събота, 20 март 2010 г.

Бял хляб без месене





Продукти

15 г прясна мая или 1/2 пакетче суха
300 мл хладка вода
2 с.л.олио или зехтин
1 ч.л.захар
1/2 ч.л.сол
400 г брашно

мак или други семена по ваш избор

Приготвяне

* Разтворете маята във водата. Прибавете мазнината, солта и захарта. Започнете да сипвате брашно като бъркате непрекъснато с лъжица. Трябва да получите много гъсто лепкаво тесто. Трябва да усетите, че вече ви е трудно да го обърквате с лъжицата. Лично аз бъркам направо с ръка. Може да ползвате кухненски робот или миксера, но с бъркалките за тежки теста, които са като спирали.

* Намажете кексова форма с масло и я посипете навсякъде вътре с макови семена. Сипете тестото вътре.Виждате, че от това количество вода и брашно тестото е съвсем малко. Заема най-много 1/3 от формата.






*  Оставете тестото на топло да втаса. Аз загрявам фурната за минутка на 50-60* и я изключвам. Слагам формата с хлебчето вътре и така ускорявам процеса на втасване. След 230 - 40 минути е готово за печене. Трябва да утрои обема си.






* Загрейте предварително фурната на 200*. Изпечете хлебчето за 20 мин. или докато стане леко и при почукване върху кората издава кух звук.







Това е най-бързият и лесен хляб. Става с твърда и хрупкава коричка, а вътре е на шупли - мек и еластичен. По този начин можете да си направите най-различни видове хляб .... с различни брашна, семена, ядки, подправки и т.н. Експериментирайте. Да ви е сладко!







.

85 коментара:

  1. Йоли,
    разкошно хлебче!
    И аз харесвам технологията без месене -
    резултатите винаги са много добри.
    Слънчев и усмихнат пролетен ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно хлебче, Йоли,
    а и по кратката технология!
    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ooo.. без месене?! Това е за мен :-D

    Изкушаващо е, отлична снимка, Йоли!

    Поздрави, прегръдки и :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно стана хлебчето, Йоли!
    Само не е толкова високо като твоето:))
    Може би формичката ми е по-дълга и тясна, но важното е, че е перфектно!

    Слънчева седмица!!

    ОтговорИзтриване
  5. Наминавайки да се порадвам на ягодовия чийз кейк, се сетих, че така и не споделих впечатленията си от хлебчето. А то стана страхотно! Изядохме го още топло :). Много обичам да меся, но тази рецепта ми беше добре дошла :).

    ОтговорИзтриване
  6. Ах,радвам се,че ви хареса това смешно хлебче.Наистина като нямам време все опирам до него.Лесно и бързо става.

    chiges,да ти е сладко мила.Така ме зарадва,че си го направила.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Йоли за вкусната и сполучлива рецепта! Хлебчето вече го правя няколко пъти и много се хареса на домашните ми. Още веднъж БЛАГОДАРЯ!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Zdravei Ioli.Otnovo blagodarsnosti tozi pat ot cialoto mi semeistvo za vkusnoto hlebche.Naloji se da go napravia dva pati za edin den.Ne im stigna prosto.Blagodaria ot sarce.Jelaia ti Veseli Praznici.Ani.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ти Ани.Толкова се радвам,че ви е харесало хлебчето.Да ви е сладко и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли, за пореден път се убеждавам колко сполучливи са твоите рецепти. Правих този хляб е цялото семейство остана много доволно. Благодаря!
    Надникни при мен, за да видиш моя вариант.
    Успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Ммм ....веднага надникнах,малка вещице такава. Благодаря ти много миличка. Отново ме зарадва! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  12. йоли, често приготвям твоите нещица! рецептите ти са много точни и винаги резултатът е очакван! благодаря ти!
    :-)

    за тези бъркани хлебчета, обаче, имам едно чудене, преди да се пробвам - какви са размереите на правоъгълната форма за кекс, която ползваш в тези рецепти?

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ти Жани.Радвам се,че изпробваш нещата,които предлагам тук.Дано ти харесват.

    Това хлебче е изпечено във формичка за съвсем нормален продълговат кекс .. във всеки магазин май в момента са все такива.Не съм мерила, но е приблизително дълга 25-30 см.Можеш да го изпечеш и в нещо друго,не е задължително да е точно в такава форма.И като питка е добре.Но просто натрупай цялото тесто в средата без да го разстилаш много.И ако поръсиш с брашно като се изпече ще заприлича на селски хляб.

    ОтговорИзтриване
  14. много ти благодаря за отговора, йоли!

    чак сега успях да направя хлебчето и стана прекрасно! докато се печеше, а аз си ровех в интернет открих, че 16-ти октомври е световен ден на хляба, така че може да се каже, че вкъщи го опразнувахме с тази вкусотия!

    благодаря ти отново за рецептите и ти пожелавам от сърце много вдъхновение!
    :)

    ОтговорИзтриване
  15. Е,Жане!Страхотна си!Така се радвам,че се е получило добре.Благодаря ти отново и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  16. brashnoto moje li da e nahuteni ili pylnozyrnesto ili zarevichno?

    ОтговорИзтриване
  17. Разбира се,че може.Каквото обичаш,това сложи.Но,един съвет от мен!Не прави хлебчето само с такова брашно.Трябва да има и бяло.Пълнозърнените и нахутени брашна са тежки и хляба ще стане по-клисав,ако в него отсъства бялото брашно.Обикновено видовете брашно се смесват.С царевичното е по-добре.То може и самостоятелно да се ползва.Всъщност,пробвай и ако ти хареса,ок!Май така е най-добре.Въпросът е да ти е вкусно!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей, Йоли!Правя това хлебче често, но като, че ли не ми се надига достатъчно!Би ли ме насочила?Формата ми е дълга 26см.и широка 10см.

    ОтговорИзтриване
  19. Не мила,не се тревожи. Мисля, че така ти се струва от сами те количества.Както съм написала в рецептата, течността е само 1 ч.ч.За да стане лепкаво и гъсто тесто имай предвид, че не отива чак толкова много брашно. С други думи, самото хлебче е малко.Като кексче стана всъщност.Става ли ти на хубави шупли вътре?Ако става, значи си бухва достатъчно.Ако не,ще мислим вече къде е грешката.

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Йоли!Вътре хлебчето наистина си е добре изпечено.Явно се заблуждавам за обема. Благодаря ти за съдействието.

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей, Йоли! Опитах да направя хлебчето, но не ми се струва, че някъде сбърках. Първо количеството брашно, което използвах излезе повече от 2 ч.ч. После не се надигна и наполовина при втасване. За самото втасване загрях предварително фурната на 50 градуса. След като изчаках 20 минути, превключих фурната на 200 градуса. Дали грешката ми е при метода на втасване или в количеството тесто? Как точно изглежда тестото готово за втасване?

    П.С. Съпругът ми все пак с удоволствие го хапна, въпреки неуспеха ми.

    ОтговорИзтриване
  22. Мигленче, знаеш ли, грешката си е моя.Не може така да се пишат рецепти!Без точни мерки.Все на око я карам, а е нужно понякога наистина да са уточнени нещата. Ще го направя хлебчето днес и ще премеря точните количества на брашното и водата.Освен това ще направя и снимки на самото невтасало тесто и после като бухне. Дано това помогне.Много съжалявам,че не ти е станало хлебчето.Наиситна е лесно и бързо.Благодаря ти все пка,че опита.Измакай ме да напиша точните мерки, както да кача и снимките и ще прецениш сама какво се е объркало.

