четвъртък, 3 октомври 2024 г.

Свински джолан с черна бира

 



Ароматна гозба със свински джолан, която се приготвя бързо и лесно. Сосът е изключително ароматен, а месото е крехко и сочно. Гъбите се прибавят предварително запържени най-накрая, когато ястието е напълно готово. В тях се крие много голяма част от вкуса. Доверете ми се и не ги слагайте в началото заедно с останалите зеленчуци.

Продукти за 6 порции:

1,200 кг обезкостен свински джолан без кожа
сол, пушен червен пипер и черен пипер
по 100 г моркови, глава целина, пащърнак и праз на едро
30 г чесън на цели скилидки 
по 1-2 клончета мащерка, салвия, магданоз и листо дафинов лист
200 мл черна бира
200 мл говежди бульон
3-4 с.л. олио

Друго:

2-3 ч.л. царевично нишесте, размито в малко вода
250 г г цели печурки
30 г масло

Приготвяне:

* В подходящ съд за печене наредете джолана, нарязан на едри парчета. Посолете и поръсете с двата вида пипер. Между него сложете зеленчуците и подправките. Залейте с бирата, бульона и олиото.



* Печете под капак или алуминиево фолио 2 часа на 200°C.

* След като гозбата е готова извадете месото в чиния. Отцедете соса и претрийте зеленчуците през сито. Добавете полученото пюре в соса и сгъстете с нишестето. За повече вкус може да прибавите бучка масло. Опитайте и ако е нужно посолете.

* Върнете джолана в съда и го залейте със соса.

* Загрейте маслото в тиган. Сложете гъбите и ги запържете до зачервяване от двете страни без да разбърквате. Посолете и ги прибавете към джолана. Затоплете ястието във фурната до кипване и поднесете с подходяща гарнитура. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар