събота, 5 март 2011 г.
Рикота крем в шоколадова кошничка
Продукти
200 г млечен шоколад за кошничките
200 г рикота
2 белтъка
100 г захар (на вкус)
1 ванилия
1 с.л.захаросани портокалови корички или настъргана кора от 1/2 портокал
100 г млечен шоколад
3-4 с.л.смлени ядки по избор
Глазура
2 белтъка
100 г захар
1 ванилия
Приготвяне
* Стопете шоколада на водна баня. За да получите лъскав и гладък шоколад може да прочетете тук как да го направите.
* В хартиени или силиконови форми за кексчета сипете по 2 ч.л. от стопения шоколад. Наклонете формичките навсякъде за да се облеят добре страните с шоколад. Поставете ги обърнати надолу върху решетка за да се изтече излишния шоколад. Под решетката поставете хартия за печене. Така след това може да съберете изтеклия шоколад и да го ползвате наново. Оставете формичките докато се стегне малко шоколада. Докато е още лепкав поръсете по дъното и стените счукани запечени ядки. Моят избор беше суров шам фъстък, примесен с малко челен чай.
* Разбийте на сняг белтъците. След това постепенно сипете половината захар и доразбийте докато тя се стопи и образува меки и плътни връхчета.
* Отделно разбийте рикотата с останалата захар и ванилията. Добавете портокаловите кори и белтъците като бъркате внимателно с лъжица или бъркалка. Кремът трябва да е лек, пухкав и не много гъст. Разбира се, ако се втечни прекалено ще се наложи да му добавите малко желатин.
* Разпределете крема във вече стегнатите шоколадови чашки и ги оставете на студено поне за два часа. След това внимателно отделете книжните или силиконови капсули от тях. Тук може да видите как да направите това.
* Накрая разбийте останалите белтъци със захарта и ванилията на хубав гъст крем и украсете кошничките по ваше желание. Не съм посочила точен брой на готовите кошнички. Сами преценете колко да направите. Да ви е сладко!
Изглеждат невероятно и ще се пробват задължително! Снимките, също така са страхотни!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Йоли, прекрасни са !!!!!!!!
ОтговорИзтриванеНапълно засенчваш една белгийска витрина:)
Чудесна си!
Уауууууу, Йоли, колко са красиви!!!!!!!Тeзи прекрасни кошнички и прекрасни снимки!!!!!
ОтговорИзтриванеБраво, браво. Какъв майстор си само!!!!!!!
Браво и за леко розовите ръбчета на розичките от белтъци....изобщо няма да те питам как си го постигнала :))
В най-скоро време ще ги пробвам ( и евентуално, споделя).
А ти какви яйца използваш за да си сигурна, когато не минават през огън? ( не че не опитвам порядъчно вкусното и сурово тесто за кекс преди да го сложа да се пече ;), но все пак имам едно наум)
Хайде, Йоли, вълнуващ уикенд!
Йоли, направо ме остави без дъх
ОтговорИзтриванеПу една за мен- невероятни са!
ОтговорИзтриванеМного пролетно и нежно цветно предложение, Йоли!
ОтговорИзтриванеПрелест ...
Мартенски поздарв и усмихнат ден, Диана
this recipe looks like a masterpiece:) they are absolutely lovely and adorable!!!
ОтговорИзтриванеО, Йоли, изглеждат великолепно! А декорацията е просто невероятна!
ОтговорИзтриванеУсмихнат уикенд :-)
Ooooo, искам двечки!!!
ОтговорИзтриванеПрава е Дани , че си голяма конкуренция!
А аз, като залепя носле на твоята витринка, трудно си тръгвам.
Хубав и сладък ден!
Изглеждат фантастично! С какво според теб е най-добре да се замени белтъчния крем отгоре (не съм фен на вкуса на суровите белтъци)?
ОтговорИзтриванеЩе ти дишат прахта белгийците! Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеС какво направи розичките? Шприца ли е такъв или нещо друго, което не си показвала до сега?
Невероятна красота!
ОтговорИзтриванеЧудя се за ядене ли са или за съзерцание :)
ОтговорИзтриванеПърво съзерцаваш, после хапваш :)
Wauuu, very nice!!!
ОтговорИзтриванеКрасота! Страхотно поднесен десерт! Ще трябва и аз да събера кураж да си поиграя с такива шоколадови вълшебства:)
ОтговорИзтриванеЙоли, страхотни са, сърчице!!!! Нямама думи... Хиляди благодарности за чудесната рецепта и тези красиви снимки към нея. И разбира се - поздрави и целувки от всички, които в момента се облизват около мен и чакат да ги опитат. От мен - силна, силна и топла прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички.Много се радвам,че ви харесаха.Истината е ,че бях в Брюксел тези дни и така се шашнах от магазините им за шоколад,че още ги сънувам.И просто като се върнах веднага трябваше да направя нещо.Е,не е бутиков бонбон,но...това излезе като резултат.
ОтговорИзтриванеЕмо,не се притеснявам от белтъците.Поне от яйцата в магазините.Просто им гледам срока на годност.По-скоро бих се притеснявала от непроверени домешни яйца.В крайна сметка,цял свет яде сурови яйца - има невероятно много рецепти с тях.Само тирамисуто като пример ... Но,ако се притесняваш кремът отгоре може да бъде сметанов или маслен.
Пепи,обещавам,че ще пусна един пост към "Украси"как се правят цветните розички.Но малко по-нататък.Разбира се,че са с шприц,нищо сложно не е .
Благодаря на всички още веднъж.
Йоли,невероятно красиво изпълнени и аранжирани кошнички,великолепно съчетание на украсата с малките нежни розички отстрани.Прелест!!!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще не е вкусно, с тези малки бижута :))Целувки
ОтговорИзтриванеsüper bir lezzet.tebrikler.sevgiler...
ОтговорИзтриванеЕликсир, Ани, уesim ... много,много ви благодаря!
ОтговорИзтриванеНевероятни розички!
ОтговорИзтриванеЧестит празник отново!
Благодаря ти Бени.И на теб да е честит мила!
ОтговорИзтриванеЙоли много са красиви
ОтговорИзтриванеМога само да предполагам колко са вкусни.
Невероятна си
Винаги показваш нещо различно, уникално красиво и не на последно място монго, много вкусно
Мерси миличка.И да знаеш,че ми е домъчняло за теб.Много!
ОтговорИзтриванеКаква красота съм изпуснала, толкова изкусителни и елегантни изглеждат тези кошнички :) И аз ще очаквам инструкциите за работата с шприца.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Кали.Ама ти всичко си знаеш,какви инструкции точно пък на теб?Та ти си невероятна,миличка!
ОтговорИзтриванеХм, в чест на истината не намерих обещаното обяснение как се прави украсата. Може би специален шприц с два накрайника?
ОтговорИзтриванеИмаш предвид белтъчената роза ли?Не,с най-нормален пош с един накрайник.Самият накрайник е с плосък отвор и като шприцнеш крема излиза като широка лента.Не съм го написала специално,защото не всеки има такъв.Украсата принципно е въпрос на лични предпочитания и въображение,нека всеки сам направи такава,каквато харесва най-много.А леко розовия цвят се получава като капна мъничко боя в празния пош.След това го пълня,боята остава на едно място и не се смесва кой знае колко с крема.Така само тук там има цвят,а останалото е бяло.
ОтговорИзтриванеНяма как да объркам твоя снимка
ОтговорИзтриванеhttp://deimos.ue-varna.bg/~i16/sladolredi-kremove/
Ох,да.И тук две снимки са мои.Писах им вече на тези сладури.Надали ще получа отговор,но писах.Благодаря ти Иве.
ОтговорИзтриванеДо сега не бях виждала подобно нещо.Много ми е интересно и любопитно как сте успели да направите този вид на розичка.Със сигурност ще се опитам и аз да го направя, ще изненадам гостите коти чакам да пристигнат от чужбина, с нещо ново, и модерно и надявам се вкусно.На снимките те са удивително.Благодаря за рецептата и подробното описание, ако не успя с розата, то просто едно кръгче все ще постигна.
ОтговорИзтриванеО, много си мила. Благодаря ти, радвам се, че ти харесва. За розите ти трябва шприц с определен накрайник, както и "пиронче" ... така се казва. Ето, погледни това клипче и ще видиш как се правят. Никак не е трудно, но наистина си трябва специален шприц за това. Ще се радвам, ако занапред те виждам с сайта ми yoli.bg, тъй като тук повече няма да има нови рецепти. Разбира се, ако искаш да ги следиш. Благодаря ти отново. Ето клипчето.
Изтриванеhttps://www.youtube.com/watch?v=75g12YqpsNY