понеделник, 20 юли 2020 г.

Чътни от джанки





Чътни (чатни) на хинди означава "намачквам". Тази вкусна добавка към различни ястия донякъде прилича като консистенция на нашата лютеница или конфитюр. Има стотици варианти-само от зеленчуци, с плодове, смесени и обогатени с типичните индийски подправки. Чътни се поднася не само към основни ястия, а и към сирене, шунка и други порти-мезета. Този гъст пикантен сос е толкова обичан и разпространен, че спокойно може да го включим към световното кулинарно наследство.
Ще ви предложа един вариант с джанки, които може да замените с всякакъв сорт бели сливи.

Продукти:

400 г джанки без костилки
200 г манго
1 глава лук
20 г настърган пресен джинджифил
2 скилидки счукан чесън
около 60-80 мл оцет (на вкус)
80 мл ябълков сок
80-100 г кафява захар
1 ч.л. къри
1/2 ч.л. смлян сух джинджифил
1/2 ч.л. канела
1-2 зърна смлян карамфил
1/2 ч.л. смлян кардамон
1 ч.л. смлян кимион
сол на вкус

Приготвяне:

* Нарежете плодовете и лука на ситно. Сложете ги в тенджера заедно с джинджифила, чесъна, ябълковия сок и оцета. Варете на тих огън без капак около 20-30 минути или докато течността се изпари и сместа се сгъсти. Консистенцията определете сами според желана от вас гъстота.

* Добавете захарта и подправките. Гответе още десетина минути и овкусете със сол. Ако желаете да консервирате чътнито го насипете докато е горещо в буркани и веднага затворете с капачки. Ако искате да направите чътни за едно-две хапвания намалете количествата на половина. Да ви е сладко!

*** Докато приготвяте чътнито непременно го опитвайте на вкус. Прибавяйте оцета, а след това и захарта постепенно. Балансирайте според вашите предпочитания. Трябва да получите вкусно и ароматно чътни, приятно кисело и сладко. По желание може да добавите люта чушка или лют пипер. Може да пропуснете мангото и да увеличите джанките с 200г. По-вкусно става, ако ползвате някакъв ароматен плодов оцет, примерно малинов.




Няма коментари:

Публикуване на коментар