Тези вкусни скариди се сервират в Сицилия и по целия свят под името „Gamberi con la Conza“, което най-простичко означава, че ястието е с хрупкава поръска от пресни хлебни трохи и натрошени или смлени бадеми. Тя се приготвя като се запържва за кратко в тиган. Conza може да се направи и с други продукти-различни билки, накълцана люта чушка, да се добави аншоа или каперси. За още повече вкус се настъргва Пармезан или Пекорино. Поръската е чудесна върху паста или риба. Импровизирайте с вкусове, които вие харесвате, но нека основата остане хлебни трохи, бадеми и зехтин.
Продукти за 4 порции:
1 малка глава лук, ситно нарязан
2 скилидки чесън, ситно нарязани
щепа магданоз, ситно нарязан
600 г големи почистени скариди
7 с.л. зехтин
лют червен пипер на вкус
120 мл сухо бяло вино
сол
70 г накълцани бадеми
30 г пресни хлебни трохи
20 г настърган пармезан
Приготвяне:
* Задушете лука и чесъна в 2 с.л. от зехтина. Добавете скаридите и ги запържете за кратко. Посипете с половината магданоз и лют пипер. Полейте с виното и гответе на силен огън без капак, докато от виното останат 1-2 с.л. Посолете.
* В друг съд запържете бадемите в останалия зехтин. Добавете хлебните трохи, разбъркайте, докато станат златисти и махнете от огъня. Сложете останалия магданоз и пармезана.
* Смесете скаридите с поръската и поднесете горещи. По желание полейте с малко лимонов сок. Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар