вторник, 28 септември 2010 г.

Българска салата по друг начин




   Една нестандартна и свежа салата с дъх на отминало лято.  Вкусът на традиционната ни комбинация от домати,краставици и сирене е запазен,но въпреки това усещането е ново и различно. Кристалчетата на доматеното гранитé  нежно се разтапят и оставят чувството за лекота и финес. Пикантната нотка в него отлично се съчетава със сиренето,а свежестта на краставицата изцяло допълва колорита на вкусовете.Опитайте ....

Продукти

1 голяма краставица
1 голям домат
няколко капки Табаско
сол и бял пипер на вкус
щипка захар
балсамико на вкус
бяло сирене

Приготвяне

*  Обелете домата,нарежете го на четвъртинки и отстранете семките. Пасирайте го до гладкост с пасатор и го овкусете с Табаско ,сол,бял пипер,захар и балсамико. Балансирайте всичко по ваш вкус. Сипете доматеното пюре в купичка и го оставете във фризера да се замрази.

*  Нарежете краставицата на кръгли парчета с височина,каквато на вас ви харесва. Издълбайте ги с лъжичка и подсушете отвътре с домакинска салфетка. Подредете ги в чиния.

*  Гребнете с лъжичка от доматеното гранитé и напълнете издълбаните краставици. Може да ползвате и малка лъжица за сладолед. Гарнирайте с парченце сирене , прясна мента , полейте с малко балсамова редукция и поднесете веднага.







.

3 коментара:

  1. Йоли,
    много оригинална, красива и вкусна идея в страхотни снимки.
    Поздрав и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. ММм,че вкусноооооо!Интересно и различно!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятна идея!
    Изглежда прекрасно, а не се съмнявам, колко вкусно ще е, а снимките са прелест!
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване