово брашно по магазините,на щандовете за био или диетични храни ще го намериш.Ако искаш направо си купи вместо да го мелиш.За количеството не се притеснявай.И повече да смелиш си го прибери някъде и ще го ползваш за нещо друго.Успех и приятно майсторене.
ОтговорИзтриванеСкъпа, Йоли!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ти, за отговора. Онзи ден в последния момент реших да направя кексчетата с крема сирене и карамел, за които вече Ти писах, че станаха изключителни :-)
Имам последен малко глупав въпрос относно бадемовото брашно, с колко захар да смеля бадемите необходими за шоколадовите кексчета с ореховки?
Лека Вечер, Ти пожелавам и спорна седмица :-)
Цвети
Много се радвам,че са станали хубави кексчета,Цвети.Благодаря ти много.
ОтговорИзтриванеВиж,няма точни мерки,тъй като захарта е нужна само за да могат бадемите да станат по-фино смлени,както и за да обере мазнината от тях.Иначе става една смляна бадемова мазна паста.Една,две лъжици стигат.И повече да сложиш не е беля.Това няма много да се отрази на сладостта в рецептата,но ако се притесняваш,че ще стане много сладко просто намали малко количеството захар в нея.
Здравей! Много интересна рецепта!
ОтговорИзтриванеАко вместо бадемово сложа обикновено брашно, ще се получи ли крайния резултат?
Поздрави!
Ето.
Ако сложа само обикновено брашно, ще се получили крайния резултат?
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ето.
Поздрави и от мен.Благодаря ти,ще се радвам да опиташ кексчетата.Разбира се, че можеш да пропуснеш бадемовото брашно.То просто дава вкус.Можеш да го замениш с фино смлени други ядки.А ако изобщо не искаш да има такива в кексчетата,сложи 180 г брашно.Намали количеството от 200 на 180г. Да ти е сладко.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного ми допадна рецептата, но ми липсват и амарети, и ореховки. С колкода вдигна количеството на брашнотл или на бадемовото, за да компенсирам? Дали ще излезе нещо без ореховки, как мислиш? Да не стане пък съвсем течно тестото?
Благодаря ти за прекрасния блог и както за отговора ти предварително!
Сърдечен поздрав,
Сиси
Сиси, просто ги пропусни. Те няма да сгъстят кой знае колко тестото. Е, можеш да увеличиш брашното или бадемите с 1-2 с.л., не повече. По-скоро амаретите са за вкус. Благодаря ти за доверието, ще се радвам да следиш рецептите ми в сайта yoli.bg, тъй като тук не публикувам вече нови рецепти.
ИзтриванеМила Йоли, много благодаря! Станаха фантастични! Както винаги, сполучих доверявайки ти се! Толкова е хубаво, че те има! Искрена радост носиш на мен, на много други любители на кулинарството, както и на всичките ми скъпи хора, които си хапват после!
ИзтриванеС.
А ако знаеш ти каква радост на мен ми носиш! Благодаря ти от сърце за доверието, Сиси. Много, много съм щастлива, че са се харесали кексчетата! Прегръдки!
ИзтриванеАми.... не се познаваме лично, но изпитвам и аз порив да изпратя виртуално сърдечна прегръдка! :-)
ИзтриванеПак ще пиша, сега събирам идеи от сайта. :-)
Сиси
Благодаря ти миличка. И аз те прегръщам!
ИзтриванеАз също много благодаря за помощта ти! Страхотно! Значи утре е денят, ще ги приготвя още сутринта! Ура! :-)
ОтговорИзтриванеУспех на сайта пожелавам и непременно ще следя рецептите. Винаги с удоволствие се "допитвам" до идеите ти и взаимствам!
Лека нощ!
Сиси