неделя, 7 април 2024 г.

Дантела

 



В сладкарството често се използват силиконови форми. Като започнем с тези, в които се пече и замразява, минем през форми за фигурки от фондан и марципан и стигнем до най-фините за туили и дантели. Разнообразието е огромно и в днешно време могат да се намерят навсякъде по онлайн-магазините. 

В този пост ще ви разкажа как да украсите торти, сладкиши и бисквити с нежна дантела. Молдовете за тях са много фини и с плитък релеф. Обикновено за дантели се продават готови смеси, които се разтварят във вода и се нанасят върху формата. Има и много рецепти за домашно приготвена смес. В повечето случаи са на основата на белтък или кондензирано мляко. Нишесте, желатин, глицерин и боя са също неизменна част от приготвянето на домашни дантели. Не е трудно да ги направим сами, но са далеч по-сложни от това, което бих искала да ви предложа днес. Лесно за работа, само с четири продукта в минимални количества и гарантиран резултат. Готовите дантели може да съхранявате месеци наред на стайна температура, затворени в найлонов плик. Просто няма какво да се развали, трайността им е огромна. Ако ги имате под ръка винаги може при специален повод да направите десертите да изглеждат бляскави и специални. Великден наближава и тази година реших да гарнирам бисквитите за подаръци на близки и приятели с тези нежни дантели. Надявам се да съм ви полезна с този пост и да успея да направя празника ви още по-красив!

Продукти:

10 г желатин
40 мл вода
10 г натрошен бял шоколад
5 мл глицерин
по желание сладкарска боя




Друго:

силиконов молд за дантели
сладкарска шпатула




Приготвяне:

* Пригответе силиконовата форма и шпатулата. Сложете ги върху голяма дъска.

* Залейте желатина с водата и го оставете да набъбне. Стопете го на водна баня или в микровълнова фурна. Аз го правя в нея, защото е по-бързо и лесно. След това добавете шоколада и разбъркайте, докато се стопи. Тъй като количеството желатин е голямо, сместа се сгъстява бързо, независимо че е топла. Затоплете я още веднъж след прибавянето на шоколада. Накрая налейте глицерина. Глицерин може да купите от аптеките, както и онлайн. Той е задължителна съставка и не може да се замени с друг продукт. Глицеринът прави дантелите меки и еластични.

* По желание оцветете готовата смес със сладкарски бои. (Снимка 1 ) Казвам „по желание“, защото може да ги оставите неутрални на цвят, а след като са готови да оцветите със сухи перлени бои. Аз ги направих в два нюанса-по-светло вишневи и бордо. Сместа е готова да бъде нанесена върху силиконовия молд. (Снимка 2)




* Работете бързо! Сместа мигновено стяга. Ако това се случи, затоплете я отново. Аз я загрявах поне 2-3 пъти. С лъжичка нанесете на тънък слой част от желатиновата смес върху силиконовата форма. Веднага оберете излишъка с шпатулата. Това ще направи равен тънък филм върху формата. (Снимка 3) Дантелите са готови. Нужно е само да ги оставите на стайна температура за 8 или повече часа. След това ги отлепете от формата. (Снимка 4) Дантелите са много еластични, не се късат и дори не е нужно да внимавате много при отлепянето.




* Може да видите моите готови дантели в двата цвята. (Снимка 5) Използвах форми, каквито ми се намират у дома. В интернет ще намерите наистина голямо разнообразие от молдове. Вече споменах как да ги съхранявате. Сложете салфетки или хартия помежду им и ги затворете в плик. Дантелите са много устойчиви и здрави. Когато решите да ги използвате дори може да изрязвате детайли от тях с малка ножичка.

Ако ви е останала смес не я изхвърляйте. Оставете я напълно да се стегне и я приберете в найлонов плик. (Снимка 6) И нея може да съхранявате дълго време в шкафа, хладилника или фризера. Когато ви потрябва просто я стопете и затоплете.




* Надявам се, че ви е било интересно. Желая ви приятна подготовка за празниците!



4 коментара:

  1. Прекрасни неща твориш :) Повечето от красотите ти тук не ги правя ;) но с удоволствие ги гледам и им се радвам :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря от сърце, Кайти!

    Йоли

    ОтговорИзтриване
  3. Ако се използват дантелите за украса на торти, чийто крем съдържа вода или заквасена сметана ще се запази ли формата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма никакъв проблем. Желатинът се разтапя само от топлина. На тази логика всеки сладкиш с него, съдържащ вода или сметана няма да има форма. Абсолютно същото е. Спокойно може да действате.

      Йоли

      Изтриване