Продукти за торта 22 см
Блат
3 яйца
200 г кристална захар
80 мл портокалов сок
200 г ситно настъргани
сурови моркови
ванилия
40 г кандирани портокалови
кори
кардамон
канела
сух джинджифил
щипка сол
250 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода бикарбонат
50 г светли стафиди
80 мл олио
Крем
800 г натурално крем
сирене
150 г пудра захар
ванилия
200 г заквасена сметана
1 ч.л. настъргана портокалова кора
Приготвяне
* Разбийте яйцата със
захарта на пухкав крем и добавете портокаловия сок. Сипете морковите, ванилията
и портокаловите корички.
* Смесете брашното заедно
с подправките, двата вида набухвател и стафидите. Количествата на подправките преценете според вашия вкус. Прибавете го към яйчената
смес и разбъркайте. Накрая налейте олиото и смесете всичко добре.
* Сипете тестото в тортена
форма 22 см, покрита с хартия за печене (ако искате по-тънки блатове ползвайте по-голяма форма). Загрейте фурната на 180* и изпечете
блата за около 35-40 минути. След като добре се охлади го разрежете
хоризонтално на три части.
* За крема разбийте крем
сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете сметаната и
разбъркайте.
* Сглобете тортата, като
между всяка морковена платка намажете пласт от крема. Измажете с крем цялата торта отстрани и
отгоре. Загладете и украсете по желание.Да ви е сладко!
.
Обожавам тази торта, страхотна е! Един от най-любимите ми вкусове... :)
ОтговорИзтриванеМила, Йоли, ако знаеш от кога съм намислила да приготвя морковена торта. Така се радвам, че ни предлагаш точно тази рецепта! Прегръщам те.
ОтговорИзтриванеТази слънчева заешка торта ми е адски симпатична! Колкото пъти я погледна, си представям един заяц, който я измерва с едни големи лакоми очи от всички страни и щом глъчката около красивата ти торта притихне, я подкарва от задния край, докато се появи с пълни бузи, омазана муцуна и блажен поглед в предния й край :)
ОтговорИзтриванеАма наистина е много сладка!
Съгласна!Смешна си е,но противно на миза за заека и тортата от моркови е много вкусна.Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванетази торта... нямам думи... невероятна е... ще се науча и аз да я правя... макар много да ме няма в тортите... :)
ОтговорИзтриванеНестандартна, интересна и " лека " торта. Според мен подходяща за десерт, кафе - изобщо не е нужен специален повод за да и се насладиш.Аз сложих и парченца бял шоколад в крема.... красота.Йоли за пореден път хиляди благодарности и поздрави за прекрасните идеи и превъзходно изпълнение.Ани Захариева
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти,Аничко.Много се радвам,че ти е харесала тортата.А за шоколада си напълно права.Ще стане още по-богата и вкусна!Така ще направя!
ОтговорИзтриванезадравейте. Намислила съм да направя тази торта за рождения ден на мъжът ми. Искам да попитам има ли нужда от сиропиране?
ОтговорИзтриванеЗдравей и ти.Много се радвам,че избра тази торта,надявам се да ви хареса.Тортата няма нужда от сиропиране.Поема от влагата на крема и според мен става точно толкова сочна,колкото трябва.Не е мокра като сиропираните торти,стои влажна и мека.Съветът ми е да я направиш поне ден предварително за да може блатовете наистина добре да се споят с крема.Разбира се,винаги можеш леко да я сиропираш,това е изцяло въпрос на вкус.Ако обичате по-сочни сладкиши може да я сиропираш леко.Мисля,че най-подходящо би било със студено прясно мляко.Благодаря ти още веднъж и весел празник.
ОтговорИзтриванеСтрахотна се получи тортата, благодаря за рецептата. Единствената промяна която направих е че крема го подсладих с мед, а не със захар и пропорцията на маскарпонето и заквасената сметана ми беше 50:50. Хубава вечер от мен.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Сави. Много се радвам, че ти е харесала тортата. Правилно си направила - точно така трябва да е винаги, да приготвяш храната според собствения си вкус. Искрено се радвам на хората, които го правят. Благодаря ти още веднъж!
ИзтриванеПривет отново! Да се разпиша и под тази торта ! Божествена!!! Използвах карамфил вместо джинджифил остана от тортата с мус от круши .Колежките също опитаха и от двете торти и останаха очаровани от вкусовете!!! Благодаря отново за рецептата !Поиграх си и с украсата ,получи се много добре и на външен вид.Валя
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Вале! Толкова ми е приятно като чуя, че се получават добре нещата. Но то си зависи най-вече от теб, не толкова от рецептата. Като си сръчна няма как да не е добре. Поздравявам те най-сърдечно!
ИзтриванеИдеята за украса изцяло я копирах .Много ми допадна.Хареса се на всички.Поздрави!Валя
Изтриванездравейте,много се възхищавам на вас и вашите рецепти и вчера реших да направя тази тортичка,но нещо не се получи -след като се изпече блатът и изстина напълно го разрязах и вътре на места беше клисъв ,откъде може да е проблемът,при условие ,че спазих точно мерките,които сте дали в рецептата пеках на 180"-55мин и другото което стана е ,че по време на пекането блата беше с височина около 5см,а след като го извадих спадна на 3см
ОтговорИзтриванеПърво искам да ти благодаря за доверието, че опита тортата, въпреки несполуката. Не знам какво да ти кажа, може би в печенето е причината. Блатът е тежък и влажен заради морковите в него. При такива блатове или кексове след разбиването на яйцата всичко останало трябва да се прибави бързо и да не се бърка кой знае колко. Печенето също е различно, по-дълго се пече. Няма как да променя продуктите и грамажите им. Тази торта я направиха 14 жени на Великденския сладкарски курсв Монтана. Самата аз преди да я дам за задача на участниците я правих поне 3 пъти. Не е проблема в продуктите. Може би самото разбъркване на тестото + печенето, нещо там се е объркало. Ще се радвам, ако не се откажеш и опиташ пак. Още веднъж ти благодаря за доверието.
ИзтриванеЗдравей! Тортата е просто уникална ! Искам да попитам малките морковчета на украсата от захарно тесто ли са направени или ? Ако можеш да ми кажеш как бих могла да ги направя ще съм ти много благодарна :-)
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря. Страшно си мила! Ще ти е най-лесно да направиш морковите от бадемов марципан, оцветен с хранителна боя. Ако нямаш оранжева ще трябва да смесиш червена и жълта. Казвам марципан, защото е хиляди пъти по-вкусен от захарното тесто. Все пак е само от бадеми. Освен това можеш да си го купиш от някой от по-големите магазини. Доколкото знам и в Лидл има вече. Докато фондана или трябва сама да си го направиш, или да си го купиш от специализиран магазин за сладкарство. За тези морковчета ти трябва една шепичка материал, а фондана е в доста големи разфасовки. Марципана е 200 г. Разбира се, ти сама си прецени кое ще ти хареса най-много на вкус. Още веднъж ти благодаря за милите думи.
ИзтриванеЙоли, направих тортата по повод, инцидентно и в последния момент (за това сиропирах с портокалов сок- много съм доволна и не с е разпадаше на следващия ден) Много ни хареса на всички. Имам само един въпрос- правих марципанови м орковчета с бадемово брашно пудра захаи и белтък. Красиви станаха, но как мога да ги направя малко по-...гланцирани? Някаква идея?
ИзтриванеБлагодаря ти за доверието, Лили! Много се радвам, че тортата ви е харесала! Няма как да глазираш марципана. С каквото и да го намажеш ще попие в него, много е хигроскопичен за съжаление.
ИзтриванеА дали в крема може да се сложи разтопен на водна баня шоколад и по-малко захар? Чудя се какво количество да сложа, така че кремът все пак да попие в блатовете.
ОтговорИзтриванеВсичко може. Както ти е вкусно, така. Имай предвид, че шоколада в хладилника ще се стегне и крема ще стане по-твърд. И още нещо. Тази торта е най-вкусна след ден, два. Че и повече. В никакъв случай не препоръчвам да се сиропира. Кремът чудесно попива в нея и тя става сочна и фина. Консистенцията на блата е такава, че ще стане на неприятна каша, ако се сиропира. Но ти можеш да си направиш крем какъвто на теб ти харесва. Благодаря ти. Ще се радвам да посещаваш и новия сайт www.yoli.bg, защото само там вече ще публикувам нови рецепти. Тук в блога няма да има нови неща.
ИзтриванеЗдравей Йоли!
