неделя, 21 февруари 2016 г.

Портокалови кексчета с крем





В последните години у нас стана много модерно да се говори за мъфин и къпкейк. Да видим каква е разликата между тях.
При мъфините текстурата на тестото е по-тежка, плътна и се отделя на големи късове, докато при къпкейка тя е лека, фина и въздушна. В държавите, от които идват тези сладкиши мъфините се хапват най-често на закуска, а къпкейка се счита за десерт, тъй като прилича на мини-торта. За да се получи тази разлика в текстурата на тестото съотношението между съставките е различно. При мъфините има повече брашно и по-малко мазнина, а къпкейкът се нуждае от щедро количество масло. С течностите и яйцата е същата работа. Мъфините изискват доста повече мляко и малко яйца, а къпкейковете обратно. Начинът на приготвяне също е различен. При първите сухите и течните съставки се смесват по отделно и след това се съединяват, без да се изисква миксер. За къпкейк е нужно разбиване на маслото и захарта до пухкав гъст крем, след което се добавят яйцата и сухите съставки. И може би най-голямата разлика е във външния вид. Къпкейкът е винаги с богата глазура от крем, докато мъфините си остават просто сладки хлебчета.
Рецептата, която ви представям е може би къпкейк, но на мен ми е по-симпатично да си я наричам с нашенското име "Кексчета".

Продукти за около 14 кексчета:

130 г захар
2 яйца
100 г прясно изцеден портокалов сок
50 г прясно мляко
настъргана кора от 1/2 портокал
ванилия
250 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
50 мл олио






Крем:

3-4 с.л пудра захар
250 г натурално крем сирене
250 г маскарпоне
ванилия
настъргана кора от 1/2 портокал






Приготвяне:

* В купа с домакинска бъркалка разбъркайте захарта и яйцата колкото да се разпенят. Смесете портокаловия сок и млякото и ги налейте в яйчената смес. Подправете с портокалова кора и ванилия, и разбъркайте.

* Смесете брашното с бакпулвера. Добавете го към основната смес. Накрая налейте олиото и отново с бъркалката разбъркайте до гладкост. Миксер не ви е нужен.

* Разсипете тестото в хартиени формички за кексчета. Пълнете ги до половината, тъй като тестото се надига по време на печене и изпълва цялата форма.

* Загрейте фурната на 170* и изпечете кексчетата за около 15 минути.

* За крема разбъркайте крем сиренето със захарта, ванилията и портокаловата кора. Добавете маскарпонето и отново разбъркайте до гладкост. За крема също не ви е нужен миксер, а само бъркалка или лъжица.

* Шприцовайте розички от крема върху всяко кексче, украсете с портокал и сервирайте. Ако искате по-колоритна визия може да добавите малко оранжева боя към крема и тестото. Да ви е сладко!





1 коментар: