вторник, 20 октомври 2009 г.
Есенен сладкиш с круши
Продукти
за блата
125г меко масло
175г пудра захар
2 яйца
60г кокосови стърготини
200мл прясно мляко
180г брашно
1 ч.л.бакпулвер
2 ванилии
за крушите
5-6 круши
1 литър вода
400г захар
подправки по ваш вкус (канела,кардамон,бахар,лимонова кора,карамфил)
Приготвяне
* Обелете крушите като им оставите дръжките.
* Смесете продуктите за сиропа и го кипнете. Варете в него крушите 10 мин. и ги оставете напълно да се охладят в сиропа.Извадете ги ги ги отцедете добре.
* Разбийте на пухкав крем маслото и захарта , добавете яйцата , а след това кокоса. Накрая сипете и брашното , примесено с бакпулвера и ванилията като го редувате с прясното мляко. Сипете тестото в тортена форма,покрита с хартия за печене. Набодете в него крушите и изпечете сладкиша в предварително загрята на 170* фурна.
Остатъка от сиропа може да редуцирате и да го ползвате като заливка на други сладкиши или плодове. А ако нямате време да се занимавате с крушите,просто ги обелете и ги сложете в тестото сурови. Когато много бързам правя точно това и пак се получава чудесен есенен кекс с круши.
Източник - сп. "Меню"
Аууу, Йоли... пак есенно изкушение с круши! Наговорили сте се всички.. точно, когато друго имам в план-менюто. Ех, мога само да се облизвам пред поредната фантазия :-)
ОтговорИзтриванеИзглежда чудесно!
Сърдечен поздрав и много :-)
Много оригинално!Интересна идея с целите круши.
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванеелегантно и впечатляващо!
Това, че е много вкусен
е сигурно - щом ти го препоръчваш.
Чудесна рецепта, целувки - Диана
Благодаря ви момичета. Знаете ги тинейджърите,все трябва да има нещо сладичко.А това кексче ,(по-скоро е такова,отколкото сладкиш)е наистина подходящо за закуска с чаша мляко.
ОтговорИзтриванеА на мен пък тези щърчащи опашчици са ми най-весели! :)
ОтговорИзтриванеМоже мъничко да е, но винаги оригинално.
Това е вкусното Йоли! :)
Йоли, направих този сладкиш с круши и много се хареса у дома и сред роднини. Презентацията му е запомняща се :). Много ми хареса, това, че си добавила кокос в твоята рецепта. Допълнително я обогатява. Благодаря за рецептата и хубави дни ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Станимира.Радвам се,че направи този сладкиш.Наиситна е много подходящ за сезона.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеТози сладкиш е прекрасен! за 2 дни направих 3 броя, изяждаше се моментално. Аз обожавам круши във всякакъв вид. Бих го пробвала и с круши от компот. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеп.с. Голямата ми дъщеря (4 г.), както и аз, много те харесва на екран!
Съвсем го бях забравила този сладкиш.Добре,че ме подсети.И аз го харесвам.Благодаря ти и тук.И пак да щипнеш малката за солта.Тя си знае защо ... Сладурана!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли. Всички твои предложения са възхителни и истински празник за мен като почитател! Много ми хареса този десерт, още повече тестото е универсално и бързо за приготвяне и аз често го правя. Предполагам, че може да се направи с ябълки, но дали процедурата ще е същата? Ако не се варят, вероятно ябълките ще останат недопечени. Аз бях харесала преди време и един ябълков пай на рози, но за жалост не се отваря този пост, а не помня рецептата. Сърдечни поздрави
ОтговорИзтриванеЖени
Жени,и с ябълки ще стане.Може да станат по-твърди,но в товаа има друг чар.Ябълките ще са съвсем свежи,не мисля,че няма да ти харесат.Ако се притесняваш от твърдостта им просто преди това ги свари за малко в захарен сироп с някакви подходящи за тях подправки.Благодаря ти за хубавите думи.Да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли,
ОтговорИзтриванеСладкиша с круши е като истинско произведение на изкуството...много елегантен с тези цели круши. Твоите рецепти винаги освен много вкусни са също много красиви и изискани. Бих искала само, ако може да те попитам за размерите на тавичката подходяща за изпичането на този хубав есенен сладкиш?
Поздрави, хубав и забавен уикенд Ти, желая :-)
Много си мила,благодаря ти.Ще се радвам да опиташ сладкиша.Този,който виждаш е изпечен в тортената форма,май бешеоколо 26-28см.Можеш и в по-голяма,просто няма да стане толкова висок,не е проблем.Успех и да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеПривет,
ОтговорИзтриванеиска ми се да го направя днес този сладкиш с крушови опашки ), може те ли да уточните времето за печене?
Дани
Привет Дани. Май позакъснях с отговора. Извини ме, но не винаги имам нет. Не съм в България в момента.
ИзтриванеОколо 45 мин. се пече сладкиша. Проверявай го с клечка непременно. Като излезе суха е готов. Благодаря ти, ще се радвам да опиташ.
Здравейте,
ОтговорИзтриванеще пробвам рецептата, но ще извадя сърцевината на крушите със семките - мисля, че ще стане още по-добре :)
Здравей и от мен. Да, разбира се, ще стане по-фино. Даже може като извадиш сърцевината на крушите да ги напълниш с нещо. Някакво сладко например, шоколад или сушени плодове с ядки. А защо не и с локумче? Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хреса.
ИзтриванеЗдравей, Йоли,
ОтговорИзтриванеПоздравления за страхотните рецепти. Имам въпрос - като разбия маслото и захарта на пухкав крем - след това яйцата и кокоса ги добавям с бъркане със шпатула или пак с миксера разбивам?
О, да, давай всичко с миксера, Янче. Няма нищо по-специално, което да трябва да се спазва в този сладкиш. Надявам се да ти хареса. Благодаря ти.
Изтриване