ОтговорИзтриванеСтрахотна торта!Отдавна и се каня, ето че и дойде времето.
Искам само да попитам за крема какво сирене да използвм-маскарпоне или рикота?
Благодаря ти предварително!
Здрасти Нелка. Благодаря ти за доверието. Не ползвай маскарпоне нито рикота, не и за тази торта. Наистина и подхожда леката соленост на крем сиренето. Аз я правих със сиренето на Пилос от Лидл. Много е добро! В пластмасови купички от 200г е, със синьо пише "Крем за мазане". Ще се радвам да опиташ, благодаря ти.
ИзтриванеМного вкусна торта! Това е единствената торта, която приготвям! Никога не съм си мислела че ще харесам морковена торта!
ОтговорИзтриванеСтанахме две с теб. Да не мислиш, че аз някога съм си го представяла? Изобщо не е мой тип, мой вкус. Но, както казваш, тортата наистина си е чудна. Много, много се радвам, че ти хареса! Благодаря ти от сърце!
ИзтриванеЗдравейте! Аз съм Кристина. Много бих искала да направя тази торта в 18 см форма и да бъде с 4 блата, и ще я украся с фондан. С пропорциите как да процедирам :) Благодаря много
ОтговорИзтриванеЗдравей Криси. Благодаря ти за доверието. Ще се радвам да опиташ тортата. Надявам се да ти хареса.
ИзтриванеНищо не променяй. Ще си дойдо точно за 4 тънки блата във форма 18 см.
Бихте ли ми препоръчали марка за заквасената сметана ?
ОтговорИзтриванеА! Хвана ме на тясно сега. Честно да ти кажа, всякаква съм купувала и съм оставала доволна. Наистина нямам предпочитана марка, всичката е добра. Съжалявам, че не можех да ти помогна.
ИзтриванеМоже ли да се замени заквасената сметана с бита сладкарска?
ИзтриванеДа. Определено да. Често правя този крем с разбита течна сметана. Ще стане супер. Благодаря ти.
ИзтриванеЗдравейте на всички!Мария е пак...:)Тъкмо се наслаждавам на парче торта и реших.че не трябва да знаете...страхотна е.експеримент пак имаше.в Габрово няма от къде да си купиш портокалови корички.за това заместих със сушено манго и маракуя./ по съвет на продавач с опит в кухня/ .както ме гледаха странно така половината тава я няма.знам .че крема може да се замени и с маскарпоне.но следващия път.Обезателно да опитате.Йоли..още веднъж Благодаря...Светли празници
ОтговорИзтриванеЕх, че хубаво! Много се радвам, Мария. Да ви е сладко на всички у дома! Благодаря ти от сърце за доверието. Светли празници ти желая!
ИзтриванеДа се поправя не сушена маракуя .а сушени манго и папая.извинявам се много за грешката.през това време тортата / остатъка/ обра още овации .като имаше и такива .които не заподозряха .че има моркови и ста любима торта
ИзтриванеЗдравейте,казвам се Симона и днес е за мен деня Х за тази невероятно изглеждаща торта!Имам въпрос,портокал,канела,кардемон,джинджифил,ванилия-всички ли аромати трябва да сложа или може някои от тях?Имам в наличност канела,ванилия,портокал и джижджифил на коренче,последното смятам да настържа и да ползвам само сока.Дано се получи.Твоята публикация Йоли,ме плени!Стискайте палци :)
ОтговорИзтриванеЗдравей Симона. Изобщо нямаш нужда от стискане на палци. Надявам се да не ти отговарям прекалено късно, макар, че се опасявам, че е така. За съжаление вчера нямах възможност да седна на компютъра.
ИзтриванеВсе пак да кажа: винаги подправяй храната, независимо дали е сладка или солена с това, което на теб ти харесва. Няма задължителни неща в готвенето. Всичко е само въпрос на вкус. Разбира се, че можеш да сложиш само някои от подправките в рецептата. Може и напълно да ги смениш с други. Джинджифила е прекрасен като е пресен. Направо си го сложи настърган, не ползвай само сока, а всичко.
Надявам се тортата да ти хареса и да стане вкусна. Хубав ден ти желая и благодаря за доверието.