    ОтговорИзтриване
  23. Йоли и Миглена, съвсем случайно тази събота отново правих бързото хлебче без месене. За пореден път се получи прекрасно - бухнало и мекичко отвътре, но с хрупкава коричка отвън.
    За първите хлебчета използвах суха мая, а този път - 10 г.прясна мая (купувам я от Лидл, немска и съм много доволна от нея). Количеството брашно е точно 2 ч.ч. с вместимост 240 мл или 280 г. брашно. Винаги използвам електронна теглилка, дори за 20 г продукт, за разтегляне на необходимите продукти. Замесвам всичко с миксер и спираловидните бъркалки за тесто. Получава се лепкаво тесто, което от купата на миксера изсипвам направо във формата за печене. Ето снимки стъпка по стъпка http://towerwitch.blogspot.com/2011/06/blog-post_20.html
    Надявам се да съм полезна.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
  24. Разбира се,че си полезна!За къде съм аз без моята фея? Благодаря ти мила.Чудесно си ни обяснила на всички.Както обещах, вчера направих хляба и сега ще напиша и точните мерки.Най-сетне го претеглих и аз!Сама си се похвалих за което!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравейте, Йоли и The Witch! Благодаря за снимките и информацията за точните количества от съставките. Направих два опита и резултатите бяха много вкусни.
    Аз от скоро започнах да готвя хляб и други тестени изделия. Стигнах до извода, че е много важно съотношението на съставките.
    Сега правя опит с комбиниране на различни видове брашна, за получаването на пълнозърнест хляб. След още няколко опита ще ви пиша какви са резултатите и каква е най-добрата комбинация.
    Успешен ден и много усмивки!
    P.S. Вече си търся електронни везни и в най-скоро време, ще си ги купя.

    ОтговорИзтриване
  26. Благодаря ти Миглена.Много се радвам,че е станало хлебчето.Продължавай все така! Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, мили дами и Честит празник!

    Както написах в последния си коментар след няколко опита, ще споделя с вас каква е рецептата за пълнозърнест хляб. Преди всичко открих каква да е пропорцията от различните видове брашно. И така съотношението е 8:2:4
    :1:1, където 8 части е пълнозърнесто брашно или грахам (то съдържа част от съставките, които след това допълвам); 2 части ръжено ; 4 части бяло; 1 част тиквено и 1 част сусамово брашно.
    Ето и пример с количеството за една доза: 200гр. грахам; 50гр. ръжено; 100гр. бяло; 25гр. тиквено и 25 гр. сусамово. Разбира се може да се ползва 50гр. само тиквено или сусамово брашно.
    По интересен и приятен вкус се получава при добавки на подправки. Препоръчвам да се смели с ленено семе с чубрица, от която смес количеството е според Вашия вкус.
    П5риятен ден и весел празник!

    ОтговорИзтриване
  28. Страхотни пропорции!Много ти благодаря не само от свое име,а и от името на читателите ми.Със сигурност ще възбуди интереса на много хора.Честит празник и на теб,Миглена.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Йоли,
    прекрасен хляб /за разлика от моя, който беше абсолютен провал/. Утре ще пробвам пак, но този път с бяло брашно.
    Направих всичко както си е по рецепта - бърках с миксер с бъркалки за тесто, само вместо бяло брашно използвах царевечно. Още при разбъркването сместа стана по-скоро на трохи отколкото на лепкаво тесто. Като стоя на топло /във фурната, както си обяснила/ тестото изобщо не се надигна, на всичкото отгоре и залепна за формата, а я намазах с мазнина и я поръсих с микс от ядки за хляб.
    Какво стана - това ми е първия провал на твоя рецепта? Дани

    ОтговорИзтриване
  30. О,Дани,никъде нищо не си объркала мила.Просто няма абсолютно никакъв начин това да се получи с царевично брашно.Разбира се,че става на трохи,консистенцията му е съвсем друга.Опитай с бяло и ще видиш.Чакам резултата.Успех.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Йоли и аз съм редовна посетителка тук и винаги намирам някоя рецепта която да пробвами естествено да зарадвам семейството. Това хлебче е страхотно пробвала съм го няколко пъти. Бързо лесно и адски вкусно . Правя го със сусам защото никой необича мак вкъщи но ефекта е същия .Днес четох че е Св.Харалампи и се правел хляб намазан с мед, затова промених малко рецептата пропуснах семената сложив в тавичката хартия за печене и чакам да вия резултата. Отгоре ще намажа обилно с мед и дано и този път се получи.
    Поздрави и много благодарности за чудесните рецепти.

    ОтговорИзтриване
  32. Много се радвам,че се е получило хубаво хлебчето.Благодаря ти много.Благодаря и за хубавата идея меда.Не се бях сетила,но наистина е чудесна.Да ви е сладко.

