продукти
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
1/2 ч.ч. лешници
1 ч.ч. захар
125 г масло
2 бр. яйца
течен шоколад
приготвяне
Какаото,брашното,смлените лешници и захарта се смесват в купа.Добавя се маслото на парченца и с ръце се "претрива"до получаване на маслени трохи.Прибавят се и яйцата и се омесва еластично тесто,което се разточва на тънка правоъгълна кора.
Течният шоколад се размазва отгоре равномерно и кората се завива на руло,което се завива във фолио и се оставя за кратко във фризера да стегне.Рулото се нарязва на бисквити,които се пекат върху хартия в предварително загрята фурна на 170*.
Колко оригинално! Само като си представя лешниково- шоколадовия хрупкав вкус и ми идва да затичам към магазина за продуктите :)))
ОтговорИзтриванеАбсолютно си права,Роси. Точно това е вкусът. Благодаря ти и хуквай към магазина.
ОтговорИзтриванеИскам да направя това шоколадово изкушение, но преди това да попитам, колко време се пекат бисквитките, че с този черен цвят от какаото, няма как да разбера, кога ще „потъмнеят“.
ОтговорИзтриванеПоздрави
Петя
Чудесно си решила Петя.Много са хубави бисквитките.Никога незнам колко пека едно нещо и това е основна грешка и пропуск при мен.Все на око я карам.Но си права,какаовите сладкиши трудно се разбират.Мисля,че 10 мин.стигат на тези при загрята фурна.Максимум 15 мин.Благодаря ти и да ти е сладко!
ОтговорИзтриванеНа мен ми се получи не тесто,а нещо като каша,възможно ли е да е станало така,защото начупих лешниците?Все пак не се отказах и се борих докрай,сега са в камерата...дано поне да стават за ядене:)
ОтговорИзтриванеЛешниците трябва да са фино смлени за да послужат като брашно, тоест, да сгъстят тестото.Но няма страшно.Ако не се стегне просто добави още малко брашно.Единственото,което може би няма да стане е разточването и завиването на руло.По-едрите ядки ще го разкъсат, а тестото и без това е ронливо, а не еластично.Ако не е удобно за точене можеш да го нарежеш на кръгчета с формичка.Да сложиш кръгчетата в тавичка за мъфини.Така те ще извият леко краищата си и ще станат като малки купички.А тях вече може да напълниш с нутела или някакво сладко.Пиши после какво е станало.Дано е добър резултата.
ОтговорИзтриванечак сега се престраших да ги направя пак и видях отговора.Наистина н е успях да ги докарам на външен вид,но тъй като никой вкъщи не знаеше как изглеждат твоите,харесаха и тези(поне на вкус ставаха)иначе няма да казвам на какво приличаха,че не е възпитано :):)
ОтговорИзтриванеХа,ха ... сладурка!Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Йоли,
ОтговорИзтриванеизвинявай за малко глупавия въпрос, но все пак да знам лешниците печени или сурови трябва да бъдат.
Поздравления за прекрасния блог :-)
Здравей и ти.Не е глупав въпроса,напротив.Лично аз винаги предпочитам да готвя с леко запечени ядки.Така ароматът им изпъква много повече.Но прецени сама,това наистина е въпрос на вкус,няма отноение към самата рецепта като пропорции и изпълнение.Само вкусът леко се променя.Както обичаш,така направи.Благодаря ти и да ти е сладко!
ОтговорИзтриване