Привет и поздравления за вкусните изкушения! Отдавна се каня на тази торта и съм решила да изненадам моя милост съпруг за РД! Но имам въпроси! Може ли да заменя бялата захар с кафява и количеството същото ли да остане? Ще бъде ли всъщност вкуса по-добре? И трябва ли да изцедя морковите за да не стане тлисав блата? Много благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравей Яна. Благодаря ти за доверието. Ще се радвам, ако ви хареса тортата.
ИзтриванеДа, разбира се, че можеш да сложиш кафява захар. Цветът на блата ще се промени и ще стане тъмен, няма да е оранжев. Но от друга страна кафявата захар добре коренспондира с морковите и подправките. Така че, сложи, щом я предпочиташ като вкус. Количествата са си същите. Захар като захар, калорийната стойност и сладостта са еднакви, просто едната не е рафинирана и има вкус на меласа. Ще е добре на вкус, като компромисен вариант бих ти предложила да смесиш равни количества бяла и кафява. Има и един друг проблем с кафявата захар. Ако не е фина няма да можеш да я разбиеш на пухкав крем с яйцата. А ако ползваш от лепкавата "Мусковадо" съвсем няма да можеш. Сама прецени. Но като вкус ще е добре, да!
Аз не съм изцеждала никога морковите, но сега те са много сочни и свежи и не е лоша идеята ти да ги изцедиш. Весел празник ви желая и благодаря отново.
Много благодаря за бързия отговор, точно на време!!! Изпекох сега правя крема и утре ще тестваме!
ОтговорИзтриванеА ще се получи ли блатът в кръгла тавичка, тъй като нямам форма за торта?
ОтговорИзтриванеМерси предварително!
Разбира се! Тортената форма си е просто една кръгла тавичка, нищо повече. Единствената пазлика е, че е с по-високи стени. Това позволява на блата да стане висок и след изпичане да се разреже. В тавичка може да изпечеш тестото на 2 пъти. И после като разрежеш блатовете ще се получат 4 тънки платки. Ще се радвам да опиташ тортата, благодаря ти.
ИзтриванеЗдравейте!
ИзтриванеМного съм надъхана да направя тортата - никога не съм яла морковена, само мъфини с моркови съм правила и много са ми харесвали. Ще я правя за рожден ден и и се чудя размера на блат от 26 см за колко парчета ще излезе. По броя на морковчетата на снимката смятам 8, но пък ми се струват малко за размера от 26 см. На мен ми трябват 16 парчета да излязат от тортата. Благодаря предварително за отговора!
Здравей. Много ще се радвам, ако тортата ти хареса. От торта 26 см спокойно излизат 16 парчета. Толкова и трябва да са. Не се притеснявай, ще ти стигне за всички. На снимката тортичката е 20 см, затова морковите са само 8. Но рецептата си е за съвсем нормална торта, не за малка. Благодаря ти.
ИзтриванеЗдравейте!!! искам да питам колко трябва да сложа от подправки те джинджифил,кардамон и канела тъй като не са ми познати . Благодаря предварително😃
ИзтриванеЗдравей и от мен. Обикновено избягвам да давам съвети на хората по отношение на подправяне и солене на храната. Нали разбираш, това е само и единствено въпрос на личен вкус. Според моят вкус 1 пълна ч.л. от тази смес е досатъчна. Много хора предпочитат по-ароматно тесто. Ако сложиш по 1/4 ч.л. от тези подправки ще се получи чудесен букет. Но пак казвам, това е според мен. Ще се радвам, ако ти хареса и на теб. Благодаря ти за доверието.
ОтговорИзтриванеДнес направих тортата за рождения си ден и съм просто възхитена от вкуса! Рецептата е много сполучлива и точна:) Леко сиропирах блатчетата с прясно мляко, както Йоли беше споделила по-горе. Просто уникален вкус!
ОтговорИзтриванеМного, много ти благодаря, Миглена! Страшно се радвам, че ти е харесала тортата! Да е сладко на всички, които я опитат!
ИзтриванеОтизивите бяха повече от положителни :) Тъкмо вписвам рецептата в тефтера, която съм сигурна още много пъти ще направя ( ще опитам да направя алтернативен вариант без бяло брашно и бяла захар, та да видим 😋) Между другото аз самата за пръв път ям морковена торта 😄 Любима ❤
ОтговорИзтриванеНаистина си много мила! Така ме радваш! Още веднъж ти благодаря от сърце! Много съм щастлива, че тортата се е харесала на всички!
ИзтриванеЗабравих да споделя, че подарих една такава тортичка на моята майка за рождения й ден и тя беше просто във възторг! До сега винаги тя ми е правила торти, но реших да я изненадам:) Този път, както бях решила направих някои замени на продуктите - изцяло с лимецово брашно, кафява захар Мусковадо и масло вместо олио. Разкош!
ИзтриванеТази торта ме грабна! Тези дни е РД на синът ми, който ще прави първата си годинка. Много бих искала да направя такава морковена торта. Въпросът ми е подходяща ли е за малки дечица? И мога ли да добавя оцветител към крема? Украсата ще е стилна със самолетче и малки облачета.
ОтговорИзтриванеЗдравей, надявам се да не ти отговарям прекалено късно. Много ще се радвам, ако тортата ви хареса на всички. Чудесна е на вкус, препоръчвам я. Разбира се, че е подходяща за деца, няма никакъв проблем. За сладкарските бои също не се притеснявай. Ти ще сложиш съвсем малко, не всеки път правиш цветни торти и не ги ядете всеки ден, нали? Нищо им няма на дечицата, ако си хапват понякога нещо шаренко. Знаеш ли, родителите наистина трябва да внимават с какво се хранят децата им. В наши ръце е това! Но има мигове през годината, в които е най-важно децата ни да са истински щастливи. Нека поне в тези дни не мислим кое е чак толкова полезно или вредно. Истинското здраве е в усмивката на грейналото личице на щастливото рождениче. Направи си празника прекрасен, а през останалите 364 дни имаш цялото време на света да мислиш за здравословно хранене. Така мисля аз. Идеята ти за самолетче и облачета е невероятно сладка! Давай смело и весел празник!
ИзтриванеСтрахотен вкус. За жалост втори път не ми се надува блата. Няма начин да го разрежа на 3. Първия път реших, че съм сбъркала, но и сега...Възможно ли е морковите да са едро настъргани. Търся причината, за да се поправя :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, радвам се, че ти харесва вкусът, въпреки неволите. Нямам представа защо така ти се получава. Много хора правят тази торта. Специално погледнах коментарите за да видя дали са имали този проблем. От 50 коментара само една жена пише, че блатът е станал клисав/тиклив в средата. Надул се е много добре по време на печене, но след това е спаднал. Какво да ти кажа ... не е от морковите. Те са си ситно настъргани, тъй като се сурови. Ако са едри може би няма да е така добре. Ако белята е в морковите бих я отчела в количеството влага в тях. Има много сухи моркови, знаеш, има и много сочни. Като ги настържеш може да ги изцедиш с ръце за всеки случай. За да пуснат максимално водата си може да им сложиш 1 ч.л. захар и 2 щипки сол. Като престоят 10 минути отпускат соковите си и може да ги изцедиш по-качествено. Така ще са сухи и не би трябвало да създават проблем. Другата беля е в печенето или в по-малко количество набухвател. Тази торта я показах в един сладкарски курс. Всички участници я правиха, до един. И блатът на всички стана много добре. С това искам да кажа, че рецептата е напълно точна като съставки и грамаж. Ще се радвам, ако не се откажеш. Надявам се да се получи добре следващият път. Благодаря ти още веднъж за доверието!
ИзтриванеСпазих всичко по отношение на блата, защо ми се наду по средата, стана като хълм?
ОтговорИзтриванеЗдравей и от мен. Благодаря ти, че опита тортата. Надявам се да се е харесала на всички на вкус. Изобщо не е грешка това, че блатът по средата се е издул. Много често става така точно при такива тежки теста, каквото е морковеното. И на мен ми се случва. Просто след това изрязвам "хълма" и си го хапвам скришно, а изравненият блат отива при тортата. Благодаря ти още веднъж!
ИзтриванеБлагодаря, помислих, че нещо съм сбъркала, принципно от години съм се отказала да правя торти точно поради тази причина, но сега се престраших с тази торта.Още 1 въпрос- когато слагам брашното със сухите подправки да бъркам ли с миксер или само с шпатула?
