Продукти
100 мл прясно мляко
400 мл течна млечна сметана
150 г мед
ванилия
20 г желатин
300 г сини сливи - пресни или замразени
100 г млечен шоколад за кошничките
Глазура
80 мл течна сметана
80 г натурален шоколад
20 г масло
Приготвяне
* Стопете млечния шоколад на водна баня и намажете с него дъното и стените на малки силиконови или хартиени форми за бонбони или кексчета. Оставете ги да се стегнат за няколко часа.
* Нарежете сливите на парченца и ги задушете за кратко с 2 с.л. от меда. Може да ползвате и сладко от сини сливи или други плодове, които обичате.
* Смесете млякото, сметаната, останалия мед и ванилията. Загрейте ги без да завират. Прибавете сливите и разтворения на водна баня желатин. Разбъркайте леко за да не се получат мехурчета въздух. Така след желиране крема ще остане съвсем гладък. Оставете го да се охлади напълно и го разсипете в шоколадовите форми. Приберете ги в хладилника за няколко часа до пълно желиране. Чак след това отстранете силиконовите или хартиени форми от шоколадовите кошнички.
* Смесете продуктите за глазурата и ги загрейте. Разбъркайте на гладък крем. Разпределете го върху крема докато още е леко топъл. Гарнирайте десерта по желание.
* Може да направите десерта и в други форми, а не в шоколадови. Да ви е сладко!
.
Направо ме заплени със снимките-невероятно примамлив десерт с толкова красиво представяне!Много ми хареса,Йоли,много!
ОтговорИзтриванеЙоли,ти си върхът!Браво миличка!Възхищавам ти се от все сърце и ти благодаря за прекрасните изкушения на които си ме научила!Даниела
ОтговорИзтриванеПрекрасно!
ОтговорИзтриванеЙоли, вълшебница си!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Много е красиво, Йоли!Връщах се гледам снимките няколко пъти!Поздравления!
ОтговорИзтриванеЙоли, прекрасна пана кота ни показваш. Направо нямам думи...
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Искам я! Обожавам подобни десерти и това предложение много ми хареса. Благодаря за чудесната рецепта, Йоли!
ОтговорИзтриванеНевероятен десерт и снмки, Йоли!
ОтговорИзтриванеМного изкушаващо,страхотно изглежда, поздравления!
ОтговорИзтриванеЙоли, изключително вкусно предложение! Успявам винаги да "нахраня" сетивата си при теб!
ОтговорИзтриванеУсмивки! ツ
Благодаря ви много.Кремчето е от най-лесните,знаете това.Повечето от вас го правят редовно.Истината е,че изнамерих замразени сини сливи във фризера и реших да ги употребя все пак преди да са узрели таз годишните.Нямах време,нямах продукти кой знае какви и хоп,появи се това десертче.И за по-засукан вид го сложих в шоколад.Нали е пролет,настроение да има.
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванеприказно красиво и впечатляващо ефектно, а за вкуса няма съмнение!
Страхотна идея, с неустоимо изкушаващо представяне и снимки!
Сърдечни поздрави и пролетно настроение, Диана
Искам и аз....ИСКАМ!
ОтговорИзтриванеЙоли, поздравления както винаги вълшебно нещо си сътворила! Моля Ви кажете ми от къде вземате млечна сметана, аз намирам само растителна?
ОтговорИзтриванеБлагодаря отново. Този крем наистина е добре да се направи с истинска сметана. Така има силно млечен и нежен вкус. Аз купувам на Президент в кутии. Има я в по- големите хранителни вериги.
ОтговорИзтриванеТъкмо се зачудих откъде пък намери сини сливи и ми стана ясно. Страхотно предложение, Йоли!
ОтговорИзтриванеЗдравей Отново ! :)))
ОтговорИзтриванеИскам да те попитам дали не мога да направя кремчето с ягоди или с друг плод - Моля те да ми дадеш съвет :)))
Поздрави
Чанита
Ка да не може, Чани!Даже ще стане още по-хубаво. Аз просто имах сливи във фризера и ги наместих набързо. С ягоди ще е далеч по-ароматно.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли!
ОтговорИзтриванеКремчетата изглеждат уникално красиви и вкусни. Бих искала да Те попитам сметаната подсладена ли трябва да бъде т.е. сладкарска?
Поздрави за прекрасния блог и всички твои кулинарни шедьоври :-)
Здравей и ти.Честно да ти кажа,няма значение.Ако е подсладена ще стане по-сладичко като сложиш меда.това си е въпрос на вкус,опитай и ако не ти е достатъчно сладко просто добави още малко мед или захар.Просто препоръчвам конкретно за този крем сметаната да е млечна,а не растителна.Благодаря ти много за хубавите думи.
ОтговорИзтриванеОчарователна е тази пана кота … като бонбон е !
ОтговорИзтриванеИдеята е чудесна Йоли , а снимките ти вече няма да коментирам … само ще ги гледам …изкусителни са:)
Поздрави миличка!
Здравей ,
ОтговорИзтриванесетих се за още една подробност.
Възможно ли е да направя кошничките и да ги напълня с крема,след което да ги оставя в силиконовите молдове цяла нощ в хладилник,а чак на следващия ден преди сервиране да ги извадя от формите и да ги залея с топлата глазура.
Дали ще се получи :)))
Поздрави
Чанита :)
Е как да не може.Може всичко.Ще направиш така,както ти е най-лесно на теб.Аз махам формите преди глазурата,защото ме е страх,че ще я разваля,ако ги отлепям след като съм я сложила.Мека е и предпочитам да не рискувам.Но ти както си решиш,Чани,наистина направи така,както ще ти е по-лесно.Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеТози разкош сьщо вчера го направих.Много ефектно и вкусно,само,че в крема сложих портокалов сок и захаросани мандаринови корички.Обожавам те!Даниела
ОтговорИзтриванеМного се радвам,че хареса крема,Дани.Благодаря ти и честита Цветница.
ОтговорИзтриванеЕ това е страхотно!
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванеДесертчето се получи много вкусно, но препъникамък за мен се оказа изваждането от формичките - при силиконовите шоколадовите кошнички се поначупиха, а хартиените не можах да отлепя. Използвах млечен шоколад на "Милка". Къде може да съм сбъркала? Дай съвет, моля те :)
Ралка,има две възможни причини. Едната е в самия шоколад. В повечето "купишки" шоколади слагат нишесте за съжаление. и разни други боклуци. Много хора са имали проблеми и с Милка, независимо,че се ползва с името на известна марка. Незнам дали има нишесте в тях или не, просто казвам, че и други са имали поблеми.Другото е, ако самата шоколадова обвивка е много тънка. Тогава се начупва, особено, ако е в по-твърд силикон.За хартиените съм изненадана, не ми се е случвало да не се отлепят.И още нещо се сетих, ако не е темпериран шоколада трудно се втвърдява и отлепва.Нещо такова се е случило май. Но отитай пак,непременно.И не ти го казвам за да направиш тази нецепта, не.А защото шоколадът е нещо прекрасно за обработка.с него ставатвсякакви форми,фигури,украси...Заслужава си да му хванеш цаката и после само да дадеш воля на въображението си.Благодаря ти,че опита.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за бързия и подробен отговор, Йоли! Но следват нови въпроси :) Ти какъв шоколад ще ме посъветваш да ползвам? Аз наистина нямам опит в работата с шоколад - колко време след разтопяването трябва да се изчака или как се познава, че моментът за работа е настъпил?
ОтговорИзтриванеИ благодаря за поощряването! Аз наистина ще опитам отново, защото снимките ти са твърде красиви и изкушаващи!
Приятна вечер ти пожелавам!
Много ме радваш,Рали.само така!Знаеш ли,понаписала съм нещичко за работа с шоколад.Ето,погледни тук.
ОтговорИзтриванеhttp://yoli-www.blogspot.com/2011/01/blog-post.html
И ето тук ...
http://yoli-www.blogspot.com/2009/04/blog-post_8102.html
Надявам се да съм ти полезна.
Моя грешка, че не потърсих в блога преди да попитам - така ясно написано и онагледено, ама а де :)
ОтговорИзтриванеДа ти кажа честно засърбяха ме ръчичките, Йоли, и ти си "виновна" за това :)
Благодаря! Благодаря!
Здравей,Йоли! Преди малко опитах да напиша нещо тук, но май не се публикува. Ще пробвам пак. Аз съм Цветомира. Писала съм ти и друг път. Винаги жъна възторжени реакции след като изпълня нещо от твоите опуси. Днес маковото руло направо обра точките - толкова изискано и деликатно! Но сега на въпроса. Излязоха сините сливи и идва ред на тази красота, която отдавна съм планирала. Искам да питам за желатина. Казваш разтапяне на водна баня, но преди това в какво количество течност да се разтвори? 100 мл вода на 10 гр, както пише на пликчетата или по-малко? Да не се разводни крема? Сега ако съм успяла да публикувам и предния коментар ще имаш 2 с еднакъв въпрос! :-) Поздрави и ти благодаря за Вдъхновението!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря Цяети за милите думи. Не се притеснявай за желатина, просто спазвай инструкциите на опаковката. Аз го разтварям в малко вода, просто да го покрие един пръст. А можеш да го сложиш и в топлата сметана, само да се разтвори напълно, това е целта. Успех и още веднъж благодаря.
ОтговорИзтриванеЗдравей ,уникални са тези кошнички и искам да ги направя,но да ме ориентираш колко броя кошнички да си направя,като гледам силиконовите ми формички са същата големина като твоите. Само да кажа,че направих шоколадовите кошнички и вътре сложих тирамису стана страхотно. Още един въпрос след като ги правих с шоколад и после като измих формите и като изсъхнаха побеляха от какво може да е случвало ли ти се е? Благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравей Асене. Много ти благодаря за доверието. Ще се радвам да опиташ. А аз ще направя твоето тирамису. Страшно ми допадна идеята ти!
ИзтриванеЧестно да ти кажа, не помня. Имам 12 формички. Всички ги напълних, но остана крем. Ще го сипеш в нещо друго, не е страшно. А за побеляването на формите, да, става редовно. Не е грешката в теб. И на ръка ги мия, понякога в миялната. Все побеляват. Но, ето ти една тайна, която знам от професионален сладкар. Когато се излива шоколад във форма, било силиконова или пластмасова, винаги я минавай отвътре с памуче, леко напоено със спирт. Етилов спирт например. Така шоколада се отлепя много лесно и е гладък и лъскав. Успех приятелю и благодаря.
Здравей!
ОтговорИзтриванеСметаната има ли значение дали е сладкарска или готварска? Ако е сладкарска трябва ли да бъде разбита предварително...? Малко съм на вие с повечето кремчета...:)
Опитах.. Да, опитах да го направя, но някъде сгафих яко;( Стегна, гладък е, но като опиташ... все едно има един пакет брашно вътре.Като прахлясал е самия крем.. От какво може да д?
Здравей и от мен. Първо да ти благодаря, че опита крема. Много странно е това, което казваш. Продуктите са съвсем обикновени, няма никаква причина да има вкус на брашно. Просто няма какво да придаде подобно усещане. Възможно е да е някой от продуктите, знам ли? Няма какво да си сгафила, причината изобщо не може да е в теб.
ИзтриванеПо отношение на сметаната: много е голяма заблудата у нас, че има различни сметани. Има само една единствена на този свят, която се прави от мляко. И може да е или подквасена - това е нашата кисела заквасена сметана, или течна. Такова нещо като готварска и сладкарска сметана не съществува. Подсладена прясна сметана също няма. Всички тези кутии, на които пише "подсладена" са от растителен произход, което автоматично ги изключва от групата на млечните продукти. Същото е и с готварската. Има сметанов крем за готвене, който е на сметанова основа и е с примеси на нишесте в него. Затова не се заблуждавай като купуваш. Търси само нормална течна или заквасена сметана. Да е млечна, а не растителна. Това е всичко. Оттам нататък сметаната е и готварска, и сладкарска. Ползва се абсолютно за всичко. Извини ме, че съм толкова обстоятелствена, но знам, че заради многото растителна сметана у нас хората доста често бъркат нещата. Грешката не е в тях, а в нашата търговска мрежа.