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей
    Решила съм и аз днес да пробвам този бърз и лесен хляб. Само искам да те питам дали може вместо бяло брашно да се позлва брашно от лимец пак същото количество или трябва брашното от лимец да се смесва и с бяло?
    Благодаря
    Поздрави
    Петя

    ОтговорИзтриване
  34. Разбира се,Петя.Ползвай го.Но все пак го смеси с малко бяло.Страхувам се,че ще стане тежко тестото и няма да ти бухне много добре, ако е само с лимец.Но за да съм честна - незнам.Никога не съм правила нещо с лимец и не е редно да давам съвети.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей отново :)
    Направих хляба вече 2 пъти с 200 гр брашно от лимец и 200 гр бяло брашно. Стана мн вкусен.
    Благодаря за страхотната рецепта. :)

    Петя

    ОтговорИзтриване
  36. Много се радвам,че се е получил хубав хляб.Ще пробвам и аз с лимец.Има ли разлика във вкуса?Благодаря ти от сърце,че опита.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  37. Йоли,стана страхотен хляба.Никога не съм си мислела че ще направя хляб без да меся.Стана страхотен.Направо рецепта за мен,както не мога да меся :))))

    ОтговорИзтриване
  38. Ех,че се радвам,Танче!Браво на теб.Ето сега,почва се от хляб без месене.Значи следващата стъпка е да се опиташ да омесиш.Никак не е трудно,ти просто се страхуваш,а не бива.Опитай.Много ти благодаря за доверието.

    ОтговорИзтриване
  39. Йоли ,моля те дай по -точни мерки и обяснения,тъй като правя всичко точно както си го дала по рецепта ,но не се получава добър резултат.Правих го досега два пъти-единия път със суха мая,вторият с жива,но и двата случая нещо не е както трябва!Моля те-колко точно чаени чаши е брашното и колко точно чаени чаши е водата???И още нещо-200 * на фурна с вентилатор или без вентилатор печеш?Мерси предварително!

    ОтговорИзтриване
  40. О,защо така!Толкова съжалявам,дай да го оправим този пъст хляб.Не би трябвало изобщо да имаш проблем,просто си повярвай,не му се стряскай.Не ти трябват никакви мерки,никакви!Чуй ме сега.Сипи си в купа 2 и 1/2 ч.ч. брашно. Това е около 500г.Смеси го с едно пакетче суха мая.Френска или на др Йоткер.сипи 1/2 ч.л.сол и 1 ч.л.захар и разбъркай добре всичко.Направи кладенче и налей 2 с.л.олио и 1 ч.ч. хладка вода. Започни с пръсти да боркаш отвътре навън като малка па малко обираш брашното отстрани.Сипи си още вода в чашата и си доливай по малко като ръката ти усети, че тестото става твърдо. И само с ръка бъркаш,не ти трябва друго.Накрая трябва да получиш едно много лепкаво тежко тесто, което със сигурност трябва да бъде доизмесено с още брашно, ако искаш да правиш питка или друг хляб.Трябва като бъркаш с ръка да ти е тежко,тръдно бъркането и тестото да полепва по нея, а не да се отделя на топка.Добре го разбъркай за да се увериш, че няма бучки брашно,покрий купата с кърпа и го остави в леко загрята фурна да втаса.Внимавай с температурата,наистина само леко трябва да е топла.Загрей я на 50* и а изключи и чак тогава сложи тестото вътрее.След като втаса за още по-добро качество може да го разбъркаш наново с една лъжица да спасне.Ще видиш колко еластично е станало,ще се тегли на конци.Тогава си намажи формата и го сипи вътре.Сложи го отново във фурната да втаса повторно,това става за не-повече от 10-15 минути,второто втасване е много по-бързо от първото.После загрей на 200*със или без вентилатор,няма значение.И изпечи.По принцип това е влажен хляб с по-малко брашно.Изисква по-дълго печене,остави си го спокойно да се пече 30 - 40 минути.Кората става много твърда,но после омеква.И накрая,преди да го разрежете е задължително да го оставиш да изстине добре.Не го режи топъл,пак повтарям,хляба е влажен и еластичен.Ако се нареже горещ ще се смачкат шуплите в него и ще стане клисав.Ще опитш,нали?Хайде,нека малко посменим технологията този път,след като по описаното от мен имаш проблем.Сега заложи на малко повече мая и то суха.Успех ти желая.Нямам търпение да ми се похвалиш с един чуден бърз хляб без месене.Благодаря ти за доверието,което имаш в мен.

