неделя, 12 декември 2010 г.

Елхички




  Искам да ви предложа една забавна игра, която можете да изживеете заедно с детето си. Как едно най-обикновено кексче може да се превърне в красива и оригинална Коледна елхичка. Позволете на децата си да разгърнат въображението си. Нямате си представа какви чудеса ще сътворят ... , а вие ще бъдете щастливи и горди с тях.

  Като бях дете най-много обичах да правя подобни неща с майка ми. Тя е невероятно сръчна .. шие, плете, бродира,  рисува страхотно и прави страхотно много други неща .... Определено много и прилягат приложните изкуства. Знам, че съм наследила моите сръчности от нея. С часове се заигравахме с нея да правим кутийки, човечета, бижута, най-различни украси, мартеници, венци ... какво ли не. Наистина обожавах тези моменти. Обичам ги и сега и винаги като се захвана с нещо подобно се сещам за нея. Моята мила и обичана майчица, най-добрата майка, най-красивата майка, най-невероятната майка на света. Днес тя има рожден ден и знам, че виждайки тези елхички ще се зарадва много повече, отколкото ако бях направила някаква торта. Защото също като мен ще си спомни за онези топлички прекрасни моменти на невероятен уют и близост. Също като мен ще пророни някоя сълза и ще се усмихне.

  Честит Рожден ден, мила мамо. Благодаря ти, че ме направи такава, каквато съм. Благодаря ти, че ме научи да откривам красотата в малките и обикновени неща. Благодаря, че те имам и Бог да те пази. Обичам те!



Продукти за кексовото тесто за около 10 - 15 кексчета


120 г меко масло
150 г пудра захар
3 яйца
200 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия


1 каф.ч.счукани орехи
1 каф.ч.микс от сушени плодове
настъргана кора от 1/2 портокал

За украса

стопен бял шоколад
суров  шам фъстък
цветна  захар, дребни бонбони
пудра захар

Приготвяне

* Разбийте на хубав крем маслото със захарта, а след това прибавете едно по едно яйцата и портокаловата кора. Пресейте брашното заедно с бакпулвера и ванилията и го сипете в маслената смес. Разбъркайте с лъжица, а на края сложете ядките и сушените плодове.

* Всичко, което ви е нужно е хартия за печене, кламери или тел бод,малки форми, в които да печете  и брашно.

* Направете от хартия за печене фунийки. Размерите им зависят само от това, колко големи желаете да са елхичките. Прищипете ги с тел бод или с кламер за да не се развиват.








*  Много се чудих в какво да ги сложа за да стоят съвършено изправени с отвора нагоре. Опитах да уплътня празното пространство в чашките с малко смачкано алуминиево фолио ,опитах с бобени зърна ... и накрая просто ги напълних с брашно и забодох книжните фунийки в него. Закрепиха се много стабилно и при печенето нямаше никакви проблеми. Затова, ако решите да направите като мен просто напълнете малки чашки или други форми с брашно и забодете фунийките в него с върха надолу. Напомням, че чашките трябва да са устойчиви на печене. Напълнете фунийките с кексово тесто 2/3 и ги изпечете в предварително загрята на 170* фурна за около 15 - 20 минути.








* Махнете хартията от кексчетата. С нож изравнете неравностите от печенето в широката част. Намажете кексчетата с бял шоколад  и ги оваляйте в суров шам фъстък.










* Подредете елхичките в чиния, поръсена с пудра захар. Заскрежете върховете им като капнете малко шоколад, направете украса от цветна захар и поръсете с пудра захар за снежен ефект.

* Вместо шам фъстък може да ползвате оцветен в зелено кокос.Украсата е изцяло плод на вашето въображение ... гирлянди от белтък, перлички от захар, дребни захарни фигурки и др. Накарайте Коледното дръвче да оживее и изживейте този неповторим миг с децата си.









   Искам да ви предложа  още една моя идея за елхички. Нищо чудно децата ви да ги харесат
повече, тъй като са  .... сладоледени. Че кое дете не си умира за сладолед? Не спирайте децата си да хапват това сладко ледено изкушение през зимата. Няма да ги заболи гърлото, сладоледа е здраве. Моята майка никога не ме е лишавала от сладолед през зимата. Ядях толкова, колкото ми се ядеше и си бях съвсем здрава. И така ...




СЛАДОЛЕДЕНИ ЕЛХИЧКИ






                                                                                                                                                                    
Продукти

100г сладкарска сметана за разбиване
1 белтък
захар на вкус
настъргана кора от 1/2 портокал
1 ванилия

1 каф.ч захар за карамела
1 каф.ч.бадеми

вафлени фунийки за сладолед
100мл.подсладена сметана за разбиване


Приготвяне

* В два съда по отделно разбийте на сняг сметаната и белтъка като им прибавяте по малко захар. Смесете ги като бъркате внимателно с лъжица. Добавете портокаловата кора и ванилията.

* Направете карамел от захарта и сипете вътре бадемите. Сипете готовата смес върху хартия за печене и изчакайте да се втвърди. Начупете карамела на малки парчета и го натрошете на ситно в хаванче или в електрически блендер. Добавете готовия гриляж към сметаната и леко разбъркайте.








*  Изравнете фунийките откъм отвора им така, че като ги обърнете да могат да стоят стабилно. Отчупените части от вафлите сложете в сладоледа. Напълнете фунийките със сладолед и ги поставете във фризера да замръзнат. Не е нужно да са изправени - кремчето е достатъчно гъсто и не изтича.








* След като сладоледа е добре замразен извадете фунийките и ги поставете с широката им част надолу върху дъска или равна чиния.

* Разбийте сметаната на сняг и я сипете в пош. Ползвайте накрайник, какъвто ви харесва. Направете по цялата фунийка звездички или просто изтеглете с леко дръпване настрани  сметаната за да се получат клончета.









* Декорирайте с перлички или с каквото ви хрумне в момента. Така е най-хубаво .... импровизацията ...

* Приберете дъската с украсените елхички във фризера. Този път те задължително трябва да са изправени, поне докато замръзнат. Сервирайте ги в малки чинийки, а хапването им ... о, тук вече забавлението е пълно. Децата първо ще се чудят откъде да ги хванат, после смело ще отхапят върха и накрая ще се оплескат порядъчно със сметана чак до ушите. Смях, веселие и детско щастие ... какво по-хубаво от това! Да ви е сладко. Много ще се радвам, ако моите елхички днес са ви харесали!




62 коментара:

  1. Йоли,
    да ти е жива и здрава майчето
    и да изпитате още много прекрасни моменти!
    А твоите предложения са прекрасни и
    аз като малките деца им се радвам от сърце!
    Няма нищо по-хубаво в такива моменти от детски смях и доволни, изцапани муцунки!
    Прегръдки и прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, честит рожден ден на майчицата ти! Да ти е жива и здрава!
    Елхичките са страхотни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Невероятни са и двата вида, със сигурност ще ги направим с децата. Благодаря ти, за чудесните идеи, Йоли!
    Здраве, дълголетие и още безброй прекрасни мигове за двете ви желая от сърце!
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Не само ,че ми харесаха,но беше страхотно удоволствие да чета поста ти.
    Честит рожден ден на майчето ти!Да е жива и здрава и още много,много години с теб!
    Поздрави и прегръдки,Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятна красота, Йоли!Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Ейй,че си те обичам,колко различни и вкусни нещица спретваш!!!!Да нацелуваш обичаната си маминка и много здраве и усмивки да и пожелаеш!!!Елхичките са чуднички,малки бижута,как да ги изядеш,но като са толкова вкусни!!!!Ще направя и аз!

    ОтговорИзтриване
  7. dear Йоли,
    you are excellent.
    *******
    Може ли тази торта ! ? :)

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, елхичките са много, много красиви!
    И сърдечни поздравления за майка ти. Нека бъде щастлива!

    ОтговорИзтриване
  9. Честит Рожден Ден на майчето ти, Йоли! Да е жива и здрава и да имате още много хубави поводи за радост!

    Елхичките са страхотни, преливаш от идеи! Със сигурност ще се възползвам от идеята ти :)

    ОтговорИзтриване
  10. Да ти е жива и здрава рожденичката! Много мило ми стана, докато четях как сте се забавляли двете :-) Ценни спомени са това, Йоли! А елхичките са разкошни! Малка снежна феерия!

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Прекрасни елхички!

