вторник, 28 октомври 2014 г.

Меден кекс с глазура





Продукти за тестото

150 г масло
80 г захар
150 г течен мед
1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян кардамон
1/2 ч.л. джинджифил на прах
ванилия
2 яйца
270 г брашно
1 ч.л. бакпулвер

Глазура

200 г натурално крем сирене
3 - 4 с.л. течен мед
1/4 ч.л. канела
ванилия
200 мл течна сметана за разбиване






Приготвяне

* За приготвянето на тестото не ви е нужен миксер, а само телена бъркалка. В тенджерка затоплете заедно маслото, захарта и меда колкото да се смесят. Може да направите това и в слаба микровълнова фурна. Охладете сместа и добавете яйцата и подправките. Разбъркайте. Накрая сипете брашното, примесено с бакпулвера.

* Сипете тестото в тортена форма 26 см, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180* и изпечете кекса за около 35 - 40 минути. Оставете го добре да изстине преди да го намажете с глазурата.

* За глазурата разбийте сметаната на сняг, а крем сиренето разбъркайте с меда, канелата и ванилията. Смесете ги на гладък крем като добавяте на малки части сметаната към сиренето.

* Сложете кекса в равна тортена чиния и го покрийте с глазура. По желание поръсете с малко канела. Да ви е сладко!

* Може да смените подправките в сладкиша с тези, които харесвате най-много. Формата, в която ще изпечете кекса е изцяло ваш избор. Аз реших този път да е кръгъл. Кексът прилича на една голяма меденка и точно като при тези бистквити, колкото по-дълго време престоява, толкова по-вкусен става. Сух е, но крехък  и ароматен. Може да обогатите тестото с орехи или други ядки. 







.

21 коментара:

  1. Прекрасно!! Усещам аромата на мед и канела. Йоли, личи че вече започваш да се настройваш за Коледа :)
    Поздрави и прегръдка, миличка и благодаря за споделените аромати!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май така се получи, Руми. Захлади се навън, замирише ли на портокали и канела усещането е за приближаващата Коледа. Благодаря ти.

      Изтриване
  2. Когато го видях на снимка само, помислих, че е бразилският ти сладкиш с кафе. А то бил меден кекс - е, значи е за мен! Идвам да си направя сметанови мустачки. :)
    Прегръдки, Йолинка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маймуна! Мустачки ще си прави. Развесели ме от сутринта. Благодаря ти, сладка.

      Изтриване
  3. Великолепен кейк с много типичен за сезона аромат или по-точно букет от аромати,Йоли,харесва ми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не стана лош кекса, Роси. Не е кой знае какъв сладкиш, но ей така, като нещо за кафе или закуска е ок. Радвам се, че ти хареса. Благодаря ти.

      Изтриване
  4. Глазура може и да ме домързи да направя, но меден кекс- не. Мерси, Йоли, за тази хубавина;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами Марте, аз нали не обичам кой знае колко кексовете, та реших да го направя по-така. Да не ми е сухо. Оказа се, че кексчето си е чудно, наистина е като меденка. Ще се радвам да опиташ, мила.

      Изтриване
  5. Йоли, сърчице, изпих си днес кафенцето с парче от този кекс. Много ми хареса! Наистина има вкус на меденка. За проба намазах половината от него с шоколад под сметаната и стана супер! Чакам синът ми да го опита и съм сигурна, че много ще го хареса, защото обича меденки и сладкиши с канела. Целувки, мила! Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бързото Светулче. Кога успя цял кекс да завърти! Благодаря ти миличка! Отново много ме зарадва. Пращам ти далечна целувка от България.

      Изтриване
  6. Йолинца, пека си аз днес Медените хлебчета, от "Сладки ноти" и докато чакам решавам да хвърля един поглед при теб. Като видях това изкушение реших да лепна глазурата на моите медени хлебчета ис е получи върховен вкус. Благодаря ти, Йоли :) прегрътки от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А така! Медени хлебчета, значи. Добра идея ми даваш и на мен. Любими са ми от детството. Много се радвам, Ани, благодаря ти. Да са ви сладки!

      Изтриване
  7. Очаквам топъл аромат на мед и канела, много нежен и фин вкус...
    отново неустоим сладкиш ни предлагаш, Йоли.
    Вълшебни снимки - сякаш е пред мен, с кафето,
    благодаря за удоволствието и голяма прегръдка за теб.

    ОтговорИзтриване
  8. Здравейте, Йоли!
    Искам да попитам защо не е възможно да се копират текстовете на рецептите ви? Интересува ме защото до сега копирах и отпечатвах рецептите, които ме интересуват, но сега не е възможно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Извинявам се за проблема. Сложила съм забрана за копиране ., защото много ми крадат снимките. Ще видя дали има опция да се освободи само текста. Извини ме още веднъж за неудобството. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
  9. И аз го направих! Страхотен е! Много ни хареса! Благодаря ти, Йоли!
    Мария Димова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Мими. Страшно се радвам, че ти хареса кекса. Да ти е сладко.

      Изтриване
  10. Благодаря Ви, Йоли! Вече е възможно копиране на текстове (така е по-удобно ползването на рецептите). Жива и здрава бъдете! Хубав петък и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, и на теб хубав ден. Радвам се, че нещата се оправиха.

      Изтриване