    ОтговорИзтриване
  41. Ура!!!Получи се добро хлебче!Моето втасване обаче е :слагам фурната на 35* /фурна без вентилатор/,оставям тестото направо сложено в намазнена и набрашнена тавичка/в която направо ще пека/за около 30-40 мин.За това време се утроява обема на тестото.След това направо вкл.фурната /с вентилатор/на 190* за 40 мин.След изтичане на времето се получава добре загоряла ,дебела коричка.Извадих го и го покрих с една мека кърпа,след което го оставих хубаво да изстине.Получи се доста добро хлебче!!!Общото време за приготвяне/втасване+печене =около 80 мин./,което си е най-бързо приготвеното хлебче ,което съм правила до сега.Благодаря Йоли!!!Много успехи и занапред!

    ОтговорИзтриване
  42. Ох,така ме зарадва!Казах ти,просто го можеш.Видя ли като си повярва?Много ти благодаря мила,ама наистина много!Супер съм щастлива сега!

    ОтговорИзтриване
  43. Moje li da napravish njkakva torta za velikden:-) :-) :-) :-)

    ОтговорИзтриване
  44. О,да,направила съм ги вече.Една морковена и една макова.Няма да имам възможност да ги публикувам преди понеделник,просто няма да съм в София.Ще поизчакаш ли до тогава?Благодаря ти много за интереса.

    ОтговорИзтриване
  45. Здравейте Йоли, :))
    чудесна рецепта, получи се страхотен хляб :))
    Таня

    ОтговорИзтриване
  46. Много се радвам, Танче. Благодаря ти от сърце! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  47. Здравей Йоли,
    Хлябът без месене стана страхотен! И много лесно и бързо, с уникална хрупкава коричка! Да подчертая, че за първи път използвах мая от кубче! Пропуснах само маковото семе, защото нямах. И тъй като благодарение на тази рецепта се реших най-накрая да пробвам маята от кубче си направих малък експеримент. :) "Замесих" продуктите както са по рецепта, но добавих повече брашно, за да видя какво ще стане. Всичко правих в миксера с бъркалките-спирали, само накрая добавих последното брашно с месене. Сместта продължаваше да си утроява обема без никакво усилие (и в двата случая оставях да втасва в загрята, но изключена печка). Оформих малки кръгли хлебчета като за хамбургери, оставих пак да втасат докато си удвоят обема и в печката! Получи се много вкусен хляб- с мека среда и пак с много хрупкава коричка. :) Само, че вътре вече не беше "влажен" хляб...Мъжът ми беше изумен как само с 15 грама мая тестото е утроило обема си и то толкова бързо... :) После си направих втори експеримент- използвах прясно мляко вместо вода и пак станаха много вкусни хлебчета /този път коричката беше много мека, защото ги намазах с хладко прясно мляко преди печене/. Изобщо...вече на око си замесвам всякакви теста, с повече или по-малко сол, захар брашно, но основно се ръководя по твоята рецепта. Благодаря! Даже и в рецепти където маята се смесва с водата и малко брашно и ТРЯБВА да постои малко време така пропускам тази част- направо слагам маята в хладката вода, разбърквам и после добавям захар, сол, зехтин и т.н. Досега нямам провал и винаги става много сполучливо и вкусно. ;)

    ОтговорИзтриване
  48. Давай да те прегърна бързо!И защо не си си оставила името? Както и да е,искам да ти кажа едно голямо Благодаря.И знаеш ли за кое най-вече? Затова,че си си повярвала,че се доверяваш на собствения си усет и вкус и експериментираш! Ето това е единственото нещо,което искам да вдъхна на читателите си.Ти си ме разбрала много правилно.Страшно ме зарадва!Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  49. Казвам се Марина. :) Да си призная, престраших се да пробвам рецептата за хляба без месене, защото досега не съм имала провал когато готвя по твои рецепти! У дома много харесват тарта с лимонов крем и ягоди- лимоновия крем си го правя и за някои торти, а също така веднъж направих тарта като замених лимоновия крем с портокалов, а ягодите- с шоколад. През зимата го правих и не открих ягоди, но също стана вкусно. :)

    ОтговорИзтриване
  50. Благодаря ти Марианче.Много се радвам,че опитваш рецептите тук.надявам се и занапред да ти се получават добре.Да ви е сладко на всички у дома!

    ОтговорИзтриване
  51. Йоли, това ми е хлябчето , което вече няколко пъти ме спасява от гладна смърт :)
    Каквато съм забравана, като остана без хляб винаги за него се сещам.Става без грешка и досега съм пробвала с най-различни брашна. Благодаря за лесната и вкусна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  52. Благодаря ти Нат!Много се радвам,че ти харесва хлебчето.И аз си го обичам и също като теб подхождам като съм забравила да купя хляб.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  53. Йоли , направих хляба - точно по рецептата , получи се много добре и ти благодаря !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Гале. Бъди ми здрава, благодаря ти за доверието!

      Изтриване
  54. Здравей Йоли,хлебчето го правя вече на"един дъх",толкова му свикнах.
    Имам молба,в къщи обичаме милинки със сирене,намерих рецепти,но са с месене,не са бързи.
    Ако имаш подходяща рецепта,моля ,сподели я.
    С благодарност Мон

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мон. Прекрасна идея ми даваш! Имам рецепта за страхотни сливенски милинки. Много ехубава наистина, убедена съм, че ще ти хареса. Непременно ще ги направя и публикувам, но най-рано ще мога другата седмица.

      Но да знаеш, че ще ги публикувам в сайта yoli.bg тъй като тук в блога вече няма нови неща. Заповядай там, ако искаш да следиш нови рецепти. Много ще се радвам. Благодаря ти за доверието и хубавите думи.

      Изтриване
    2. Здравей Йоли,точно за сливенски ми се искаше рецепта,без месене,нали?
      Мони -сори И-то не е излязло:))
      Веднага влизам в сайта yoli.bg
      Благодаря ти мила.

      Изтриване
    3. А, не, не сабез месене. Напротив. Меси се тесто с мая, Мони. Но не е страшно де, ще видиш. За да разбереш трябва да опиташ, нали?

      Изтриване
    4. Здравей Йоли,разбира се,че ще опитам,доверявам ти се.Усмихват ден ти желая!

      Изтриване
  55. Страхотен хляб!!!Това е втората рецепта за хляб ,която правя от вас и се получава страхотно. След като направих хлебчето и се получи веднага забърках още едно тесто. Но понеже формата ми е малко по малка (предполагам,тъй като след втасване малко преля от формата) отделих малко от тестото и от него направих малки питки със зелени маслини ,станаха чудни (за хора които обичат маслини). Благодаря ви за хубавите и лесни рецепти ! Аз съм начинаеща и отскоро се опитвам да правя разни тестени нещица и благодарение на вас от няколко дена си хапваме у дома само домашен хляб. :) :*****

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много ме зарадва! Благодаря ти от сърце! Много съм щастлива, че се е получил вкусен хляб и се е харесал на всички ви у дома. Да ви е сладко и хубав уикенд!

      Изтриване
    2. Благодаря и на Йоли, и на Анонимен най-вече, че ме окуражи да се пробвам.Защото не съм от домакините, на които се отдава месенето, но ще пробвам, докато не се получи! Още веднъж благодаря и на двете!!!!

      Изтриване
    3. Много се радвам, Светле! Благодаря и на теб, и на този, който с коментара си те е окуражил. Да ви е сладко у дома!

      Изтриване
  56. Страхотно хлебче! Днес го правя за пореден път. Благодаря ти, Йоли за страхотните рецепти! Няколко пъти съм правила и спаначеното хлебче. Приятелите ми много го харесаха.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много ме зарадва, Илианче. Благодаря ти от сърце. Да ви е сладко хлебчето. Много се радвам, че ви харесва.

