.
Продукти
160 г меко масло
160 г пудра захар
6 яйца
160 г стопен черен шоколад
160 г смлени печени лешници
160 г брашно
2 ванилии
настъргана кора от 1 лимон
Приготвяне
* Разбийте на пухкав крем маслото със захарта и постепенно прибавете яйцата като продължавате да разбивате.
* Сипете в яйчно маслената смес шоколада и разбъркайте.
* В купа смесете брашното, ядките, ванилията и лимоновата кора. Като бъркате внимателно с лопатка, прибавете сухата смес към течната.
* Сипете тестото в малки коледни форми и изпечете в предварително загрята на 170*фурна за около 20 . Проверявайте степента на изпичане с клечка за зъби. Кексчетата са кафяви и по цвят трудно се разбира дали са изпечени. Не трябва да се препичат, тъй като стават сухи. Украсете по желание. Зарадвайте приятелите си с подаръче - кексче.
Благодаря на моята приятелка Юлка за поредната прекрасна рецепта от прословутите "бургаски тетрадки."
.
Честит Празник на бургазлии:)Благодаря за хубавата рецепта от "бургаските тетрадки"
ОтговорИзтриванеБлагодря ти Дани.Честит празник и на теб и наздраве!!!
ОтговорИзтриванеспециална торта
ОтговорИзтриванеКакво хубаво
Много празнично настроение създават тези кексчета, Йоли :-) Много стилно представяне, а снимките са направо като картички за Коледа!
ОтговорИзтриванеЧестит Никулден!
Поздрави, Милена
хохох
Чудни кексчета, Йоли! А снимките зареждат с много празнично настроение.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава празнична вечер :-)
Честит празник , Йоли! Страхотни кексчета !!!
ОтговорИзтриванеПоздрав и много усмивки :)
Прекрасни са кексчетата, Йоли! Наистина, страхотен подарък и мил жест към близки и приятели! :-) Ще се възползвам от идеята!
ОтговорИзтриванеПоздрави :-)
Ах,мили момичета ... благодаря ви за чудесните отзиви.Много ме зарадвахте,а кексчето наистина е хубаво.Опитайте го.
ОтговорИзтриванеЙоли, чудесно изглеждат!
ОтговорИзтриванеЙоли,
ОтговорИзтриванетака нежни и
празнично аранжирани,
създават приказно усещане!
Страхотна рецепта и идея,
поздрав, Диана
Ани ,Диди , благодаря ви момичета. Радвам се,че ми харесахте идеята. Прегръщам ви.
ОтговорИзтриванеЙоли, ако махна лешниците от рецептата (дъщеря ми не иска лешници), да добавя ли същото количество брашно??? Или не е необходимо??? Благодаря ти! Мирона
ОтговорИзтриванеМирона,в такъв случай задължително трябва да увеличиш брашното,но не със 160г,а по-малко.Мисля,че 100г максимум ще е достатъчно.А дъщеря ти не харесва ли други ядки?Орехи,бадеми ...защото е много ароматно като има запечени ядки,а и това е смисъла на кекса.Иначе се превръща в обикновен шоколадов кекс.Но щом не харесва,просто увеличи брашното и ще стане.Успех.
ОтговорИзтриванеМерси, Йоли! За мое съжаление не обича ядки. Ще увелича брашното и ше сложа малко добре смлени ядки с надеждата да не забележи! Дано се получи! Досега всичките ти рецепти са били изключително успешни и любими на двете ми деца, така че съм сигурна, че и сега ще се получи невероятно вкусно въпреки малките импровизации!
ОтговорИзтриванеСтанаха невероятно вкусни кексчетата! Добавих и малко мляко и за да не са съвсем обикновени откраднх идеята с парченцата бял шоколад, та се получиха и интересни, и вкусни, макар и без ядки! Мерси още веднъж за страхотните предложени, Йоли!
ОтговорИзтриванеМирона
Мирона,това е просто чудесна комбинация.Браво,че си се сетила.Много се радвам,когато някой променя рецептите ми и си добавя нещо от себе си. Това е творчеството,това е истинската фантазия в кулинарията.Благодаря ти за хубавите думи,дано ги заслужавам и ... да ви е сладко на всички!!!
ОтговорИзтриванеТъй като вече ме е обзело празнично настроение, мисля да пробвам тези чудесни кексчета. Благодаря ти, Йоли:)
ОтговорИзтриванеПробвай ги Дали,супрер са!Като всички бабини рецепти.И да кажеш после дали са ти харесали.
ОтговорИзтриванеПривет, Йоли! Миналата Коледа направих тези кексчета. Станаха невероятни и се харесаха на всички, с които ги споделих - с две думи - обрах точките:). Тази година отново са в списъка ми. Но имам един въпрос - можеш ли да ми подскажеш къде мога да намеря такива формички (миналата година ползвах формата ми за мъфини)? Оглеждах се в магазините тук-там, но така и не открих. Вероятно не съм била особено настоятелна. Предварително благодаря!
ОтговорИзтриванеТеди,благодаря ти миличка.И аз много ги харесвам ... нежни и вкусни са. Формичките ми са от Германия,не съм виждала такива тук.Нали имам дяволче в главата ... все такива неща си купувам от чужбина или пък поръчвам да ми носят.Весели празници на теб и семейството ти.
ОтговорИзтриванеСкъпа Йоли, бях ти обещала да ти дам отзив за кексчетата - станаха невероятно вкусни:)За една вечер свършиха. Тъй като и аз нямам точно такива формички, изпекох цял блат и после изрязвах с фовми за сладки:) Много съм ти благодарна за хубавите идеи и рецепти, покрай теб заобичах много това изкуство и пак с твоя помощ задобрявам:)
ОтговорИзтриванеТака се радвам,Далия. Страшно много ти благодаря.А идеята ти да ги режеш с формичка за сладки е чудесна.И аз ще възползвам от нея.Да ви е сладко!
ОтговорИзтриванена мен не ми се получиха....станаха много сухи. пекох ги около 30 мин. мразя когато няма дадено ориентировъчно време за печене в рецептата.
ОтговорИзтриванеМного съжалявам и се извинявам за пропуска на времето за печене в рецептата.Веднага ще бъде добавено!Кексчетата наистина са малко сухи,защото са с масло и ядки.Печенето трябва да е по-малко от 30 минути, но вината за това е изцяло моя.Още веднъж те моля за извинение.Да ти кажа само,че сухи кексчета можеш да превърнеш във великолепни малки торточко.Разрязваш ги на половина,леко сиропираш с мляко или друго,което харесвате и слепваш с крем или сметана.И плодове може да се сложат.Благодаря ти все пак,че опита.Надявам се,че ако не си много разочарована ще продължиш да посещаваш блога и да опитваш от рецептите.
ОтговорИзтриванеЙоли, чудно изглеждат тези кексчета! Заканила съм им се тази година :)
ОтговорИзтриванеИскам само да попитам колко са трайни ? Мога ли да ги изпека седмица преди коледа и да ги съхранявам в метална кутия до коледа? И дали ще си запазят вкусовите качества до коледа ?
Мерси предварително и весели празници :)
Благодаря ти за доверието. Честно да ти кажа, не е добре да се направят чак толкова предварително. Всички кексове с масло са доста сухи. И съответно ще станат още по-сухи, ако престоят дълго време. Все пак, ако решиш, непременно ги увий много добре в найлоново фолио. Само то може да запази максимално влагата им.
ИзтриванеМерси за бързия отговор! Ще поизчакам тогава , ден два преди коледа :)
Изтриване