петък, 5 декември 2008 г.

Калмарени топчета






Продукти

1 голям калмар
2 филийки бял хляб
1 яйце
20 г настърган пармезан
няколко стръка пресен магданоз и копър
1 скилидка пресован чесън
настъргана кора от 1/2 лимон
сол и черен пипер на вкус








Приготвяне

* Нарежете калмара на малки парченца.

* В купа натрошете с ръце хляба на дребни трохи, без да махате кората.

* Смесете парченцата калмар с трохите и прибавете всички останали продукти. Разбъркайте и оставете сместа да отлежи 15 минути.

* С ръце оформете малки топчета и ги оваляйте в брашно. Изпържете ги в загрято олио. Сервирайте с лимонов сок  и прясна салата. Да ви е сладко!









=

4 коментара:

  1. Отдавна търсех рецепта за кюфтенца от калмари. И както почти всеки пътя открих при Йоли. Дори съпруга ми , който не е привърженик на морската храна си по хапна. Благодаря ти. Сега ще ги приготвя за приятели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че се радвам, Дани! Мислех, че никой никога няма да ги опита тия пусти кюфтенца. Много, много ти благодаря!

      Изтриване
  2. Привет мила Йоли!Да попитам калната трябва ли да е сварен?и могат ли да се ползват само пипала? Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет и от мен. В никакъв случай не трябва да се вари калмара. Двойна термична обработка ще го направи жилав и сух. Суров се нарязва и се прави смвес като едра кайма. Също като нормални кюфтета, и те се пържат сурови. Да, чудесно е и само с пипала. Ще се радвам, ако ти харесат. Благодаря ти.

      Изтриване