ИзтриванеНищо подобно не си направила, Деси. Не си сбъркала изобщо! И да ти се надуе в средата, изрязваш и продължаваш нататък. Винаги съм казвала, че тортите са най-благодатният десерт, ако стане някакъв фал. Винаги може да замаскираш всяка грешка. Начупен блат, неравни пластове ... много важно. Като я измажеш с крем и украсиш никой няма да знае какви са били тревогите ни. Сетих се, че спечиално съм правила публикация за една торта, която е съставена точно от моя грешка. Май я кръстих "Торта на трохи". Може да я погледнеш, ако решиш. А що се отнася до морковеното тесто, давай си смело с миксера. Тук внимателно бъркане не се изисква. В крайна сметка това си е най-нормален морковен кекс, но изпечен на блат. Благодаря ти още веднъж!
Изтриване:)
ОтговорИзтриванеЗдравейте Йоланта,
ОтговорИзтриванеискам да направя тортата за рождения ден на най-малкия ми син ( 2 год) и моля да ми кажете с какъв вид крема сирене е най-добре да се приготви.
Здравей Гери,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти, много ще се радвам, ако на мъничето тортата му хареса. Категорично препоръчвам Филаделфия или крев-сирене от Лидл от марка Пилос. Нека продуктът е възможно по-качествен.
Здравейте,Йоли!мога ли да изпека блатовете на три пъти, защото не мисля,че ще се справя с рязането?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Жане.Да, разбира се, че можеш. Не се притеснявай, изпечи ги на 3 пъти. Ще се радвам, ако тортата ти хареса. Благодаря ти!
ИзтриванеЗдравейте,Йоли,дали бих могла да направя тортата с кокосово брашно и ако да-какви да са пропорциите?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мила. Честно да ти кажа, никога не съм ползвала кокосово брашно. Само стърготините ползвам. Не искам да те подвеждам за количествата, наистина нямам идея какво би се получило. Трябва сама да опиташ.
ИзтриванеЗдрасти,Йоли :) Рецептите ти са страхотни! Децата ми луднаха по морковените сладки с кокос и сладките с авокадо, а мъжа ми ме моли през 3-4 дни да готвя крем супа от червена леща :D Сега за третия рожден ден на сина ми смятам да пробвам морковената торта. Имам два въпроса: Сиропират ли се блатовете? Може ли блата да се изпече в правоъгълна тава(тази на фурната)?
ОтговорИзтриванеАма ти си така мила, Ели!Благодаря от сърце и на теб, и на семейството ти! Най-много ме радва, че на децата им харесва.
ИзтриванеЛично аз не сиропирам тази торта. Самите моркови дават вляга, а и крем-сиренето попива в тях и допълнително ги прави меки. Добре е тортата да престои поне 1 ден в хладилника преди да я разрежеш. Така спойката между вкусовете е наистина чудесна. Разбира се, винаги можеш да сиропираш леко. Но за този вкус ти препоръчвам само студено неподсладено прясно мляко. Просто намажи леко с четка блатовете. Все пак на мен ми харесва без никакво допълнително овлажняване.
Благодаря ти отново и се надявам тортата да се хареса на всички!
Здравей, Йоли :) Направих тортата за роджения ден на малкия. Всички много я хареса, всеки ме питаше от къде съм я водяла, искаха рецептата... Ужасно вкусна е, а крема е... нямам думи :) Децата го обораха с пръстчета отгоре. Много благодаря за рецептата. Направих и още няколко неща от блога ти и те бяха многоооо вкусни.Стахотна си :)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви е харесала тортата, Ели! Незнам дали си решила да я сиропираш, но няма значение. Важно е, че наистина е станала вкусна! Благодаря ти от сърце за цялото доверие!
ИзтриванеЗдравейте.
ОтговорИзтриване800 г крема сирене ... реалното количество ли е ?
Привет и от мен. Да, количеството е напълно реално. Крем-сиренето е много тежко, но не е много като обем. Например, един класически чийзкейк се прави с цял килограм.
ИзтриванеЗдравей, Йоли! Отдавна се каня да опитам някоя друга рецепта за морковена торта, различна от тази, която аз правя и разбира се, това е първото място, на което потърсих. Моята морковена торта е по-различна, няма брашно, а много орехи в блатовете. Откакто я правя, вкъщи не искаха друга торта... до днес, когато реших да ги изненадам с твоя чуден вариант. Стана страхотна, много ни допадна - аз замених стафидите със ситно нарязани сушени кайсии, а в крема замених част от сиренето с маскарпоне. Благодаря за поредната страхотна рецепта! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, мила Анелия! Много се извинявам за закъснелия отговор. Бях в кратък отпуск и нямах компютър на разположение. Страшно се радвам, че опита тортата и се е харесала на всички. А ти си така мила!!!