      Изтриване
  57. ако се използва суха мая, пак ли трябва да се разтвори в хладката вода или се смесва с брашното???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Принципно сухата мая се слага в брашното, не е нужно да се разтваря предварително. Но ако решиш си я размий в малко хладка вода, няма лошо в това. Всъщност, решението наистина е твое. И в двата варианта е ок. Ще се радвам да опиташ хляба, благодаря ти.

      Изтриване
  58. Страхотно вкусен, вкусен хляб! Много бърз и лесен. Децата бяха във възторг и понеже са наясно на кого дължим тези вкусотии се шегуваха- "Ехеее и тази вечер вечеряме с Йоли..."::))
    Благодарим ти, Йоли..от цялата ни фамилия!
    /Катерина/

    ОтговорИзтриване
  59. Ехеее, Кате, толкова сте ми сладки всички! Благодаря ти за доверието, мила. Много се радвам, че ви е харесал хляба. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  60. Здравей Йоли!

    Втори ден втори опит....Дано днес да се получи,вчера остана нещо много влажен отвътре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, ама не се отказваш! Втори ден? За това определено те поздравявам, за упоритостта. А иначе много съжалявам, че не се е получил от първия път. Непременно ми пиши какво е станало. Много се надявам да сте доволни всички у дома. Благодаря ти.

      Изтриване
    2. Този път се получи и сме доволни у дома.Харесваме също така и полейник.А синът ми обожава шоколадовия триумф./Ани/

      Изтриване
    3. Благодаря ти, Ани. Много се надявах да кажеш точно това. Радвам се, че се е получило хубаво хлебчето. И знаеш ли, Полейникът е на същия принцип, пак е без месене. И той сатва влажен, но е много вкусен. Поздрави на синът ти и да ви е сладко на всички у дома. Благодаря ти още веднъж.

      Изтриване
  61. Здравейте,
    ДалиДможе вътревда се сложат нарязани зелени маслини околоо50 гр и розмарин? Или ще стане твърде тежко и няманда втаса

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и от мен. Не, няма проблем, стига маслините да не са много. 2-3 с.л. ситно нарязани маслини сложи. Розмаринът не пречи. Ще стане чуден средиземноморски хляб. Надявам се да ти хареса, благодаря ти!

      Изтриване
  62. Надежда Кръстева10 май 2018 г. в 12:56

    Здравейте, днес направих хлебчето и стана страхотно!Ползвах 60 гр. пълнозърнесто и 260 гр бяло брашно (не пое повече). За поръска използвах натрошени ленени семена. Пекох 30 минути. Благодаря за рецептата, поздрави от Варна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Наде! Благодаря ти за доверието и че се отби при мен за рецепта и след това за такъв мил коментар!

      Изтриване
  63. Страхотно изглежда, а дали ще стане във фурна без вентилатор?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Наско! Няма никакъв проблем, даже е добре всички тестени да се пекат без вентилатор за да не изсъхват прекомерно. Просто малко намали градусите, това е разликата. Ако печеш на 200* с вентилатор, 180* трябва да е без. Ще се радвам да опиташ, благодаря ти!

      Изтриване
  64. Здравейте, кога слагате семена и отгоре на хляба? На снимката се вижда, че има.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. Семената са по желание, ако искаш не слагай. Винаги се слагат преди печенето, просто няма как да се случи това след като хлябът е във фурната. Ще се радвам да опиташ. Благодаря.

      Изтриване
  65. Здравей Йоли, не си мисли, че никой не прави хлебчето! Както винаги прекрасен резултат. И после ядеш и е можеш да спреш...
    Много лесно и бързо приготвяне.
    Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
  66. Въртя се като котка около гореща каша и все не смея да го направя, но обещавам, че утре ще действам. Само искам да попитам МОЖЕ ЛИ И В ДРУГА ФОРМА ДА СЕ ПЕЧЕ ХЛЕБЧЕТО , че моята е съвсем малка и предполагам тестото ще излезе след повторно втасване! Иначе ужасно серадвам, че поданах ТОЧНО НА ТАЗИ РЕЦЕПТА! И като чета отзивите, просто направо се облизвам от сега!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давай смело, Светле. Няма значение формата, във всичко може. Аз такава имах, в такава пекох. Никакво значение няма, вкусът ще си е все един и същ.

      Изтриване