    Честит рожден ден на майчето ти, да ви е жива и здрава!
    Прегръдки от мен и хубава вечер, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, елхичките ти са прекрасни, но още по-прекрасни са думите ти, написани към твоята майка! Това, което носи вълшебство не само по празниците, но и във всеки миг от живота ни, е обичта и споделянето на тези мигове, особено с най-близките ни хора. Защото, както Ричард Бах казва, онова, което те свързва с истинското ти семейство е уважението и радостта от съвместния живот. Благодаря ти за споделеното с нас, Йоли! Това, което имате с майка ти е истинско и затова от него се ражда красота.
    Радвай му се и не забравяй, че "Ти не си дете на тези хора, които наричаш майка и баща. Ти си им спътница, в това ярко пътешествие, пълно с приключения, целта на което е да опознаеш същността на нещата."
    Прегръщам те силно и с обич!

    ОтговорИзтриване
  13. Живот и здраве за милата ти майчица, Йоли!
    Какво правят майките , лишени от щастието да имат дъщеря?Радват се на синовете си... и търсят онези вълшебни мигове на споделяне с чуждите дъщери.
    Идеята за елхичките е страхотна!А изпълнението ти и снимките ...ах, Йоли, Йоли!

    ОтговорИзтриване
  14. Гениални идеи, чудесна реализация, очарователни и омагьосващи елхички, Йоли! Точно като за празник! Да е жива и здрава майчицата ти! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Йоли, честит ви празник!
    И аз от сърце благодаря на майка ти, защото без нея, сега най- вероятно нямаше да се радвам на тази невероятна публикация! Невероятно креативна си и затова винаги с огромен интерес посещавам този блог!

    ОтговорИзтриване
  16. Скъпа Йоли, честит рожден ден на твоята прекрасна и обичана мама :)Да е жива и здрава, да те подкрепя още дълги години и да се радва на музикалните и кулинарни успехи на своята още по-прекрасна дъщеря!Невероятна си и го доказа за пореден път. Прекланям се пред таланта ти!Елхичките са приказни, направо уживяват на снимките ти.
    Прегръщам те

    ОтговорИзтриване
  17. Йоли,
    Да е жива и здрава майка ти още дълги години и да се радвате на още много споделени мигове!
    Сигурна съм, че за нея няма по-голям подарък от знанието, че е успяла да отгледа и възпита жена, като теб, от милия ти жест с направата на тези елхички и думите на обич, които й отправяш!

    ОтговорИзтриване
  18. Мила, Йоли, понякога наистина ми е трудно да изразя възхищението си към теб, просто не знам как да го събера в думите....На скъпата майчица - ЧЕСТИТО! А на теб здраве и благоденствие, останалото смятам, че го имаш....Утре се захващам с майсторенето на елхичките и ще ти пиша как са станали :) Целувки и много коледно настроение от мен:)

    ОтговорИзтриване
  19. Incredible!!.....these are beautiful!!....congratulations!!....Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  20. Честит да е празникът ви, Йоли!
    Здраве, късмет и щастие за теб, и скъпата ти майчица! Много години да се радва на твоята любов, талант и всеотдайност!
    За предложенията си знаеш - вълшебни!

    ОтговорИзтриване
  21. много са красиви елхичките, и едните, и другите :-)

    ОтговорИзтриване
  22. Шедьовър!!!Смея да кажа "квинтесенция" на кулинарното ти въображение и талант!! И наситени с толкова много чувство - невероятни са!!!

    ОтговорИзтриване
  23. Ох,просто не зная как да ви благодаря,мили приятели.Толкова ми е хубаво да чета топлите ви думи,отправени към мен и майка ми.Благодаря ви от сърце,благодаря ви!!!

    Пожелавам на всички весели и щастливи празнични дни.Нека сърцата ви са пълни с нежност и доброта,усмивките никога да не слизат от лицата ви,домовете ви вечно да са пълни с приятели,а любовта да ви съпътства всеки миг.Обичам ви и отново ви благодря.

    ОтговорИзтриване
  24. Йоли,
    пак ни изненада много приятно! Елхичките са чудесни,идеята е проста илесна за изпълнение, но само ти си сетила за нея,затова е гениална!
    Честит празник на майка ти! Нека бъде много здрава :) и да се гордее с такава прекрасна дъщеря!

    ОтговорИзтриване
  25. ЙОЛИ! След толкова възторжени оценки за твоите творения, какво още може да се каже?! ВИСШ ПИЛОТАЖ!

    ОтговорИзтриване
  26. Страхотен пост...
    Каквото и да кажа ще е малко!

    ОтговорИзтриване
  27. Макар и със закъснение, с най-хубави пожелания за рождения ден на твоята майка!
    Елхичките са приказни,направо останах в захлас!Поздравления за майсторлъка и оригиналните идеи!

    ОтговорИзтриване
  28. Много благодаря на всички.От сърце пожелавам топли,уютни и усмихнати празници!Бог да ви пази!

    ОтговорИзтриване
  29. Йоли, много идейни са и двата вида елхи, които предлагаш.

    Не се познаваме и не коментирам често, макар и да те посещавам, но бих искала да честитя рождения ден на майка ти. Чудесно е, че преди години един родител е насърчавал творчеството в своето дете чрез личен пример и игри заедно. Поздрави и приятни предколедни приготовления!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти,Станимира.За хубавите думи и за поздравите за майка ми.Весели празници и на теб.

    ОтговорИзтриване
  31. Мила Йоли, пиша ти само, за да кажа, че приготвих елхичките и станаха чудесни. Украсих ги с оцветен в зелено кокос и направих заскрежен връх като теб:) Благодаря ти за вдъхновението, мила Йоли:)

    ОтговорИзтриване
  32. Не,мила Дали,аз ти благодаря,че така ме радваш.Прегръщам те и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  33. Йоли, първите ти елхички много ме заинтригуваха! Страхотно въображение имаш! Само искам да попитам - как се задържа толкова добре шам-фъстъка и особено червените топченца? Само благодарение на шоколада ли? Благодаря предварително! Темата е стара, но вече отново е актуална заради наближаващата Коледа и се надявам да ми отговориш.

    ОтговорИзтриване
  34. Разбира се,че ще ти отговоря.При това с огромно удоволствие.Да,само шоколада задържа шам фъстъка.Напълно е достатъчен,идеално става.Радвам се,че си избрала точно тях за Коледа и благодаря много.

    ОтговорИзтриване
  35. Много интересно ,ще пробвам.Благодаря.Весели празници.Жули

    ОтговорИзтриване
  36. Направих ги в сладоледения вариант, Йоли! Благодаря ти, за невероятната рецепта и миговете на забава за мен и децата! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  37. Hello Yoli,I like your photos and recipes- they are just wonderful !
    Kind regards!

    ОтговорИзтриване
  38. Жули,Ализея,благодаря ви за хубавите думи и интереса.Да ви е сладко!

    Евче,ти нямаш предстана какво означава за мен това!Ти,вълшебницата да приготвиш моя рецепта!Благодаря ти от сърце миличка!Страшно съм щастлива!

    ОтговорИзтриване
  39. Прекрасна рецепта, както всичко в този сайт! :)

    Исках да попитам колко елхички от първия вид приблизително се получават от дадената доза, защото искам да направя за Коледното парти на учениците ми и да има за всички :)

    ОтговорИзтриване
  40. Здравейте,

    Искам да Ви поздравя за страхотната идея за елхичките. Рецептата е толкова добре обяснена, че нещата се получиха дори при начинаещ кулинар като мен.

    С други думи, вече имате още един почитател в престилка.
    Поздрави и топли и красиви празници. : )

    ОтговорИзтриване
  41. Плами,много късно ти отговарям за съжаление.Извини ме мила и дано си се справила и без отговора ми.Принципно можеш да си ползваш любимото кексово тесто.И все едно печеш малки мъфинчета.Същото е.Но май наистина закъснях с отговора.Извинявай мила.

    Ан,така се радвам,че ги нарави.Благодаря ти от сърце.Да ви е сладко и весело,разбира се.

    Хубави празници,момичета!

    ОтговорИзтриване
  42. Здравей,Йоли :) Елхичките наистина изглеждат невероятно и искам да ги направя за Бъдни Вечер и да ги поднеса за десерт.Въпроса ми е колко горе долу излизат и колко гр шам-фъстък ще ми е необходимо :) Благодаря Предварително!

    ОтговорИзтриване
  43. Ох,Боби... май 100 г белен ще стигне,ама може и да е малко.И понеже е скъп продукт можеш да направиш елхички и в боядисан в зелено кокос.Става много нежно,ако искаш пробвай.Благодаря ти и весели празници.

    ОтговорИзтриване
  44. Здравейте! Направих елхичките с шам фъстък и искам да споделя, че станаха прекрасни! Изглеждат страхотни, каквито са и на вкус. Дори безкрайно капризният ми баща ги хареса!

    ОтговорИзтриване
  45. Здравей и ти.Много се радвам,че опита тези елхички.Благодаря от сърце.Щастлива 2013 и наздраве!

    ОтговорИзтриване
  46. И така освен тортата, козунака вече и тези отиват в списъка за Коледа и Нова Година :)

    ОтговорИзтриване
  47. а и как се боядисва в зелено кокос?

    ОтговорИзтриване
  48. Събче,зелена хранителна боя ти трябва,разтворена в малко вода.Напръскваш равномерно кокоса и го объркваш направо с ръце,стриваш го внимателно за да разпределиш максимално равномерно боята.Не забравяй да си сложиш ръкавици.След това го пръсни на тънък пласт в тава,покрита с хартия и го остави да си изсъхне.И това е.Успех и благодаря за доверието.

    ОтговорИзтриване
  49. Йоли, колко бройки излизат, мила? Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  50. Еми,със сигурност поне 12-15. Изцяло зависи от големината на фунийките.Ако са ти мънички ще можеш да сложиш в тях по 1 с.л.тесто.Тогава още повече ще излязат.Наистина няма как да посоча точна бройка,нека всеки сам прецени големината им.

    ОтговорИзтриване
  51. Йоли, колко време се пекат първите елхички? :))

    ОтговорИзтриване
  52. Елхичките са най-обикновени кексчета.Малки са и се пекат бързо.15-20 минути са достатъчни.Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  53. Здравейте! Страхотни елхички, мисля да ги направя. А мога ли да знам каква трайност имат, в хладилника ли да ги съхранявам? Мерси!

    ОтговорИзтриване
  54. Ще се радвам, ако ги направиш. Това са най-обикновени кексчета, няма нужда да са в хладилника,но както си решиш.За да не изсъхват ги съхранявай в найлон,да не са на открито.Както правиш с всеки кекс,така действай и сега.Весели празници.

    ОтговорИзтриване
  55. Йоли да ти се оплача,Провалих се с кителите,това което беше забодено в брашното демек върха на елхите остана сурово :( и сега по скоро приличат на пънчета :),но пък са невероятно вкусни....(къде обърках)

    ОтговорИзтриване
  56. Скица!Пънчета направила,ще умря от смях с теб.Такава си ми сладурана,Събче!Виж сега,може би си им забола върховете малко по-дълбоко в брашното и им е трябвало още мъничко време за печене.Това е,никъде ни си сбъркала.Но и пънчетата можеш да направиш на чудни елхи.Подрежи им върхотеве с нож,подостри ги и готово.Ще станат малки кипри елхички,ще видиш.Благодаря ти мила и весели празници на всички у дома!



    ОтговорИзтриване
  57. Здравейте,аз искам да питам за брашното в чашките няма ли да изгори..и приблизително колко време се пекат кексчетата :)))

    ОтговорИзтриване
  58. О,нека си изгори,то така или иначе се изхвърля после.Но не прегаря,малко пожълтява отгоре и става твърдо,някак спечено.Кексчетата се пекат около 15-20 минути като всички най-обикновени кексчета.Всъщност,те са си точно това.Едни простички кексчета.Ще се радвма да опиташ.Благодаря ти и весели презници.

    ОтговорИзтриване
  59. Здравей Йоли,елхичките са страхотни мисля да ги приготвя и аз за Коледа,притеснява ме обаче тази час която е в брашното дали ще се изпече?
    Меденките ти 2вид вече са изпечени снощи само трябва да ги украся :) Замислила съм също и тортата с подправки и чили :)
    Много благодаря за рецептите ,правила съм доста от тях и съм много доволна както и всички който са ги опитали :) Поздрави и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила. Много ще се радвам.

      Нямаш проблем с елхичките. Тази част, която е в брашното е най-тънка, това са само връхчетата им. Дори и да останат белички са съвършено изпечени. Ако измислиш някаква друга технология за печене, давай смело. Аз просто нямам подходящи форми и това ми дойде на ум.

      Ще се радвам вече да пишеш в новия сайт www.yoli.bg, тъй като всички нови рецепти ще публикувам само там.

      Благодаря ти отново и успех!

      Изтриване
  60. Здравейте. Искам да попитам чашите няма ли да се спукат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария. Ами какво да ти кажа... моите чашки са от бяла глина. Не са кой знае колко фини и тънки и затова не се и пукат. Виж ги на снимката, доста са грубички. Ако се притесняваш ползвай някакви метални форми, например за крем карамел. Аз досега съм нямала проблеми с чашите. Надявам се и ти да нямаш. Ще се радвам да опиташ рецептата. Благодаря ти.

      Изтриване