петък, 10 февруари 2012 г.

Бисквитки с моркови и кокос





Днес  е Света Валентина мъченица и моята мила майка има имен ден. Честито да е името ти, маме! Много те обичам  и горещо те прегръщам! А вие, мили читатели, почерпете се за нейно здраве с  тези хубави сладки! 





Продукти за 50-60 сладки 

350 г сварени моркови
100 г стопено масло
30 мл олио
200 г захар
1 яйце
ванилия
щипка сол
1 ч.л. микс от подправки - кардамон, карамфил, канела, индийско орехче
80 г кокосови стърготини
400 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер


Глазура

сок от една малка мандарина
2-3 с.л. пудра захар






Приготвяне

* Намачкайте морковите фино с вилица или преса за картофи. Ако искате да получите много нежно пюре ползвайте пасатор, лично аз предпочитам да се усещат все пак мънички парченца моркови.

*  В купа разбъркайте яйцето със захарта. Налейте маслото и олиото и прибавете морковеното пюре. Подправете сместа с микса подправки, ванилията и солта.

* Сипете кокоса и разбъркайте. Накрая добавете и брашното, предварително пресято заедно с бакпулвера. За приготвянето на цялата рецепта не е нужно да ползвате миксер. Домакинска бъркалка или лъжица е напълно достатъчно. Разбира се, може да смените подправките с други, които харесвате най-много.

* Покрийте тава с хартия за печене. Гребнете от сместа с лъжица и направете малки купчинки, като оставяте достатъчно място помежду им.






* Изпечете сладките в предварително загрята на 170* фурна за 10 - 15 минути или докато станат приятно златисти.






* За глазурата разбъркайте сока от мардарина с пудрата захар. Преценете сами гъстотата така, както на вас ви харесва. Винаги може да добавите още малко захар или пък да разредите с няколко капки сок. Глазурата трябва да се разлива добре, но все пак да се задържа на повърхността на сладките. 

* Покапете с глазура върху бисквитите докато са още топли. Така тя ще изсъхне много по-бързо. Ако желаете може да гарнирате сладките със стърготини от пресен морков и да поръсите с малко пудра захар. Да ви е сладко!








.

21 коментара:

  1. Честит празник и имен ден на милата ти майчица, Йоли,
    със сърдечни пожелания Свети Харалампи да закриля вас и семейството ви!
    С прекрасни бисквитки си избрала да почерпиш - много нежни от морковите; ароматни с микса от подправки и кокос, и фина глазура...
    Звучат и изглеждат вълшебно,
    Благодаря и си вземам една златиста за нейно здраве, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, да е живо и здраво името на обичната ти майчица!
    Много дълги години да се радвате заедно!
    Почерпката е чудесна!
    Грабвам си една бисквитка за здраве!
    Топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Да ти е жива и здрава мама, Йоли!
    Още много години да си се радвате взаимно!

    ОтговорИзтриване
  4. Ей прекраснице, да ти е жива и здрава майчицата! Да й се повтаря името в поколенията!
    Взимам си една от ароматните ти бисквитки, с тоолкова много любими подправки.

    ОтговорИзтриване
  5. Йолинка,чудесни са тези бисквитки-със сигурност ще ги направя в най--скоро време.Да е жива и здрава твоята майчица-благодаря за почерпката!Хубав празник ви желая-поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит имен ден на твоята майка,Йолинка!
    Много здраве,дълъг и щастлив живот и пожелавам от сърце!А на теб хубав празник!
    Вземам си бисквитка обезателно,толкова са красиви!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря момичета. Да ми е жива и здрава!

    ОтговорИзтриване
  8. Да е жива и здрава майка ти, Йоли!
    Бисквитките изглаждат много съблазнително! И аз си вземам едничка :)

    Прегръдки с пожелание за хубав уикенд :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Честит празник! Чудесна почерпка. Бисквитките изглеждат толкова лесни за приготвяне :). Аз имам доста круши и си мисля вместо моркови, дали да не сложа круши?
    Хубав съботен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Тони.Много си мила.Почерпи се,разбира се!

    Дианка,мисля,че няма да има проблем, ако крушите не са много водни.Искам да си представиш каква е консистенцията на пасиран сварен морков и сама ще прецениш.Може би да не слагаш толкова много круши.Това бих те посъветвала.И още нещо - със сигурност от крушите бисквитките ще станат по-мекички.

    ОтговорИзтриване
  11. Със закъснение, но от сърце - честит имен ден на майчето ти, Йоли, здраве, щастие и дълголетие и желая!
    Прекрасни бисквитки, взимам си едничка!
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Така ми намигат тези сладки - ще се сбъднат в най-скоро време и в моята кухня :)

    ОтговорИзтриване
  13. Ще ти харесат Ивче,сигурна съм.Много ти благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  14. Привет, Йоли! Фантастични морковени сладки!! С какво би могло да се замени течното масло, за да приготвя тези сладки за мои приятели, които са вегани?

    ОтговорИзтриване
  15. Светле,само с маргарин,мила,олиото не е подходящо.Ще се радвам,ако ги харесат,дори и с тази мазнина.Да ви е сладко на всички и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  16. Честит рожден ден, Йоли! С тези сладки избрах да ти честитя, почерпя виртуално и, надявам се, зарадвам! Много здраве и щастие ти пожелавам! :)
    А бисквитите се получиха повече от чудесни, благодаря ти за рецептата! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти мила Алекс.Много ме зарадва,да ви е сладко на всички у дома.

    ОтговорИзтриване
  18. Йоли,
    здравей отново мила..
    Вчера направих тези бисквитки,уникални на вкус.
    Но моите не останаха така като купчинки,ами се разляха и станаха по хрупкави.
    Изядоха се,наистина много хубави,едни от най-хубавите,според мъжа ми,но не знам къде сгреших..
    ЗА маслото си мислех,пише течно масло и го разтопих преди да го сложа? Или е трябвало да бъде само меко,а не втечнено?
    Хубав ден :)
    Целувки
    Плами

    ОтговорИзтриване
  19. Много ти благодаря,Плами.Радвам се,че са ви харесали.Лично аз ги предпочитам като мъжа ти,да са разляти и по-тънички.Така стават някак хрупкави и приличат на бисквитки,а не на курабийки.Може би в брашното е причината.Написала съм мерки в чаши,но всеки ползва все пак различна на големина чаша и я пълни различно.Един до горе,друг оставя един пръст и така нататък.Ще напиша грамаж и за брашното.А маслото наистина течно си го слагам.Никъде не си сбъркала,мила,аз съм виновна с тези чаши.Ще го оправя.Благодаря ти още веднъж.

    ОтговорИзтриване