неделя, 12 май 2024 г.

Картофена скиачата (Schiacciata)

 


Скиачата (Schiacciata) е тосканския отговор на фокачата и по нищо не отстъпва на вкуса на добре познатата ни питка от Лигурия. Скиачата е също плосък хляб, който се приготвя малко по-тънко от фокачата и следователно е малко по-хрупкав от нея. След втасване тестото се притикса с пръсти, за да се получат характерните дупки, полива се с малко зехтин и се поръсва с едра сол. Питката е идеална за закуска, като аперитив с различни видове сирене и шунка, за обяд или вечеря. С други думи-страхотна е!
Покрай приготвянето на този тънък хляб идват и различните вариации с други продукти-картофи, тиквички, резене, гъби и др. Целта е да се изпекат на тънка кора до хрупкаво. Днес ще ви запозная с най-лесния и достъпен вариант, този с картофи.

Продукти за тава 20x30 см: (Снимка 1)

300 г обелени картофи
65 мл вода
65 г брашно
25 мл зехтин
40 г пармезан
сол на вкус
1 равна черен пипер
малко клонче розмарин

Друго:

зехтин
едра сол

Приготвяне:

* Настържете картофите на едро ренде, а пармезана на ситно. Накъсайте розмарина на листенца.

* В купа смесете заедно всички продукти и добре разбъркайте с лъжица. Изсипете сместа в тава, покрита с хартия за печене. Разстелете я на тънък равен пласт. Полейте с малко зехтин и поръсете със сол. (Снимка 2)



* Изпечете картофите в предварително загрята на 200°C фурна с вентилатор за около 40-50 минути. Всяка фурна е различна, възможно е да се изпекат и за по-кратко време. Нужно е добре да се зачервят, да изсъхнат и да станат хрупкави.

* Сервирайте картофената скиачата леко топла със сос по избор. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар