Руло със свеж лимонов крем и нарисуван блат. Празничен сладкиш, който ще впечатли всеки. За удобство всички мерки са в грамове.
Продукти за форма за терин или продълговата форма за кекс 25X9X7 см:
Блат:
За рисунката:
20 г пудра захар
20 г белтък
20 г много меко масло
20 г брашно
сладкарски бои по избор
Тесто:
3 белтъка
60 г кристална захар
100 г прясно мляко
80 г брашно
30 г слънчогледово олио
ванилия
щипка сол
Крем:
3 жълтъка
60 г кристална захар
60 г прясно мляко
ванилия
настъргана кора от ½ лимон
сок от ½ лимон
9 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. вода
30 г лимончело или друг лимонов ликьор
250 г гъсто кисело мляко
300 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана
Друго:
3-4 лимонови резенки, нарязани на ситно
Приготвяне:
* Първо подгответе рисунката. В купа смесете до гладка емулсия заедно всички продукти. Нужна е само телена бъркалка. Разделете сместа на няколко части в отделни малки купички, в зависимост от това колко цвята искате да направите. Оцвете ги с различни бои до желана от вас наситеност на цвета. Сипете ги в хартиени фунийки или в пошове, като на върха на всеки отрежете малък отвор.
* На лист хартия А4 скицирайте с молив това, което бихте желали да се получи като рисунък върху рулото. Може да нарисувате всичко-плодове, фигури или да се доверите на въображението на децата си. Ще бъде чудесно, ако ги оставите сами да проявят творчество. След като добиете представа как би изглеждала повърхността на блата, на друг лист А4 с дебел тъмен на цвят маркер нарисувайте приблизително същите мотиви. Не е нужно да са съвсем точни и перфектни, необходимо е само да имат ясен контур. Сложете нарисувания с маркер лист под хартия за печене с размер 27X27 см. Пъхнете го под единия край на хартията, а не съвсем в средата. (Снимка 1) Може да промените размера на хартията за печене спрямо формата, с която разполагате. Рулото винаги може да бъде по-късо или по-дълго. С оцветените теста очертайте и запълнете фигурите по рисунката, които прозират под хартията за печене. (Снимка 2)
* Замразете нарисуваната хартия във фризер за 1 час.
* За основното тесто за блата разбийте на гъст крем белтъците с половината захар. В отделна купа смесете и разбъркайте всички останали продукти. Прибавете белтъците, като бъркате с лопатка. Загрейте фурната на 170°С с вентилатор. Извадете нарисуватана хартия от фризера и я сложете в тава. Върху рисунките внимателно разпределете тестото и загладете с шпатула. Изпечете блата за 12 минути. След като изстине внимателно отстранете хартията и отрежете блата на две парчета. Голямото трябва да бъде с рисунъка и с такъв размер, че да може да облече дъното и стените на формата. За посочените в рецептата размери е нужно да бъде 25 X19 см. Второто парче, което ще послужи за дъно е 25X9 см.
* Покрийте формата, в която ще наредите рулото с хартия за печене или ацетатно фолио със същите размери 25X19 см. Върху нея поставете блата с нарисуваното надолу.
* За крема сварете на тих огън крем от жълтъците, захарта, лимоновата кора, ванилията и прясното мляко. Кремът не трябва да завира, за да не се пресекат жълтъците. Нужно е само да се уплътни, но да остане течен. Идеалната температура е до достигане на 82°С.
* Махнете жълтъците от огъня и добавете желатина. След като се стопи налейте лимоновия сок и лимончелото. Охладете до стайна температура.
* Смесете охладения крем с киселото мляко и разбъркайте. Добавете разбитата сметана и лимоновите резенки. Размесете добре.
* Излейте крема върху нарисувания блат и го захлупете с малкото парче блат. Оставете формата в хладилника, докато кремът се желира.
* Извадете рулото като го обърнете в продълговата чиния. Махнете хартията и ако желаете да придадете триизмерност на рисунъка, очертайте фигурите с кафава боя, като ползвате фина четка за рисуване. Поднесете десерта със студена лимонада или подходящ лимонов коктейл. Да ви е сладко!
*** По този начин е направена и моята лавандулова торта. Заповядайте линк към рецептата. Там ще намерите по-подробни снимки по отношение на рисувания блат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар