понеделник, 11 февруари 2013 г.

Гризини от качамак





Продукти

2 ч.ч. вода
2/3 ч.ч. царевичен грис за качамак
2 с.л. зехтин
сол на вкус
1 ч.л. сухи подправки по избор








Приготвяне

* Кипнете водата заедно със зехтина, солта и подправките. Постепенно сипвайте по малко от качамака като бъркате непрекъснато на среден огън. Варете 2 - 3 минути, не са нужни повече. Трябва да получите гъста смес.

* Сипете горещия качамак в голям пош с гладък накрайник. Ако ползвате  найлонов пош за еднократна употреба отрежете върха му и шприцовайте направо през него, не е необходимо да слагате накрайник.

* Постелете тава с хартия за печене и шприцовайте дълги и тънки гризини. Направете ги с дебелина и дължина каквато вие прецените. Сложете си кухненски ръкавици, защото сместа е гореща и ще ви изгори. Нужно е да оформите гризините докато качамака е горещ. Много бързо изстива и след това не може да се шприцова добре. Но не се притеснявайте, ако ползвате ръкавици няма да ви пари. За ваше удобство може да разделите сместа на две части. Ако е количеството в поша е по-малко се работи по-лесно и бързо.








* Изсушете гризините в слаба фурна, загрята на 80*. Сушете около 40 минути. Проверявайте периодично твърдостта им. В края на сушенето увеличете фурната на 150* и запечете за няколко минути. Може да оставите гризините по-меки, а може да ги направите и много твърди. Това зависи от вкуса ви. Вкусът на гризините е много приятен, подправките ги правят пикантни. Стават твърди, леко жилави, не са крехки като от брашно. Надявам се да ви харесат като едно по-различно предложение за парти. Сервирайте с различни сосове или дипове, а защо не и само така? Да ви е сладко!







.

19 коментара:

  1. Много готина рецепта, Йоли! Ще се пробва, то се знае :)

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, невероятна рецепта отново при теб.Много обичаме в къщи качамак и със сигурност ще ни допадне.
    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна рецепта,ще я пробвам с удоволствие и без това отдавна се каня да опитам качамак,надявам се да ми хареса.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. И аз обичам качамак, но нещо не ми се получава, като си го приготвя сама. Мисля обаче, че тези гризини са много добър вариант.
    Поздрави, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  5. Това пък никога не би ми хрумнало, но звучи велико!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Йоли, страхотно предложение, тъкмо имам два пакета качамак и им се чудя какво да ги правя...непременно ще пробвам! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Гризинките са перфектни (поне на външен вид), вече знам другата събота какво ще "творим" в кухнята :)
    ...т.е.ако жената не иска, аз поне знам какво ще правя де :)

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, чудесна идея! Благодаря, че я сподели! Непременно ще я пробвам.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересно хрумване Йоли ! Красиво представяне:)

    ОтговорИзтриване
  10. Йоли,чудесни и диетични гризинки,които в скоро време ще опитаме и у дома:)Благодаря за прекрасната рецепта и лека вечер!:)

    ОтговорИзтриване
  11. Кой друг ,ако не Йоли ще роди тази прекрасна идея,страхотни са ти гризинките и снимките,скъпа!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  12. Много ви благодаря наистина.Ще се радвам да пробвате,а още повече,ако ги харесате.Особени са... не гарантирам,че ще допаднат на всички.Но може би пък любопитството ви ще надделее?

    ОтговорИзтриване
  13. Аз съм правила нещо подобно на домашна тортила с царевично брашно. Става доста по-добре от качамака, няма гранули.

    ОтговорИзтриване
  14. Много е интересно това с тортилата.И аз правя,но с царевично брашно.С грис не съм опитвала никога.Ще кажеш ли как ги правиш?С радост ще опитам.

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Йоли, може ли все пак да напишеш кои според теб са подходяшите подправки за тези гризини?

    ОтговорИзтриване
  16. О,наистина може да са най-различни,според вкуса на всеки.Аз слагам розмарин,мащерка,салвия,хубаво е с риган,дори и с чубрица.А може къри или друга източна подправка.Опитай все пак със средиземноморските вкусове.Може би с тях е най-добре.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли, а може ли да се прибави сирене - гауда, чедър, обикновено саламурено..... Или ще се развали текстурата на тестото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, разбира се. Ще си стане чудно и с кашкавал. Ще се радвам да опиташ, Биси. Благодаря ти.

      Изтриване