неделя, 1 юни 2025 г.

Торта с ревен и ягоди

 


Всяка година в сезона на ревена приготвям нещо сладичко. Този свеж кисел приятел отлично си кореспондира с ягоди, малини и други червени плодове. Съчетанието на ревен с ягоди в тортата, която ви представям е повече от чудесно! Вкус, аромат и свежест!

Продукти и приготвяне:

Торта 20 см:

За удобство всички продукти са в грамове.

Стъпка 1

Маслена основа:

60 г брашно
15 г бадемово брашно
15 г захар
ванилия
щипка сол
35 г студено масло на бучки
1 с.л. разбито яйце

Бадемов крем:

70 г бадемово брашно
50 г захар
50 г много меко масло
настъргана кора от ½ лимон
ванилия
щипка сол
1 яйце + остатъка от разбитото яйце, от което се използва малка част за маслената основа

Друго:

30-40 г ревен, нарязан на кубчета

* Подгответе две купи. В едната сложете всички продукти за маслената основа (Снимка 1) и с ръце за кратко омесете тесто. Нужно е продуктите само да се съберат на топка.
В другата купа сложете заедно всички продукти за бадемовия крем (Снимка 2) и разбъркайте до получаване на гладък крем.



* Разстелете масленото тесто на кора във форма за печене 16 см. Надупчете я с вилица. Отгоре изсипете бадемовия крем. (Снимка 1) Загладете крема и поставете парченцата ревен. (Снимка 2)



* Изпечете основата за тортата за около 35 минути в предварително загрята на 175°C фурна с вентилатор. Оставете я напълно да изстине. Стъпка 1 може да се подготви 1-2 дена предварително.

 

Стъпка 2

* Пригответе пюрето от ревен и ягоди. Направете цялото количество наведнъж. След това от него ще използвате за кремовете за тортата. Може да го приготвите ден-два предварително и да го съхранявате в хладилник.

400 г ревен, нрязан на парченца
400 г нарязани ягоди
сок от 1 лимон
100 г вода

Сложете всички продукти в тенджера. (Снимка 1) Сварете ги на тих огън, докато ревенът омекне напълно. Претрийте през цедка, като се стараете да извлечете максимално количество от пулпата на плодовете. (Снимка 2) Ще получите чисто пюре около 500г. (Снимка 3)



Маслен крем с ревен и ягоди:

100 г пюре от ревен и ягоди
75 г захар
ванилия
2 яйца, разбити като за омлет
3 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
50 г студено масло на кубчета

* Кремът се приготвя бързо и лесно в микровълнова фурна. Популярен е като плодов кърд, който в случая е с добавка на малко желатин, за да бъде стабилен в тортата. По принцип са вари на котлон на слаб огън, но моя вариант е в микровълнова фурна. На мен ми се получава много добре и отдавна съм престанала да правя този вид кремове на котлон.

* В купа, подходяща за микровълнова фурна смесете всички продукти без маслото. (Снимка 1) Варете 30 сек. на 800 W, извадете крема и разбъркайте добре. Отново гответе 30 сек. и разбъркайте. Повторете това още 2 пъти. Ще получите крем с плътност на майонеза. Докато е още горещ добавете желатина и маслото. (Снимка 2) Разбъркайте добре, докато текстурата стане лъскава и съвършено гладка. След като кремът изстине до стайна температура го излейте върху изпечената основа върху парченцата ревен. (Снимка 3) Замразете за няколко часа.



Стъпка 3

Желе от ревен и ягоди:

80 г пюре от ревен и ягоди
50 г пудра захар
ванилия
2 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода

* Кипнете заедно пюрето, захарта и ванилията. Махнете от огъня и добавете желатина. Разбъркайте добре, докато се стопи. След като пюрето изстине напълно го излейте върху замръзналия маслен крем.



* Замразете отново. Това изисква малко време, тъй като желето веднага стяга при съприкосновение със студената повърхност на масления крем. 1-2 часа допълнително във фризер са напълно достатъчни.

