сряда, 20 ноември 2024 г.

Стек Солсбъри (Salisbury steak)

 



Най-просто казано, това са говежди кюфтета с плътен гъбен сос. Какво ги прави различни от нашенските пържени кюфтета? Това, че са задължително от говежда кайма, наборът от подправки и историята, която ги съпровожда. Ястието произлиза от Съединените щати и носи името на американския лекар и химик Джеймс Х Солсбъри, известен със застъпничеството си за диета, ориентирана към месото. Той е смятал, че накълцаното месо по-лесно се възприема и усвоява от организма. В началото говеждата пържола прилежно се е накълцвала на малки парченца, но в течение на времето са започнали да я смилат и така се превръща в кайма. Въпреки това името на гозбата остава Стек Солсбъри, а не „Кюфтета Солсбъри“. Има много вариации на тази рецепта, като задължителните компоненти си остават говеждото, бульона, лука и гъбите. Както и гарнитурата от картофено пюре или задушени зеленчуци. Заповядайте един от вариантите.

Продукти за 3-4 порции:

За кюфтетата:

500 г говежда кайма
1 малка глава ситно нарязан лук
2 скилидки счукан чесън
2 с.л. люта горчица
1 с.л. сос Уорчестър (Worcestershire Sauce)
2 с.л. галета
1 с.л. доматено пюре
1 яйце
сол и черен пипер
2 с.л. олио

За соса:

2 с.л. масло
1 малка глава ситно нарязан лук
3 скилидки счукан чесън
200 г нарязани пресни гъби
2 с.л. брашно
350-400 мл горещ говежди бульон
1 с.л. сос Уорчестър (Worcestershire Sauce)
сол и черен пипер

Приготвяне:

* За кюфтетата разбъркайте добре всички продукти без олиото. Оформете кюфтета и ги запечете в олиото от двете страни до зачервяване. Гответе на умерен огън и за улеснение използвайте съд с незалепващо покритие. Нужно е каймата да хване апетитна коричка и само да се запечата, за да може вътрешността все още да остане сурова. Това ще остави кюфтетата сочни и меки след приключване на готвенето. Извадете ги в чиния.

* В същия съд стопете маслото и задушете лука, чесъна и гъбите. След като добият приятен апетитен цвят, ги поръсете с брашното и запържете до златисто. Налейте 2/3 от горещия бульон и разбъркайте, за да премахнете евентуални бучки брашно. Добавете останалия бульон и соса уорчестър. Подправете със сол и черен пипер.

* Върнете кюфтетата в соса, намалете огъня до слаб и ги оставете да покъкрят под капак за десетина минути. Сервирайте с картофено пюре или задушени заленчуци. Да ви е сладко!

*** Преценете гъстотата на соса сами. Ако е нужно разредете с още малко бульон. Може да ползвате всякакви гъби, стига да са пресни. Сосът Уорчестър е важна съставка и носи много приятен умами вкус. За готвене използвайте остра горчица. Ако е лека напълно изгубва вкуса си след топлинна обработка.




Няма коментари:

Публикуване на коментар