Един от най-големите църковни празници е Сирни заговезни. Поверието гласи, че на този ден небето и земята си прощават. Прощаваме си и ние, хората. Специална е трапезата на Сиропустната неделя. Приготвят се храни на млечна основа, защото с тях се заговява най-добре преди продължителния пост в годината-великденския. Приготвя се баница със сирене, варят се яйца и се заслажда с бяла халва. След празничната вечеря на Сирни заговезни на червен вълнен конец се връзва парче бяла халва и се "хамка". Това е последното ритуално хапване на блажна храна. Целта е само с уста, без ръце, да се улови парчето халва. Който го направи пръв, ще бъде здрав през цялата година. Ако пък само докосне вързаната халва, зъбите му ще бъдат бели и здрави.
Като дете много обичах бялата халва. В бакалиите в Бургас я продаваха на големи късове, които ми приличаха на шарени камъни. Когато баба донесеше парче халва, завита в амбалажна хартия, първата ми работа беше да се опитам да изчопля от нея максимално количество фъстъци. След това татко я насичаше на малки парчета, колкото бонбони. Най-много ми харесваше усещането, че дъвча дъвка, когато халвата се поразмекнеше в устата ми. Понякога в нея оставаше по някое разклатено млечно зъбче, но кой ти го гледа това? Важното е, че беше вкусно и страшно забавно.
Опитах се да направя домашна бяла халва и мисля, че се получи добре. Представям я и на вас, надявам се да ви хареса. Ползвах една от многото италиански рецепти за Torrone. Това е традиционна бяла халва в Италия, която се приготвя за Нова година. В интернет е пълно с рецепти, както и с клипове, в които нагледно може да видите как се приготвя. Ако не ви допадне моят вариант може да потърсите друг. Халвата се прави за 15-20 минути, лесна е и много е вкусна. Доста по-мека е от тази, която си спомням аз. Подарете на Сирни заговезни парче домашна халва на близките си, на приятелите и колегите си. Ей така, за здраве!
Продукти за 30-40 малки парчета
220 г + 20 г кристална захар
160 мл вода
40 г глюкоза
ванилия
160 г светъл мед
2 белтъка
200 г белени запечени бадеми
100 г небелени сурови бадеми
100 г суров шамфъстък
настъргана кора от 1/2 лимон и 1/2 портокал
по желание пудра захар за овалване
* В малка тенджерка смесете 220 г захар, водата и глюкозата. Сварете на умерен огън за 10-15 минути на гъст сироп. Ако имате термометър непременно премерете температурата. Сиропът е готов, когато достигне 140*. Ако нямате термометър наблюдавайте гъстотата, цвета и повърхността на сиропа. Като консистенция трябва да е гъст, на цвят леко да жълтее, а по повърхността да се образуват плътни мехури. Колкото по-гъст е сиропа, толкова по-твърда ще стане халвата.
* В друга тенджерка отново на тих огън сварете меда за десетина минути. Когато е готов термометъра трябва да показва 120*. Медът трябва да се сгъсти и да потъмнее леко на цвят. Отново по повърхността му се образуват плътни мехури.
* Докато едновременно приготвяте двата сиропа, в голяма купа разбийте белтъците с 20 г захар. Разбийте много добре, докато получите твърди бели връхчета. Добавете ванилията.
* Към белтъците първо налейте на тънка струйка меда, като разбивате с миксер. След това по същият начин прибавете и захарния сироп. Сместа ще стане гъста и еластична, увеличете оборотите на миксера. Разбийте още 5 минути и ще усетите, че вече се разбива трудно. Отстранете бъркалките на миксера. Сипете всички ядки и кората от лимон и портокал. Много добре разбъркайте с лъжица.
Постелете тава или друга форма с хартия за печене. Изсипете халвата и загладете. Най-лесно е да направите това с ръце, тъй като сместа е много тежка и лепкава. Ще ви е трудно да я разнесете равномерно. Ако желаете настържете още портокалова кора. Отгоре покрийте с лист хартия за печене и притиснете с длани, за да споите и изравните повърхността. Оставете халвата на студено за една нощ.
* Може да сложите ядки по ваш избор, както и малко сушени плодове. Вместо върху хартия за печене може да изсипете халвата върху тънки вафлени кори. Аз имах много тънки листи оризова хартия, която бях купила от китайски магазин. Тази халва по-скоро се нарича "нуга". Става мека и много вкусна. За да я нарежете по-лесно на правилни парчета, ако е мека я замразете за кратко във фризера. Съхранявайте я на студено, тъй като на стайна температура лесно се овлажнява и омеква. Може дори да я държите във фризера. Ако все пак искате халвата да е твърда, сгъстете още повече меда и захарния сироп. Ако решите да опитате, за ваше улеснение изгледайте няколко клипа.
Йоли,
ОтговорИзтриванерецептата, която представяш е точно на време.Преди години повече харесвах кафявата, по - мека халва, а от бялата обирах само фъстъците.Но твоята рецепта както описваш е за по - мека халва, чудесни пакетчета за подарък за този празник.
Поздрави !
Прекрасна е, Йоли,
ОтговорИзтриванемного фина и нежна, красива и ефектна, съвсем тематична...
Благодаря за разкошната идея и поздрави за теб!
Прекрасна халва се получи!Благодаря за перфектната рецепта!
ОтговорИзтриванеНямам гликоза,с какво мога да я заместят и дали без нея ще стане?
ОтговорИзтриванеТук,в Италия не я намирам...
Може би с мед, Светла. Честно казано, нямам представа, но мисля, че с мед ще стане.
Изтриване