Продукти
2 рохко сварени яйца
2 с.л.люта горчица
2 с.л.хрянова паста
1 ч.ч. зехтин
1 ч.л.естрагон (пресен или сух)
1 с.л.лимонов сок
1 с.л.настъргана лимонова кора
3 ситно нарязани кисели краставички
2 с.л.каперси
2 с.л.маринован зелен пипер
сол и черен пипер на вкус
Приготвяне
* Сварете яйцата 3-4 минути и ги охладете под студена вода. Обелете ги и ги намачкайте добре с вилица, като се стараете да ги разкъсате на малки парченца.
* Прибавете към яйцата горчицата и хряна и започнете да разбивате всичко с бъркалка, като добавяте зехтина на тънка струйка.
* След като получите хомогенен крем сипете естрагона, краставичките, каперсите и зеления пипер. Разбъркайте и овкусете с лимон, сол и черен пипер. Съхранявайте соса в хладилник в затворен съд.
Това е един много популярен френски сос за риба, пиле и език. Измених го малко, като му прибавих хрян и зелен пипер, но така се омекоти и стана по-пикантен от пипера. Не знам първоизточника на соса, затова не мога да посоча източник. Да ви е сладко!
Йоли, соса звучи много интересно, много пикантно и много ароматно.
ОтговорИзтриванеКак ти даде сърце да го покажеш рано сутринта :)))
Поздрави и много усмивки в почивните дни!
Чудесен сос Йоли,
ОтговорИзтриванеа и снимките са така изкушаващи.
Честит и светъл 24 май!
Поздрав и усмихнат празник, Диана
Много хубаво предложение! Много ми допадна идеята за тази комбинация:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета.Уверявам ви,че соса е великолепен.Нищо случайно няма във френската кулинария,знаете ,че е така и можете напълно да и се доверите.Да ви е сладко.
ОтговорИзтриванеMila Yoli, prigotvih sosa i veche nadali 6te se otkajem ot nego. Stra6no mnogo ni haresa. Zaedno s nego bqh prigotvila i tvoqt "Oktopod Karpacho". Unikalna si: )) pregradki,Simona
ОтговорИзтриванеЕеееееееее,ти ме разби!Любимият ми октопод и любимия ми сос!Как пък ме улучи.Благодаря ти Симонка.Весела Нова година и наздраве на всички у вас!
ОтговорИзтриване:)) i na men veche sa mi liubimi.takova predlojenie ne biva da se propuska.mnogo veselo posreshtane na novata godina i jelaq mnogo zdrave za vsichki koito obichash, Simona
ОтговорИзтриване