ИзтриванеЗдравейте, искам да питам трябва ли да намаля брашното и с колко, ако искам да добавя орехи и кокос? Благодаря Ви
ОтговорИзтриванеПривет и от мен. Сложи 200г брашно и 50 г кокос. А орехите, ако са на едро не променяй нищо. Ако обаче ги смелиш на брашно ще послужат като сгъстител. В такъв случай 50 г фино смлени и около 30 г брашно по-малко. Ще се радвам да опиташ тортата и да ти хареса. Благодаря ти!
ИзтриванеЗдравейте! Може ли крема да се направи с извара? Има една много хубава и финна на Домлян в Билла!
ОтговорИзтриванеПривет и от мен. Да, става чудесно! Непременно я претрий първо през цедка, за да стане фина, а след това разбий с пасатор. После си карай по рецептата. Ще се радвам , ако ти хареса, благодаря ти!
ИзтриванеЗдравейте! А дали морковите бихм могли да се заменят с тиква? Смятате ли, че ще се получи добре?
ОтговорИзтриванеПривет и от мен. Честно казано, не знам. Трябва да се пробва, няма друг начин. Със сигурност няма да е ароматно с тиква, но подправките ще оправят този проблем. Тиквата трябва да е сурова, ако е сварена или печена ще стане на пюре. Но наистина не знам, не искам да те заблуждавам.
ИзтриванеКакво крем сирене се използва? В хартиените опаковки или тип Филаделфия? Благодаря!
ОтговорИзтриванеНяма значение какво е, стига да е натурално. Всичко зависи от вкуса на човека. Най-фино е с Филаделфия, но и с нашето българското е добре. Бих ти препоръчала да ползваш това, което на теб ти харесва. Ще се радвам да опиташ тортата, благодаря за интереса.
ИзтриванеЗдравейте! От къде мога да си набавя кандирани портокалови кори?
ОтговорИзтриванеПривет и от мен. Захаросани корички се продават в по-големите супери. Но лесно може да се приготвят и у дома. Това е като сладко от портокалови корички, но с по-малко сироп. С лимонови и от грейпфрут също е много хубаво. А ако нямаш също не е беля. Прясно настъргани цитрусови кори ще дадат още повече аромат и вкус. Ще се радвам да опиташ. Благодаря и весели празници!
ИзтриванеЗдравей Йоли,благодаря за чудесната рецепта.Желая ти много здраве,за да продължаваш да твориш и да не спираш да ни радваш.
ОтговорИзтриванеА аз благодаря за доверието и коментара! Много се радвам, че тортата се е харесала! Да ви е сладко на всички у дома!
ИзтриванеПривет, Йоли! Направих тортата по рецептата. Имах проблем с блатовете в форма 26 см. станаха мноого тънки. Повторих сместа като я направих в форма 20 см. Има ли къде да допусна грешка при тях, за да не ми се получат. Тези дни ще я пробвам пак 😊
ОтговорИзтриванеНе, нямаш никаква грешка ти. Може би в мен е вината, действително размерът на формата трябва да е по-малък, за да са по-високи блатовете.Ще коригирам на 22 см. Благодаря ти и ме извини. Надявам се, че тортата е станала въпреки това вкусна.
ИзтриванеЗдравейте, ако крема се направи с разбита течна сметана, вместо със заквасена по-сладък ли става? Страхувам се да не се усеща киселата жилка на заквасената сметана! Благодаря! Вече направих две от вашите торти и станаха чудесни!
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря за доверието! Радвам се, че пробваш рецептите ми. Надявам се да останеш доволна и от тази торта.
ИзтриванеРазбира се, че може да се замени, няма никакъв проблем. Не може да стане по-сладка, тъй като течната нормална сметана никога не е подсладена. Подсладен е само растителния заместител, но това не е сметана, а течен маргарин. Така че, съвсем спакайно може да се замени. А в случая кремът е точно с този ефест, да придаде свежест на тортата от леката киселинност на сметаната. Ако не обичаш този вкус го смени с разбита течна млечна сметана.