петък, 26 ноември 2021 г.

Зехтинов хляб с пържени овесени ядки

 



Чудесен хляб с ароматни и хрупкави овесени ядки. Може да го приготвите с пълнозърнесто или ръжено брашно, като го смесите с бяло в съотношение 1 към 2. Вариантът, който ви предлагам е подходящ за постите, но ако искате повече аромат, запържете овесените ядки в 30 г масло.

Продукти:

за поръската:

45 г овесени ядки
15 г ленено семе
2-3 с.л. зехтин

тесто:

230 мл хладка вода
20 г прясна мая или 1 пакетче суха
1 ч.л. захар
40 мл зехтин
1 ч.л. сол
350-400 г брашно

друго:

овесени ядки за овалване



Приготвяне:

* За поръската запържете в зехтина до златисто овесените ядки и лененото семе. Гответе на умерен огън.

* За тестото разтворете маята във водата. Прибавете захарта и 100 г от брашното. Разбъркайте на гладка каша и покрийте купата със стреч фолио. Оставете на топло, докато маята шупне.

* Към шупналата мая сипете зехтина, солта и на части останалото брашно. Може да омесите тестото с ръце, в кухненски робот или с миксер, като ползвате спираловидните бъркалки за тежко тесто. Отново покрийте купата с фолиото и оставете на топло тестото за час или докато удвои обема си.

* Намаслете голям ласт хартия за печене с малко зехтин. Изсипете върху нея втасалото тесто и го разточете с точилка или го раздърпайте с ръце на тънък правоъгълник. Посипете го равномерно със запържените овесени ядки.



* Прегънете тестото няколко пъти, докато получите п

равоъгълник или квадрат. След това формете хляба както желаете. Може да го направите кръгъл или продълговат. Оваляйте го в овесени ядки и заедно с хартията го пренесете в тава.




* Оставете хляба да втаса още половин час. Преди печене по желание може да му направите 1-2 разреза по горната част.

* Загрейте фурната на 200* с вентилатор. Изпечете хляба за около 40 минути. Изчакайте го да изстине и разрежете. Да ви е сладко!




Няма коментари:

Публикуване на коментар