* Първите 3 стъпки може да приготвите дни или седмици предварително. Готовата вложка за тортата съхранявайте във фризер, добре увита в стреч фолио или в самата форма, в която сте я направили.

 

Стъпка 4

Мус с ревен, ягоди и бял шоколад:

300 г пюре от ревен и ягоди
50 г захар
ванилия
сок от ½ лимон
200 г натрошен бял шоколад
10 г желатин, набъбнат в 1-2 с.л. вода
300 г разбита до пухкаво студена течна пълномаслена сметана

* В тенджерка кипнете пюрето заедно със захарта, ванилията и лимоновия сок. Махнете съда от огъня и добавете желатина. Разбъркайте, докато се разтвори, след което излейте пюрето върху шоколада.



* Оставете шоколада да се отпусне за минута и разбийте с пасатор до хомогенност. Оставете сместа изстине до стайна температура, добавете сметаната и размесете добре.

 

Стъпка 5

Сглобяване:

* В силиконова форма 20 см поставете замразената вложка с желето нагоре. (Снимка 1) Върху нея излейте муса. (Снимка 2) Исках да направя вдлъбнатина в тортата, която да напълня с ягоди. Не е нужно да го правите, но все пак да кажа няколко думи. Отрязах дъното на голяма кофичка от кисело мляко и я увих със стреч фолио. Поставих я в центъра на муса. (Снимка 3) Дали и вие ща направите нещо подобно е ваше решение, но при всички случаи трябва отново да замразите вече сглобената торта минимум за 8 часа.



Стъпка 6

Глазура:

* Заповядайте линк към рецептата и начинът на приготвяне на огледална глазура. За да получите истинско бяло трябва да добавите към глазурата бяла сладкарска боя. В Интернет ще намерите достатъчно информация.

* При мен заради вдлъбнатината, която исках да се получи нещата се случиха по следния начин: Поставих замразената торта върху купа, под която постлах стреч фолио. Отстраних кофичката от кисело мляко в центъра. Запълних отвора също със стреч фолио и полях с глазурата. (Снимка 1) След това махнах фолиото и вдлъбнатината остана чиста. (Снимка 2)



* Оставете тортата бавно и постепенно да се отпусне в хладилника. За това са нужни няколко часа. Преди поднасяне напълних получиния отвор с пресни ягоди. Ограничих ги с пръстен от шоколад, за да не се разпиляват. Но точно при разрязване се получава УАУ ефект, когато ягодите започнат да падат и небрежно да се разпиляват. Ако това не ви харесва винаги може да ги стабилизирате с малко желатин.

Като допълнение мога да кажа, че тортата е наистина изключително свежа, ароматна и вкусна. Ако не намерите ревен може да направите пюрето само от ягоди, малини или други червени плодове. Замразените са също подходящи.
Ако нямате силиконова форма за торта може да ползвате друга, отвсякъде добре покрита със стеч фолио. Добре е по стените да поставите ацетатни ленти.
Пръстените, които обхващат тортата са от бял шоколад, в който има добавена боя. Длъжна съм да кажа, че за оцветяване на шоколод са нужни хранителни бои на маслена основа. Не опитвайте с други, няма да се получи. В Интернет ще намерите много информация, как точно се правят тези пръстени. Има клипчета, в които ще може да видите нагледно целия процес. Какво друго? Ако съм пропуснала нещо важно не се притеснявайте да зададете въпросите си. Да ви е сладко и до скоро!




сряда, 21 май 2025 г.

Рисувано лимоново руло

 


Руло със свеж лимонов крем и нарисуван блат. Празничен сладкиш, който ще впечатли всеки. За удобство всички мерки са в грамове.

