четвъртък, 16 октомври 2008 г.
Орехов сладкиш
Продукти
5 яйца
1 1/2 ч.ч.захар
3 ч.ч. смлени орехи
1 с.л. галета
1 ванилия
настъргана кора от 1/2 лимон
Крем
1/2 литър прясно мляко
5 с.л. захар
4 с.л. брашно
2 жълтъка
1 ванилия
100 г натурален шоколад
какао за поръсване
орехи за гарниране
Приготвяне
* Разбийте на пухкав крем жълтъците с половината от захарта. Прибавете лимоновата кора и ванилията.
* Разбийте на сняг белтъците и постепенно добавете останалата захар , като продължавате да разбивате. Смесете внимателно жълтъчната смес с белтъците , като ги редувате с орехите и галетата.
* Постелете голяма правоъгълна тава (от фурната) с хартия за печене. Изсипете ореховото тесто и го загладете. Изпечете в предварително загрята на 150* фурна. Ореховата кора бързо прегаря,затова фурната трябва да е слаба и по-скоро да се суши , отколкото да се пече.
* Сварете крем от млякото , жълтъците , ванилията , захарта и брашното. След като сварите крема , докато е горещ , сипете в него шоколада , начупен на парченца и разбъркайте добре. Оставете крема да се охлади , но не напълно.
* Отрежете ореховата кора на две еднакви парчета. В подходящ съд с по-висок борд сложете едната половина. Сипете половината от леко топлият крем и покрийте с другата кора. Намажете с останалият крем , поръсете с какао и гарнирайте с орехи.
* Поставете сладкиша в хладилника и сервирайте след няколко часа , още по-добре на другия ден.
Йоли, поздравления за блога!
ОтговорИзтриванеА ореховия ти сладкиш е изумителен!!! Както и всичко останало, което ни предлагаш!
Благодаря,Илианче!Много си мила.
ОтговорИзтриванеМного бърз за направа, с малко продукти и много вкусен сладкиш. Направих го вместо с орехи , с лешници и стана много вкусен.
ОтговорИзтриванеЙоли, благодаря за страхотните рецепти в блога! :)
Аз благодаря. Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеНевероятна вкусотия!Въпреки че обърках дозата за крема т.е. направих двойна, стана чудесен.Моя близка( която никога не прави сладкиши)сега се обади че е запретнала ръкави и и трябва консултация.ВЕЛИКОЛЕПЕН!
ОтговорИзтриванеБЛАГОДАРЯ ЗА ХУБАВИТЕ РЕЦЕПТИ!
Урааааа !!! Толкова съм щастлива да чуя това,Елзе!Благодаря ти от сърце за хубавите думи.Да ви е сладичко на всички!
ОтговорИзтриванеЙоли,обожавам твоите рецепти!Сега се заемам и с ореховия сладкиш и съм убедена,че ще стане неповторим:) ! Благодаря ти за споделените рецепти и страхотният блог
ОтговорИзтриванеА аз ти благодаря,че готвиш по моя блог.Радвам се,че ти допада.Ореховия сладкиш е много вкусен,избора ти е добър.Да ви е сладко на всички и пак благодаря.
ОтговорИзтриванеЙоли,искам да ти се похваля колко вкусен ми стана сладкишът,нямах търпение да го чакам с часове и издържах само 2 :) уникален е ,малко ми наподобява на рецептата ми за гараш,Благодаря ти,с теб готвенето е вълшебство.Желая приятен слетобед.
ОтговорИзтриванеРадвам се Краси,много ти благодаря.Като си помисля,май това е съвършената комбинация - масло,какао и орехи.Е,как да не стане вкусно?Да ви е сладко на всички.
ОтговорИзтриванеZdravei Yoli,
ОтговорИзтриванеvsichko e dobre, samo deto krema s chetiri supeni lajizi brashno stava prekaleno gast.
Pozdravi.
Здравей и ти.Радвам се,че опита сладкиша,въпреки крема.Благодаря ти много.Да,така е,гъст е крема.Може би е въпрос на вкус,няма проблем да се разреди след охлаждане с малко студено прясно мляко като се разбие с миксер.Аз принципно като добавя шоколада го разбивам с миксер.Става еластичен и леко се втечнява.Всъщност,това е базов крем за много от тортите,които правя.При Династия е същия.Там даже има коментари,че крема е рядък в някои случаи.Знам ли?Наистина е въпрос на вкус.Благодаря ти още веднъж и да ти е сладко тук.Ще се радвам,ако пробваш и още нещо.
ОтговорИзтриванеСкъпа, Йоли!
ОтговорИзтриванеТози орехов сладкиш изглежда превъзходно и много ми напомня на твоята уникална торта "Династия", която ми стана любима. Искам само да те попитам, блата за сладкиша горе-долу колко време се пече и по какво разбираш, че е готов?
Желая Ти, хубав и весел уикенд :-)
Много си права,сходен е с Династията.Просто е доста опростен в сравнение с нея.Блатът се пече може би около 20 - 25 минути.Нблюдавай го да не прегори бързо отгоре,че е нежен като структура.Благодаря ти много.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли направих сладкиша,но блата ми стана много трошлив и не се отлепва от хартията. Къде греша?
ОтговорИзтриванеДа, много често се получава това, ако не е добре изпечено отдолу или тестото е спаднало преди печенето. Имам предвид, че това всъщност е тесто като за една голяма ореховка. Няма брашно, орехите и белтъците са тези, които правят блата гъст, но въздушен. Ако въздухът в тестото намалее то става лепкаво и после наистина трудно се отлепя от хартията и се начупва. Това е спроред мен причината. Благодаря ти,че опита. Надявам се все пак да си отлепила хартията и да се е получил един вкусен сладкиш.
ИзтриванеНеобходим ли е бакпулвер
ОтговорИзтриванеНе. В тестото няма брашно, белтъците са тези, които служат като набухвател.
Изтриване