понеделник, 16 август 2010 г.

Редено

 



Продукти за 4 порции

800 г шарено свинско месо без кост
патладжан
тиквичка
стар лук
домати
чесън
сол и черен пипер на вкус
мащерка, риган, розмарин или подправки по избор






Приготвяне

*  Нарежете зеленчуците на кръгчета, а месото на парчета с тяхната големина. Посолете месото, поръсете го с пипер и подправки. Наредете продуктите изправени  в гювеч като ги редувате.






*  Полейте с малко олио, посолете още малко и отгоре нахвърлете нарязан на филийки чесън. Сложете няколко клончета свежи подправки,захлупете гювеча и печете на среден огън около 2 часа  докато зеленчуците и месото придобият приятен загар. Не наливайте никаква друга течност. Зеленчуците пускат достатъчно вода и е добре ястието да не е воднисто, а да остане на мазнинка.






*  Сервирайте като внимателно извадите  ред месо със зеленчуци .


Простичко нещо е това,но много вкусно и ефектно. Няма точни грамажи за зеленчуците, но в общи линии са нужни 1 тиквичка, 1 патладжан, няколко домата и 2-3 глави стар лук. Залагам по 200 г месо на човек, което е доста, но ... по-добре да има. Това си е нашенска българска черта. А зеленчуците  .... толкова, че да се напълни гювеча. Да ви е сладко!



.



15 коментара:

  1. Ауу, прекарана съм. Аз го правя два пъти подобие без месо.
    Отивам да се срамувам от себе си.

    ОтговорИзтриване
  2. Йоли, ужасно вкусно изглежда! Както съм прегланяла, имам усещането, че това е най- хубавата манджа на света:)

    ОтговорИзтриване
  3. Съвсем новo и съвсем традиционнo! Точно като нашето Йоли! :))

    Браво Вкусно! :))

    ОтговорИзтриване
  4. Ах,Пеп ... прекарана си,да ,със сигурност! Ама чак пък да се срамуваш.Аз пък веднага заменям моето за твоето паладжаненото ...

    Лулу,много вкусно става наистина.Пробвай,а сега,ако си гладна хич недей да гледаш кулинарните блогове.Аз като съм така направо не издържам.Ужас е!

    Драго,ти поне вече го опита това редено.Благодаря ти за доверието и много се радвам,че ти хареса.

    ОтговорИзтриване
  5. Йолиии, страхотно е!!!
    Гладна съм...

    ОтговорИзтриване
  6. Браво Йоли! Обожавам патладжани!Ще се пробва по най-бързия начин. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли, реденото гюведже изглежда толкова вкусно...непременно ще го пробвам.
    Прохладен ден

    ОтговорИзтриване
  8. Dnes prigotvih tova iastie.Samo vmesto svinsko izpolzvah teleshko meso.Poluchi se kakto i ochakvah mnogo mnogo vkusno.Zapochnah da svikvam kogato niamam ideia kakvo da prigotvia na semeistvoto si prosto da posetia tvoiata stranica i vsichko e ok.Blagodaria ti za tova.Ani.

    ОтговорИзтриване
  9. Ани,толкова си мила.Благодаря ти много,много,много! Аз също предпочитам вкуса на телешкото месо.Да ви е сладко и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Анонимен24 май 2012 г., 5:38

    Здравей Йоли,днес направих този гювеч аз съм голям почитател на готвенето в глинени съдове и стана страхотен.Пожелавам ти още много хубави рецепти с които да ни радваш.Любка

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ти Любче.Да ви е сладко на всички!Много се радвам, че ви е харесал гювеча.

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей, Йоли!

    Много ми харесва това ястие. Понеже искам да ми се получи, както при теб на един ред да се вместят всички продукти, бих искала да те попитам с какъв диаметър е гювеча от снимките.
    За пореден път искам да те поздравя и да изкажа възхищението си от всички прекрасни кулинарни творби сътворени от теб в този чудесен блог.
    Хубава събота и неделя, Ти желая:-)

    ОтговорИзтриване
  13. Много,много ти благодаря за хубавите думи.Реденото е много хубаво и лесно ястие,надявам се,че ще ти хареса.Гювечът ми е около 30-35см,не е огромен.Но да ти кажа нещо.Като го правя много плътно нареждам продуктите,направо ги "натъпквам".Така или иначе след като се изпече те намалят обема си,нека има повече.И да ти напомня-никаква течност не слагай.И без това сега зеленчуците са много водни и ще пуснат бая чорба,а ястието наистина трябва да остане на мазнинка,да се запече и да не изглежда като сварено.Благодаря още веднъж и честит Национален празник!

    ОтговорИзтриване
  14. Йоли,

    Благодаря, Ти за отговора. Ще направя ястието, когато се снабдя с гювеч и обещавам да напиша отзиви.
    ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК и на теб :-)

    ОтговорИзтриване