Продукти за форма за терин или продълговата форма за кекс 25X9X7 см:

Блат:

За рисунката:

20 г пудра захар
20 г белтък
20 г много меко масло
20 г брашно
сладкарски бои по избор

Тесто:

3 белтъка
60 г кристална захар
100 г прясно мляко
80 г брашно
30 г слънчогледово олио
ванилия
щипка сол

Крем:

3 жълтъка
60 г кристална захар
60 г прясно мляко
ванилия
настъргана кора от ½ лимон
сок от ½ лимон
9 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. вода
30 г лимончело или друг лимонов ликьор
250 г гъсто кисело мляко
300 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Друго:

3-4 лимонови резенки, нарязани на ситно



Приготвяне:

* Първо подгответе рисунката. В купа смесете до гладка емулсия заедно всички продукти. Нужна е само телена бъркалка. Разделете сместа на няколко части в отделни малки купички, в зависимост от това колко цвята искате да направите. Оцвете ги с различни бои до желана от вас наситеност на цвета. Сипете ги в хартиени фунийки или в пошове, като на върха на всеки отрежете малък отвор.

* На лист хартия А4 скицирайте с молив това, което бихте желали да се получи като рисунък върху рулото. Може да нарисувате всичко-плодове, фигури или да се доверите на въображението на децата си. Ще бъде чудесно, ако ги оставите сами да проявят творчество. След като добиете представа как би изглеждала повърхността на блата, на друг лист А4 с дебел тъмен на цвят маркер нарисувайте приблизително същите мотиви. Не е нужно да са съвсем точни и перфектни, необходимо е само да имат ясен контур. Сложете нарисувания с маркер лист под хартия за печене с размер 27X27 см. Пъхнете го под единия край на хартията, а не съвсем в средата. (Снимка 1) Може да промените размера на хартията за печене спрямо формата, с която разполагате. Рулото винаги може да бъде по-късо или по-дълго. С оцветените теста очертайте и запълнете фигурите по рисунката, които прозират под хартията за печене. (Снимка 2)



* Замразете нарисуваната хартия във фризер за 1 час.

* За основното тесто за блата разбийте на гъст крем белтъците с половината захар. В отделна купа смесете и разбъркайте всички останали продукти. Прибавете белтъците, като бъркате с лопатка. Загрейте фурната на 170°С с вентилатор. Извадете нарисуватана хартия от фризера и я сложете в тава. Върху рисунките внимателно разпределете тестото и загладете с шпатула. Изпечете блата за 12 минути. След като изстине внимателно отстранете хартията и отрежете блата на две парчета. Голямото трябва да бъде с рисунъка и с такъв размер, че да може да облече дъното и стените на формата. За посочените в рецептата размери е нужно да бъде 25 X19 см. Второто парче, което ще послужи за дъно е 25X9 см.

* Покрийте формата, в която ще наредите рулото с хартия за печене или ацетатно фолио със същите размери 25X19 см. Върху нея поставете блата с нарисуваното надолу.

* За крема сварете на тих огън крем от жълтъците, захарта, лимоновата кора, ванилията и прясното мляко. Кремът не трябва да завира, за да не се пресекат жълтъците. Нужно е само да се уплътни, но да остане течен. Идеалната температура е до достигане на 82°С.

* Махнете жълтъците от огъня и добавете желатина. След като се стопи налейте лимоновия сок и лимончелото. Охладете до стайна температура.

* Смесете охладения крем с киселото мляко и разбъркайте. Добавете разбитата сметана и лимоновите резенки. Размесете добре.

* Излейте крема върху нарисувания блат и го захлупете с малкото парче блат. Оставете формата в хладилника, докато кремът се желира.

* Извадете рулото като го обърнете в продълговата чиния. Махнете хартията и ако желаете да придадете триизмерност на рисунъка, очертайте фигурите с кафава боя, като ползвате фина четка за рисуване. Поднесете десерта със студена лимонада или подходящ лимонов коктейл. Да ви е сладко!

 

*** По този начин е направена и моята лавандулова торта. Заповядайте линк към рецептата. Там ще намерите по-подробни снимки по отношение на рисувания блат. 



петък, 16 май 2025 г.

Баница-руло

 


Пролетта ни носи великолепни листни зеленчуци и билки. С тях всичко се получава ароматно и свежо. Едни от най-вкусните баници са точно с лапад, спанак, лобода и др. Но може да използвате всичко зелено, което имате в градината, да наберете сами по ливадите или да купите на пазара. Днес ви предлагам един вариант на баница, оформена като руло. По-скоро бих я оприличила на бюрек, тъй като се получава много сочна и мека. Зелениите, които съм смесила със сиренето и яйцата са най-различни. Откъснах по няколко стръка от всичко, което расте в момента в градината. Ароматен букет, който придаде страхотен вкус и аромат! Вие сложете това, което най-много харесвате в зелена баница.

Продукти за 2 рула:

400 г фини кори за баница
150 г свежи листни зеленчуци и билки
300 г едро натрошено краве сирене
4 яйца
125 г стопено масло
сол, ако е нужно

Крем:

150 г гъсто кисело мляко
1 яйце
сол

Друго:

разбито яйце за намазване
сусам за поръсване



Приготвяне:

* От 400 г кори се получават 2 рула. Изпечени са в правоъгълни кексови форми, покрити с хартия за печене. Големината на формите е без значение. Ако са малки, рулата ще са три. Баницата може да се направи и в кръгли форми.

* На работния плот пригответе основните продукти: сирене, яйца, масло и зелениите. За информация ще спомена, че съм набрала киселец, левурда, джоджен, мента, пресен чесън, зелен лук, див лук, копър, мащерка и магданоз.



* Нарежете зеления букет на по-едро и го смесете в купа със сиренето и яйцата. В купичка стопете маслото. В друг съд за крема разбъркайте киселото мляко, яйцето и малко сол. Готовите сте да започнете.


* Нарежете корите на ленти с дължината на формите, в която ще печете. Намажете с малко масло три кори и ги слепете заедно. Сложете малко от плънката и поръсете тук-там с крема от кисело мляко. Завийте на руло. По този начин пригответе 6 рула. (Снимка 1) Отново слепете 3 кори с масло. Върху тях подредете шесте рула, като ги поставите едно върху друго като пирамида. Помежду им намазвайте по малко масло. (Снимка 2) Увийте всичко на голяма ролка. (Снимка 3) Поставете я във формата за печене. Намажете с масло, разбито яйце и по желание поръсете със сусам. (Снимка 4)



* Изпечете баницата за около 40-45 минути във фурна на 185°C с вентилатор. Тъй като рулото е по-високо от нормална баница в тава, изисква малко по-дълго време за печене. Оставете изпеченото руло да изстине до топло и нарежете на филийки. Поднесете с кисело мляко. Да ви е сладко!

*** Работете бързо, тъй като завитите на рула кори бързо омекват от плънката. Ако са прекалено меко трудно ще ги пренесете върху корите за голямото руло без да се накъсат. По тази причина е добре първо да подготвите баница само за първата форма, а след това да направите и втората. Всъщност, може да се направи само едно руло с половината продукти. Останалите кори може да се използват по-късно за друго.



сряда, 7 май 2025 г.

Сладолед с печени банани и кисело мляко

 


Често у дома остават презрели банани. Никой не иска да ги яде, но са перфектни за сладолед, кремове и различни сладкиши. Днешната рецепта е с печени банани, кисело мляко, мед и малко сметана за повече плътност. И за разкош парченца натрошен шоколад.

Продукти:

3 добре узрели банана
200 г гъсто кисело мляко
3-4 с.л. течен мед
ванилия
50 мл течна пълномаслена сметана
50 г натрошен млечен или натурален шоколад



Приготвяне:

* Разполовете бананите на половина по дължина. Наредете ги в тавичка, покрита с хартия за печене.



* Изпечетеги във фурна на 180° C с вентилатор за около 20 минути или докато се карамелизират и се запекат апетитно. Аз ги изпичам за 15 минути в Airfryer на 190°C.



* След като изпечените банани изстинат, отстранете корите. Смесете ги в блендер заедно с киселото мляко, меда и ванилията. Смелете на еднородно пюре. Изсипете го в купа и добавете сметаната и шоколада.



* Разбъркайте всичко до хомотгенност и изсипете крема в кутия или го разпределете в персонални форми за сладолед.



* Замразете за 8-10 часа и му се насладете!



*** Гъсто кисело мляко може да купите готово с висок процент масленост или сами да си направите, като го отцедите в тензух. Плътността му трябва да е почти като за млечна салата тип „Снежанна“. Сметаната може спокойно да я пропуснете и да направите сладоледа само с кисело мляко. 


Използвайте мед с по-неутрален вкус. Ако е много ароматен ще погълне вкуса на бананите. Медът може да замените с лека меласа или пудра захар. Количеството мед варира спрямо вашето усещане за сладост. Опитайте на вкус и ако крема не е достатъчно подсладен добавете още мед или пудра захар.


Ако харесвате други аромати не се колебайте да добавите малко кардамон, канела или други подправки, които обичате към банани. 1 с.л. лимонов сок допълнително би освежила сладоледа. С други думи, следвайте вашите предпочитания, а не изписаната рецепта. Тя е само добър ориентир.


Натрошеният шоколад също може да замените с готов шоколадов чипс, стърготини или пръчици.

Ако имате машина за сладолед не се колебайте да я използвате, но сладоледът се получава чудесен и без нея. 




неделя, 4 май 2025 г.

Агнешко със зелен сос

 


На агнешкото месо му подхождат всякакви зелении. Колкото повече, толкова по-вкусно става. Рецептата днес не изисква точни пропорции. Използвайте това, което обичате към агнешко.

Покрийте обилно дъното на съд за печене с различни зелении: зелен лук и чесън, левурда, спанак, мента, лозови листа, мащерка и др. Върху тях наредете големи парчета посолено агнешко месо. Поръсете с черен пипер и добавете доволно количество масло. Налейте малко вода или бяло вино.



Затворете с капак и печете 2 часа на 200°C. Ако съдът няма капак го покрийте с два ката алуминиево фолио.

След като месото се изпече го извадете в чиния. Прецедете соса и го сгъстете с малко нишесте. Махнете го от огъня и добавете бучка масло. Уверявам ви, че по-ароматен сос на света няма! Да ви е сладко!



неделя, 27 април 2025 г.

Турска агнешка чорба

 


Тази вкусна гъста агнешка чорба е много разпространена в Германия, може би заради голямото турско присъствие в страната. Реших и аз да я сготвя по препоръка на моя ученичка. Чорбата е известна под името "Сватбена чорба", тъй като често се приготвя в големи количества за сватби, както и за други празненства. У дома останахме много доволни от вкуса и кремообразната консистенцията. Турците я приготвят с агнешки врат, тъй като месото е много нежно, крехко и сочно. Разбира се, може да се направи и с друго агнешко месо. Ще се радвам, ако и на вас ви хареса.

Продукти:

1 агнешки врат (или агнешко месо около 500г)
1 глава лук
1 морков
2 скилидки чесън
2 клончета суха мащерка
сол
1,5 л вода
40 г масло
3 с.л. брашно (около 60г)
1 жълтък
5-6 с.л. гъсто кисело мляко
сок от ½ лимон
черен пипер

Заливка:

40 г масло
1 с.л. червен пипер (по желание добавете и лют пипер)
1 ч.л. суха мащерка

Приготвяне:

* Сложете месото в тенджера. Добавете лука, моркова, чесъна, мащерката и солта. Залейте с водата и сварете до пълно омекване.

* Извадете агнешкото в чиния и след като изстине го обезкостете. Накъсайте по-едрите парчета на хапки.

* Прецедете бульона.

* В чиста тенджера стопете маслото. Добавете брашното и направете светла запръжка. Разредете постепенно с бульона, като разбърквате, за да не се образуват бучки.

* След като супата кипне варете 2-3 минути на тих огън. Добавете накъсаното месо и варете още 2 минути. Махнете тенджерата от котлона и застройте супата с киселото мляко, разбъркано с жълтъка и лимоновия сок.

* За заливката стопете маслото на бавен огън и го изчакайте леко да покафенее. Махнете от огъня и добавете червения пипер. Разбъркайте и полейте супата. Поръсете с мащерка и поднесете. Да ви е сладко!