сряда, 26 януари 2011 г.
Ягодови пасти
Продукти за 12 пасти
100 г черен шоколад
75 г масло
3 яйца
50 г захар
50 г брашно
1/4 ч.л. бакпулвер
1 кг пресни или замразени ягоди
1 ч.ч.захар
2 пакетчета желатин др.Йоткер (20 г)
1 голяма кофичка заквасена сметана
1 ванилия
200 г течна подсладена сметана
200 г черен шоколад
40 г масло
Приготвяне
* Разтопете шоколада и маслото на водна баня и оставете да се охладят. Прибавете жълтъците и разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг. Сипете в тях захарта и продължете да разбивате , докато се разтвори напълно. Към шоколадовата маса с леко бъркане прибавете белтъците и пресятото брашно , примесено с бакпулвера като ги редувате. Постелете с хартия за печене правоъгълна тава. Изсипете тестото и го загладете. Изпечете блата в предварително загрята на 170*фурна.
* Сложете ягодите и захарта в тенджерка и ги сварете за кратко на бавен огън докато се разтвори захарта. Намачкайте ги с вилица. Махнете ги от огъня и в горещото пюре сипете желатина. Разбъркайте добре за да се разтвори напълно. Оставете сместа да се охлади.
* Разрежете изпеченият блат на две части по дължина, а след това всяко парче на още четири. Намажете половината парчета с ягодов конфитюр и ги оставете на хладно да се желират добре.
* Останалите ягоди сипете в малка съдинка, покрита с найлоново фолио. Поставете я за няколко часа в хладилника. След като конфитюра се стегне добре го нарежете с нож на малки кубчета и ги оваляйте в кристална захар. С тях после ще гарнирате пастите.
* Разбъркайте сметаната с ванилията. Не я подслаждайте и не я разбивайте с миксер. Просто я разбъркайте с бъркалка на крем. Разпределете я върху вече желираните четири правоъгълника. Загладете и похлупете с останалите парчета от блата. Разрежете всеки правоъгълник на три парчета. Така получавате 12 броя пасти.
* Загрейте сметаната до кипване. Махнете я от огъня и сипете в нея шоколада, начупен на парченца. Добавете маслото и разбъркайте всичко до получаване на хомогенна смес. Залейте пастите с още топлия ганаш. След като се втвърди ги гарнирайте с кубчета желе и сервирайте.
Ох, страхотно, отиде ми диетата! Браво!
ОтговорИзтриванеСочно, сметанено и така шоколадено хрупкаво. Просто неустоимо!
ОтговорИзтриванеКак може да си толкова вкусно?! :))
Абсолютно неустоими!!! Истинско ягодово изкушение :)
ОтговорИзтриванеО, Йоли, тези пастички изглеждат просто престъпно вкусно! Снимките и те блазнят :-)
ОтговорИзтриванеНевероятна си, миличка!Толкова съблазнителна е тази комбинация!!!! Благодаря от сърце за споделеното...ще се пробват, ясно е! Прегръщам те с обич.
ОтговорИзтриванеЕдва ли ще се наема да ги направя, но пък това не пречи да се насладя на твоите, макар и само виртуално, Йоли! Много красиви, ефектни и със сигурност вкусни са. :)
ОтговорИзтриванеЙоли, отново удоволствие за очите и небцето:), прекрасно изпълнение! Интересува ме може ли да се използва желе или сладко от ягоди, тъй като сега няма ягоди (това, което е по магазините е само с визия на ягода и без вкус)? Ако може да се използва, какво количество приблизително трябва? Хубав ден!
ОтговорИзтриванеUna meraviglia golosa :) brava
ОтговорИзтриванеСтрахотни са и пастичките и снимките, Йоли! Неустоими!
ОтговорИзтриванеПоздрави с пожелание за усмихнат ден :-)
Аромат, вкус и визия -
ОтговорИзтриванеНеустоимо изкушение, Йоли...
Поздрав и усмивки, Диана
Благодаря ви приятели за хубавите думи.Знаете кк да м зарадвате.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванеМими,разбира се,че може.Всичко може.Даже и с други плодове може.Аз просто имах змразени ягоди и затова така написах рецептата.
Ако ще ползваш сладко, 1 бурканче ще ти стигне.Трябва да го разредиш с вода,да го затоплиш и тогава да сложеш желатина.Казвам 1 бурканче,защото сладката и конфитюрите винаги са със силен концентриран вкус.Няма да се нуждае и от захар.А можеш да смениш сладкото - къпини,малини,боровинки,кайсии...каквото имаш или пък каквото обичаш.Това е .Благодаря ти и успех!
Толкова е апетитно...
ОтговорИзтриванеИ вкусно:)
Поздрави с усмивка,
Дани
Yoli, kakto vinagi me kara6 da me6taia...hahah Prekrasni pasti! Ti naistina si izkliu4itelna! S obi4 Iva
ОтговорИзтриванеДани,Ивче .... вземете си по една. Кафето от вас!Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеЙоли, сърчице! Това ще е първото нещо, което ще направя като махна шината на ръката си (за съжаляние дясната). Напоследък само чета новите неща в сайта ти и се облизвам, защото не мога в момента да готвя като хората. С тези пастички обаче не издържах да не ти пиша и чакам с нетърпение да ми мине ръката и да ги приготвя. Ох, направо са неустоими на вид, а за вкуса също нямам никакви съмнения. Ще ти пиша като ги опитаме в къщи.
ОтговорИзтриванеПоздрави и силна, топла прегръдка!
Оооооо,какво стана Светле?Счупи ли я?Оправяй се бързо миличка,липсваш ми тук.Целувам те и благодаря!
ОтговорИзтриванеЙолиииииии! Ще стана 100 кила с тези твои вкуснотии! Не изтраях да ми мине ръката и ги направих. Нарязах ги накривичко, момчетата не можаха да изчакат да стане остатъка от желето на бонбончета, но пък ги поръсих със ситни златни звездички за украса на торти. Криви или не - ометохме ги! Те са почти като тортата Захер в чаши, но различното сладко променя коренно целия вкус. Използвах малини, а в шоколадовата глазура не слагам масло - само малко сметана, шоколада и половин лъжичка ром или коняк. После за малко в хладилника и после.... както вече казах, няма нищо за после останало:) Мисля за Свети Валентин(и мой рожден ден) да ги направя с формичка - сърце и да почерпя с тях няколко души, с които ще се видя през деня. О, разбира се и за в къщи ще има - това ще замени тази година тортата ми! Купих си много ефектна червена лъскава украса (стои като дребни лъскави люспички, а не захар) - ще е съвсем "валентинско". Целувки от нас!!!!!!!
ОтговорИзтриванеСветлето си е Светле.Бърза,че и с една ръка даже.Благодаря ти милчка.Радвам се,че ги опита.Много често ползвам блата на Захера в чаши за други сладкиши.Намирам го за много приятен.Оформи ги като сърцича за св.Валинтин,ще стане страхотно.Благодаря ти още веднъж и хубав ти ден.
ОтговорИзтриванеЙоли, тавата за блата с какъв размер е? Може ли да използвам тавата от фурната или ще е голяма? Поздрави!
ОтговорИзтриванеНе мила,няма да е голяма. Аз точно в тавата от фулната пека този блат. Така ими иначе трябва да стане тъничко, нали са пасти? Давай с тавата от фрната.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йоли!
ОтговорИзтриванеГоляма почитателка съм Ви, всички рецепти са безпогрешни!!! Искам ягодовите пасти да ги направя на торта, за около 20 парчета примерно - да удвоя или утроя продуктите, какво ще ме посъветвате?
Поздрави и успешна седмица, Мила
Здравей Мила.Много ти благодаря за хубавите думи.Зарадвах се страхотно!
ОтговорИзтриванеПродуктите в рецептата, която съм дала са достатъчни за кръгла стандартна торта около 24 см. Но една такава торта се разрязва обикновено на 12 парчета.Или направи доза и половина, или направо удвои всичко за да си по-сигурна.Но бих те посъветвала да я направиш правоъгълна вместо кръгла.За толкова хора е по-сигурно и лесно когато тортата е правоъгълна.Колкото и голяма на диаметър кръгла торта да направиш, пак ще ти е трудно да я разрежеш на 20 парчета, а и няма да стоят красиво.Но както си решеш ти.Всякак става, разбира се.
Благодаря ти,че си се спряла на тази рецепта и успех с тортата.Ще чакам после да ми кажеш какво се е получило.
Три пъти правих тези пасти и то със консервирани ягоди(ягоди и захар в буркани и стерилизирани)и с една дума ВЪЛШЕБСТВО!Нарочно ги правя след обяд за да могат да престоят в хладилника ноща и да стегнат иначе няма чакане! Божествени са!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Елзе.Много си мила,а пък само как ме радваш,нямаш си представа!Да ви е сладко с пастичките.И много добре знаеш как да ги направиш,първо да престоят малко на студено за да се стегнат!Въобще,страхотна си!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли! Тортата се получи и макар, че вида й не докарах много добре, защото беше торта, с малко детска украса, беше разкошно вкусна, беше одобрена от гостите на рожденичката и най-вече на родителите й! Благодаря много за идеята!
ОтговорИзтриванеЗа нищо миличка.Аз ти благодаря на теб.За доверието и добрите думи.Да ви е сладко на всички!
ОтговорИзтриване