понеделник, 17 май 2010 г.

Пай от парено тесто




Пареното тесто е нещо много лесно,а от него могат да се приготвят най-различни сладки и солени вкусотийки. Искам да ви предложа няколко варианта. Първият е този вкусен пай с тиквички и различни сирена. Предястието е много ефирно,леко и вкусно.






Продукти за тестото

500 мл вода
125 г масло
300 г брашно
1/4 ч.л. сол
1/4 ч.л.захар

3 - 4 яйца

разбито яйце за намазване

За пълнежа на 4 пая

1 с.л. зехтин
1 тиквичка
2 скилидки чесън
по 4 резенчета пушено сирене,кашкавал и синьо сирене
пресни подправки (розмарин,мащерка и риган)
сол и черен пипер на вкус


Приготвяне

* В тенджера сложете маслото,водата,захарта и солта да заврат. Изсипете наведнъж брашното във врящата вода и енергично бъркайте докато не получите еластична и еднородна топка тесто. Оставете тестото да се охлади и прибавете едно по едно яйцата като разбивате с миксер с бъркалките за тежки теста. Не слагайте повече яйца като за еклери. Тестото трябва да е по-твърдо от това,което приготвяте за еклери.

* Върху обилно набрашнен плот сипете една препълнена лъжица от тестото.






* Поръсете брашно върху тестото и с ръце леко оформете тънък кръг.






* Поставете разточеното тесто на дъното на намаслена форма за тарталети. Върху него наредете пълнежа от леко сотираните тиквички в зехтина и чесъна и сирената. Поръсете с подправките.






* Покрийте пълнежа с друг кръг тесто,намажете с малко разбито яйце и изпечете в предварително загрята фурна на 180* докато тестото се надуе и придобие приятен златист цвят.






.

18 коментара:

  1. Прекрасен, чудесен пай!
    Много апетитен и много ароматен ми се струва :) Ще трябва да пробвам сега.

    Поздрави и наздраве ;)/

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, чудесен пай, а тези сиренца...
    Ще се пробва на всяка цена, разбира се :))
    Поздрави и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли,
    очарована съм от тези идеи
    за пай и банички.
    Изкушаващо красиви и вкусни -
    поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Много вкусен изглежда! Задължително ще пробвам! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви момичета.Наистина е много лек и вкусен този пай.Разбира се,пълнежът си е по ваш избор,не е задължително да са тиквички.

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря и аз за рецептата, но имам един въпрос. Никъде не е написано дали отгоре тестото се маже с нещо, защото този външен вид от снимките няма нищо общо с резултата при мен. Или аз бъркам някъде, но направих всичко според описанието.

    ОтговорИзтриване
  7. Ооооооооооо,Гаро,ама ти ги направи? О,така се радвам.. .... Благодаря ти приятелче,много се надявам да са ти харесали.Прав си,моя си е грешката и веднага ще я поправя. Разбира се,намазах ги с малко яйце за блясък,ама ... то един един акъл стига ли и за сутрин и за следобед?Ще го добавя веднага и наистина ще съм благодарна на теб и останалите си читатели,ако ми обръщат внимание на грешките.Макар и без лъскавината отгоре наистина се надявам да ти е допаднал този пай и още веднъж ти благодаря за доверието и хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  8. Направих ги, разбира се :) Иначе не бих се осмелил да коментирам ;)
    Понеже нямам формички за тарталети, направих един по-големичък пай в една от онези форми, в които някога се правеха пици. Не знам дали се сещаш...едни назъбени по краищата. Честно казано, бях много щедър в плънката от сирена и се чудя дали заради това не бухна...Йоли, не знам как си докарала този вид, но при мен почти не се надигна, да не кажа хич. Което не му попречи да е доста вкусно и вече да свърши :)))) Но очите ми се бяха настроили по твоята снимка и може за това да са малко разочаровани. Иначе взех хубаво масло, защото вече няколко пъти рецепти ми се провалят заради воднисто некачествено българско масло.
    Освен по снимките, този пай ме заплени и защото ми заприлича на вълнуващите солени кишове, които предлагат в 100 грама сладки :)
    Благодаря за рецептата, отново. Някакви идеи за бухването?

    ОтговорИзтриване
  9. Гаро,според мен набухването в пареното тесто зависи само от яйцата.Но наистина,ако си сложил много плънка това със сигурност ще попречи.Е добре де,долната кора не е бухнала заради плънката,разбирам го.Ами горната? Тя би трябвало да си стане като еклер .... с доста въздух по средата.И другото за което се сещам е в големината на самата форма.Да,помня ги тези къдрави тавички за пици,наистина са големички и може би заради по-голямата площ тестото няма чак толкова да бухне на височина.Моите са с диаметър 12см,а имам и по-малки.Междудругото ,купих си ги от "Кауфланд" и са доста евтини.Благодаря ти още веднъж за доверието и се надявам и занапред да имаш куража да изпробваш рецептите ми.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте Йоланата,

    направо съм възхитена от вашия сайт и като любител кулинар вече направих някои от нещата..само за няколко дена! Сега по същество, пая стана страхотен, наду се чудесно и изглеждаше точно като вашия, като изключим факта че вътре не се изпече добре, тестото отвътре остана леко сурово. Чудя се дали е възможно да е от плънката или горния пласт е станал по-дебел от необходимото? Колко трябва да е дебелината на пласта?
    Както е рецептата , полученото тесто го разделих на 2 части и така. Благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване
  11. О,неееееее,аз благодаря, и то съвсем от сърце.Така се радвам,че Ви допадат рецептите ми.Да Ви е сладко и наистина съм щастлива.

    Дебелината на пласта?Ох,а сега де!Ми така е,като го карам все на око...Може би е дебел около 0,5см.Но е хубаво да се изпече по-дълго време.Най-странното е,че не се препича много на външен вид,а по-скоро се изсушава.Иначе тестото остава по-влажно наистина.Благодаря много,че ми обърнахте внимание.Ще го упомена в рецептата,непременно.Винаги имам какво да науча.Супер е това!

    ОтговорИзтриване
  12. Мила Йоли, имам подобна форма за печене и искам да направя от онези френските тарти с крем и желирани плодове. Притеснявам се, обаче, че понеже формата не се откопчава, може изпеченото маслено тесто да се счупи, когато го изваждам от нея преди да го напълня. Мисля, че не е хубаво да приготвя изцяло сладкиша във формата, защото после може да издраскам покритието при разрязване, а и няма да е така ефектен ако не е изваден. Би ли ми дала съвет? Имам предвид нещо такова http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=8&t=4344
    Дали тази рецепта ще се получи в моята форма? Мисля след печене да обърна основата върху чиния, за да я извадя.Как мислиш?

    ОтговорИзтриване
  13. Изобщо нямаш проблем с формата.Никакъв!Сложи на дъното парче хартия за печене.Даже я остави малко по-голяма,така,че да форми малък борд.За да ти е по-удобно после,не задруго.Тестото е маслено и веднага само се плъзва от хартията като се изпече.Не си играй да го разточваш.Няма никакъв смисъл от това.Само ще се ядосваш притесняваш като се начупи.Сложе 2/3 от него на малки части на дъното на тавата.Притискай с пръсти за да залепиш парченцата.Останалата 1/3 направи на фитили и ги сложи покрай стената на формата.Пак с пръсти ги притисни по стените.Изравни така,че да са навсякъде еднакви като дебелина.И после си направи пая както си е по рецепта.Като го изпечеш и се охлади,с приплъзване хвани крайчето на хартията и го издърпай в плоска чиния.И си го режи на воля.И да не забравиш да ми кажеш после какво е станало.Успех и целувки!

    ОтговорИзтриване
  14. Здрасти Йолка ! Не минава ден,през който да не се ровя из сайта ти.Просто нещата са толкова примамливи ,че се чудя кое по-напред да направя.И така понеже досега никога не съм правила парено тесто ,а пък ме заинтригува и имам едно питане дали трябва след като се събере в тенджерката на котлона и го извадя допълнително да се измесва,моля те момагай,че съм се нахъсала да пробвам онези уникални соленки от туй парено тесто.Благодаря ти . Поздрави Краси

    ОтговорИзтриване
  15. Краси,нямаше ме и ти отговарям малко късничко.Извини ме,моля те.Все пак,ако не си направила тестото да ти кажа - като се попари брашното и получиш лепкава топка тесто го извади в някаква купа и го остави малко да поизстине.След това прибави едно по едно яйцата като разбъркваш с миксер,но с бъркалките за тежко тесто.Онези спираловидните.След това просто сипвай с лъжица на плота върху много брашно и го разстели с пръсти.Не ти трябват точилки.прави това на малки части,ако сипеш наведнъж много тесто трудно ще ти се отлепи,ако точнеш да го разточваш.Това е.Успех и дано ти хареса пая.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  16. Йолиии :) много благодаря за отговорът ти .Мисля ,че разбрах и ще се пробва в най-скоро време.Лека вечер,миличка,поздрави Краси

    ОтговорИзтриване
  17. И аз ги направих! Разкошни! Изядох си ги сама и не дадох на никого :-)
    йоли, страшна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ме разсмя, да знаеш! Как така на никого не даде! Благодаря ти мила, страшно ме зарадва!

      Изтриване