Продукти
2 ч.ч. вода
2/3 ч.ч. царевичен грис за качамак
2 с.л. зехтин
сол на вкус
1 ч.л. сухи подправки по избор
Приготвяне
* Кипнете водата заедно със зехтина, солта и подправките. Постепенно сипвайте по малко от качамака като бъркате непрекъснато на среден огън. Варете 2 - 3 минути, не са нужни повече. Трябва да получите гъста смес.
* Сипете горещия качамак в голям пош с гладък накрайник. Ако ползвате найлонов пош за еднократна употреба отрежете върха му и шприцовайте направо през него, не е необходимо да слагате накрайник.
* Постелете тава с хартия за печене и шприцовайте дълги и тънки гризини. Направете ги с дебелина и дължина каквато вие прецените. Сложете си кухненски ръкавици, защото сместа е гореща и ще ви изгори. Нужно е да оформите гризините докато качамака е горещ. Много бързо изстива и след това не може да се шприцова добре. Но не се притеснявайте, ако ползвате ръкавици няма да ви пари. За ваше удобство може да разделите сместа на две части. Ако е количеството в поша е по-малко се работи по-лесно и бързо.
* Изсушете гризините в слаба фурна, загрята на 80*. Сушете около 40 минути. Проверявайте периодично твърдостта им. В края на сушенето увеличете фурната на 150* и запечете за няколко минути. Може да оставите гризините по-меки, а може да ги направите и много твърди. Това зависи от вкуса ви. Вкусът на гризините е много приятен, подправките ги правят пикантни. Стават твърди, леко жилави, не са крехки като от брашно. Надявам се да ви харесат като едно по-различно предложение за парти. Сервирайте с различни сосове или дипове, а защо не и само така? Да ви е сладко!
.
Много готина рецепта, Йоли! Ще се пробва, то се знае :)
ОтговорИзтриванеЙоли, невероятна рецепта отново при теб.Много обичаме в къщи качамак и със сигурност ще ни допадне.
ОтговорИзтриванеХубава и спокойна вечер!
Интересна рецепта,ще я пробвам с удоволствие и без това отдавна се каня да опитам качамак,надявам се да ми хареса.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
И аз обичам качамак, но нещо не ми се получава, като си го приготвя сама. Мисля обаче, че тези гризини са много добър вариант.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Йоли!
Това пък никога не би ми хрумнало, но звучи велико!!!
ОтговорИзтриванеЙоли, страхотно предложение, тъкмо имам два пакета качамак и им се чудя какво да ги правя...непременно ще пробвам! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеГризинките са перфектни (поне на външен вид), вече знам другата събота какво ще "творим" в кухнята :)
ОтговорИзтриване...т.е.ако жената не иска, аз поне знам какво ще правя де :)
Йоли, чудесна идея! Благодаря, че я сподели! Непременно ще я пробвам.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Интересно хрумване Йоли ! Красиво представяне:)
ОтговорИзтриванеЙоли,чудесни и диетични гризинки,които в скоро време ще опитаме и у дома:)Благодаря за прекрасната рецепта и лека вечер!:)
ОтговорИзтриванеКой друг ,ако не Йоли ще роди тази прекрасна идея,страхотни са ти гризинките и снимките,скъпа!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря наистина.Ще се радвам да пробвате,а още повече,ако ги харесате.Особени са... не гарантирам,че ще допаднат на всички.Но може би пък любопитството ви ще надделее?
ОтговорИзтриванемного хубаво
ОтговорИзтриванеАз съм правила нещо подобно на домашна тортила с царевично брашно. Става доста по-добре от качамака, няма гранули.
ОтговорИзтриванеМного е интересно това с тортилата.И аз правя,но с царевично брашно.С грис не съм опитвала никога.Ще кажеш ли как ги правиш?С радост ще опитам.
ОтговорИзтриванеЗдравей Йоли, може ли все пак да напишеш кои според теб са подходяшите подправки за тези гризини?
ОтговорИзтриванеО,наистина може да са най-различни,според вкуса на всеки.Аз слагам розмарин,мащерка,салвия,хубаво е с риган,дори и с чубрица.А може къри или друга източна подправка.Опитай все пак със средиземноморските вкусове.Може би с тях е най-добре.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЙоли, а може ли да се прибави сирене - гауда, чедър, обикновено саламурено..... Или ще се развали текстурата на тестото?
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се. Ще си стане чудно и с кашкавал. Ще се радвам да опиташ, Биси. Благодаря ти.
Изтриване