Продукти за тестото
500 г брашно
150 г квасена сметана
100 мл хладка вода
1 яйце
20 г прясна мая
2 с.л.зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
Продукти за гарниране
чеснова салца
1 глава кромид лук
розмарин, мащерка
зехтин
Приготвяне
* Натрошете маята я размийте с водата. Прибавете захарта и толкова брашно,че да получите гладка каша. Покрийте съда с кърпа и останете да кваса шупне.
* Сипете във втасалият квас яйцето,сметаната,зехтина и солта и разбъркайте. Започнете постепенно да прибавяте брашното и омесете гладко и еластично тесто. Ако е необходимо прибавете още малко брашно. Оставете тестото покрито с кърпа да удвои обема си.
* Намажете със зехтин дъното на тава и грубо разстелете тестото в нея на правоъгълна кора,дебела около 2-3 см. С нож тук там направете разрези в тестото. Намажете го със зехтина от чесновата салца. Нарежете лука на полумесеци и го сложете върху тестото. По същият начин наредете и сушените домати от салцата, както и скилидки от чесъна. Поръсете с подправките и изпечете фокачата в предварително загрята на 180*фурна.
Това е любим хляб в къщи. Става изключително ароматен и пикантен. Да ви е сладко!
.
Изкусителко, стопли ми душата с тази прекрасна фокача. Топла прегръдка от мразовития Бургас :))
ОтговорИзтриванеМила Йоли, фокачата е страхотна! Вчера, неделя, за обяд я направих. Ще сложа снимки на страничката ми
ОтговорИзтриванеЕла погледни, когато имаш възможност. Изпълних точно рецептата...единствено нямах розмарин...заместих с риган. Благодаря ти, миличка!
Разкош!!!! Направо ме накара да огладнея втори път след закуската!!!
ОтговорИзтриванеI love this kind of Focacia with garlic and onion...delicious!
ОтговорИзтриванеcompliments!
Благодаря ви момичета. Да ви е сладко.
ОтговорИзтриванеДани,Илина,Ани,Nina ... прегръдка за вас!