неделя, 9 октомври 2022 г.

Прасковено-босилекова торта

 


С голямо удоволствие ви представям една изключително свежа и вкусна торта. Прасковен мус, босилеков крем и прасковено желе с червено вино Sallinas Pino Noir. За основа съвсем тъничък блат с листа босилек. Направих я в силиконова форма, която си купих наскоро. Хареса ми, че е правоъгълна и че има вдлъбнати линии, които могат да се запълнят с желе, крем или сироп. В какво ще се направи тортата не е от значение, продуктите са предвидени за кръгла торта 20 см.

Комбинацията от вкусове е нежна експлозия и всеки продукт отлично се съчетава с останалите. Ароматното вино засилва вкуса на прасковите и дава чудесен контраст. Босилекът освежава цялата торта и като вкус, и като цвят. А прасковения мус е с толкова нежна и фина текстура, че се стапя в устата.
Няколко думи за Sallinas Pino Noir. Виното е пикантно и богато на плодови аромати, което го прави изключително подходящо за сладка храна. Долавя се вишна, череша и ягода. Деликатната танинова структура и по-високата киселинност много добре кореспондират с всякакви десерти, а в случая комбинирането му с праскова е наистина великолепно.
Продукти за торта 20 см:

Желе праскови и червено вино:

200 мл Sallinas Pino Noir
30 г захар
2 зърна карамфил
ванилия
6 г желатин, набъбнати в 2 с.л. вода
200 г праскови, нарязани на малки кубчета

Крем босилек:

80 г заквасена сметана
2 с.л. лимонов сок
настъргана кора от ½ лимон
5 г босилек (около 25 листа)
30 г захар
ванилия
3 г жалатин, набъбнат в 1 с.л. вода
100 г разбита до пухкаво течна пълномаслена сметана

Блат:

1 белтък, разбит на сняг с 20 г захар
25 г брашно
10 г олио
ванилия
3-4 листа босилек, нарязани на ситно

Прасковен мус:

150 г заквасена сметана
150 г праскови, обелени и пюрирани
ванилия
2 с.л. лимонов сок
настъргана кора от ½ лимон
70 г захар
13 г желатин, набъбнат в 3-4 с.л. вода
300 мл течна пълномаслена сметана

Винено желе за глазура:

50 мл Sallinas Pino Noir.
10 г захар
ванилия
2 зърна карамфил
1 г желатин, набъбнат в 1 с.л. вода

Приготвяне:

* Започнете с желето от праскови и вино. Кипнете за 1 минута виното заедно със захарта и карамфила. Махнете от огъня и добавете ванилията и желатина. Оставете да се охлади до стайна температура и отстранете карамфила. Сложете прасковите и разбъркайте. Излейте желето в силиконова форма 18 см и замразете за 1 час.

* След това пригответе крема с босилек. В тенджерка смесете заквасената сметана, сока и кората на лимона, босилека, захарта и ванилията. Пюрирайте с пасатор до гладка емулсия. Загрейте на котлон или в микровълнова фурна до кипване. Махнете от огъня и прибавете желатина. Оставете крема да се охлади до стайна температура и го смесете с разбитата сметана като бъркате с лопатка. Излейте босилековия крем върху прасковеното желе, което за 1 час се е стегнало достатъчно добре, за да не се смесят пластовете. Приберете формата отново във фризера до пълно замразяване. Може да приготвите тези две стъпки от тортата няколко дена предварително.

* Блат: Загрейте фурната на 170*С с вентилатор и постелете тава с хартия за печене. Върху нея очертайте кръг 19 см. Смесете разбития белтък с всички останали продукти като ги редувате. Бъркайте с лопатка. Изсипете тестото в центъра на кръга и го разнесете на тънък слой до очертаното. Изпечете за около 12 минути и оставете блата да изстине. След това отрежете кръг 18 см. И тази стъпка може да приготвите 1-2 дена предварително. Съхранявайте изпечената платка увита в стреч фолио.

* Прасковен мус: Заедно загрейте до кипване заквасената сметана, прасковеното пюре, ванилията, сока и кората на лимота и захарта. Може да направите това и в микровълнова фурна. Махнете съда от огъня и добавете желатина. Оставете крема да се охлади до стайна температура и след това смесете с разбитата сметана като бъркате с лопатка.

* Сглобяване: На дънота на силиконова форма 20 см излейте 1/3 от прасковения мус. Оставете го за кратко във фризера, за да се стегне леко ако е твърде течен. Върху него поставете замразения пласт от прасковено желе и босилеков крем. Залейте с останалия мус и най-отгоре сложете блата като притиснете леко с длан. Приберете тортата във фризера и замразете поне за 8 часа. (Ако нямате силиконова форма, в която да сглобите тортата може да използвате друга, покрита отвсякъде със стреч фолио.)

* Извадете тортата от фризера, освободете я от формата, сложете я в чиния и я оставете в хладилника, за да се отпусне постепенно и равномарно. Украсете по желание и поднесете. Да ви е сладко!

*** Моята торта е напръскана с велур спрей. Може да го купите онлайн или от магазините за сладкарско оборудване. Споменах, че формата ми има вдлъбнатини, които напълних с винено желе. Ако ви харесва този вариант ето как да го приготвите:
Киптене за 1 минута виното, карамфила и захарта. Махнете от огъня и добавете ванилията и желатина. След като желето изстине и започне леко да се сгъстява махнете карамфила. С лъжица накапете тук-там по повърхността на тортата или с пош направете небрежни тънки линии. Освен тази винена глазура тортата е подходяща за огледална или неутрална глазура.
Тук може да видите рецепти за 3 варианта:

Огледална глазура
Млечна огледална глазура
Натурална глазура




Няма коментари:

Публикуване на коментар