понеделник, 1 декември 2008 г.

Медено хлебче






Продукти

2 яйца
1 ч.ч. захар
4 с.л. течен мед
5 с.л. олио
1 ч.л. сода за хляб
подправки по избор (канела, индийско орехче, джинджифил, кардамон, карамфил и др.)
шепа накълцани на едро ядки по избор
2,5 до 3 ч.ч. брашно
яйце за намазване
захар за поръсване







Приготвяне


* Разбийте яйцата заедно със захарта. Прибавете меда, подправките, олиото, а след това и ядките. Разбъркайте и с брашното омесете меко тесто.

* Оформете две хлебчета като франзели и ги сложете в тава, покрита с хартия за печене.

* Намажете хлебчетата с разбито яйце, поръсете със захар и изпечете в загрята на 170* фурна за около 20 - 25 минути.







.

4 коментара:

  1. Йоли, 2 ч.ч захар ли се слага в хлебчето?

    ОтговорИзтриване
  2. Не Марги, 1 ч.ч. съм написала по рецепта.Иначе ще стане много сладко, нали има и мед в него.А и многото захар прави храната клисава,не е добре после.

    ОтговорИзтриване
  3. здр. йоли .много харесвам твоите рецепти и меденото хлеп4е е една от тях, но може ли да ми кажеш горе долу колко ч.ч брашно трябва да сложа? благодаря предварително
    твоя малка почитателка

    ОтговорИзтриване
  4. Миличка,ще ти го кажа като принцип за всички теста, в които има мед. Да си го знаеш. Те винаги много лепнат.Колкото и брашно да слагаш, пак лепне и човек се подлъгва и слага ли слага... Но това не е добре, защото меденките ставам много твърди. Нека тестото е лепкаво, да не се маже разбира се по пръстите ти, но да имаш ушещането, че иска още брашно. Не слагай обаче.Прибери го в хладилника.Даже можеш от предния ден да го направиш.Така всичко ще се спои и подправките ще замиришат още по-хубаво.Тестото се стяга от студеното.След това взимай от него малки части и разточвай върху хартия за печене, ако правиш бисквити.А за хлебчето само си намажи малко дланите с масло и работи спокойно с него.Това е.Затова не мога да дам точни пропорции, но ще взема наистина да го направя,че да претегля и да напиша.Успех и благодаря за доверието.

    ОтговорИзтриване