събота, 13 август 2022 г.

Croquant de Cordes-хрупкави френски бадемови бисквити

 



Croquant de Cordes са плоски хрупкави бисквитки с бадеми и са може би най-продаваните сладкиши в живописния френски град Cordes-sur-Ciel. Дотам, че всяка година в града се организира фестивал в чест на популярното лакомство. Казват, че сладките са изобретени от Жак Сикар в края на 19 век, но стара легенда твърди, че първата бисквитка е направена от майка Бордес, която през 17 век е управлявала хан в средновековното градче.
Без значение кое е вярно, важното е, че сладките са фини и деликатни, хрупкави и леки като перце. Карамеленият вкус и печените едри бадеми са истинска наслада. Бисквитите са така вкусни, а толкова простичко е всичко! От продуктите до приготвянето им. Ето рецептата:




Продукти за около 36-40 броя бисквити:

120 г печени бадеми с люспи-цели или едро натрошени
200 г кристална захар
ванилия
по желание настъргана лимонова кора
55 г брашно
120 г белтъци




Приготвяне:

* В купа смесете бадемите, захарта, ванилията и брашното. Разбъркайте с лопатка и сипете белтъците без да ги разбивате. Разбъркайте още веднъж. Това е всичко.


* Загрейте фурната на 200* с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене. С лъжичка сипете малки купченки от сместа на разтояние 4-5 см една от друга около, тъй като при печене бисквитите се разливат. Печете 12-13 минути. Оставете ги да изстинат и им се насладете!




Няма коментари:

Публикуване на коментар