вторник, 23 септември 2008 г.

Шоколадова торта с мока крем








Продукти

За блата

200 г шоколадови чаени бисквити
100 г печени безсолни печени лешници
100 г меко масло

За крема

100 г черен шоколад
1/4 ч.ч. течна пълномаслена сметана

За мока крема

200 г черен шоколад
60 г течно масло
2 жълтъка
1 ч.ч. студено силно кафе еспресо
1 пакетче желатин (10 г)
1 ч.ч. пълномаслена течна сметана








Приготвяне

* С кухненски робот смелете бисквитите и ядките. Добавете маслото и разбъркайте добре.

* Постелете дъното и стените на тортена форма с хартия за печене. Сипете бисквитените трохи и направете тънък блат с висок борд като притискате плътно с пръсти. За да загладите добре дъното и борда ползвайте супена лъжица.

* За крема стоплете сметаната до кипване,отстранете я от огъня и сипете в нея шоколада. Разбъркайте докато получите хомогенен лъскав крем. Сипете го върху бисквитената подложка и поставете формата в хладилника за да се стегне докато приготвите мока крема.

* За мока крема стопете на слаб огън в тефлонов съд шоколада и маслото. Докато сместа е още гореща прибавете жълтъците и енергично разбъркайте. Налейте кафето, 1/3 от сметаната и желатина,разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте всичко добре и оставете да изстине. Разбийте на твърд сняг останалата сметана и я прибавете към охладения крем.

* Сипете мока крема върху втвърдения шоколадов крем и поставете в хладилник за няколко часа.

* Преди да сервирате отстранете хартията,посипете повърхността с какао и украсете с настърган шоколад или шоколадови стружки. Да ви е сладко!

* Може да направите малки персонални тортички вместо една голяма. Елегантно и красиво е!













.
.

66 коментара:

  1. Йоли, вече пробвах и това шоколадово изкушение. Мисля, че рецептата е много сполучлива, след като се хареса на всички вкъщи. Дълго търсих форма с такъв малък размер (18-20см), но количеството е достатъчно и за форма с диаметър 24см. Благодаря ти за страхотните идеи!

    ОтговорИзтриване
  2. Тони,така се радвам,че опита този сладкиш ... или торта. И аз не знам какво е точно. Да ви е сладко на всички.И си напълно права - стандартната тортена форма си е много добре за тази рецепта. Веднага отивам да поправя това,напълно е излишно.Благодаря ти,че ми обърна внимание.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей, Йоли! Възхитена съм от вида на тази торта и мисля да я направя за рождения ден на майка ми, който е след 4 дни. Може ли само да те попитам нещо- под течна пълномаслена сметана имаш предвид т.нар. готварска сметана, която не е сладка, нали?

    ОтговорИзтриване
  4. Непременно я направи Роси. Изключително вкусна е, няма да сбъркаш!

    Не мила,пълномаслената сметана,независимо дали е подсладена или не е млечна.Готварската сметана,за която споменаваш е растителна.Тя е в кутии,течна и неподсладена,но растителна.Б България единствената млечна сметана от този тип е на Президент,поне аз за друга не знам.

    Разбира се,можеш да направиш тортата с растителна сметана,млечната все пак е доста скъпа.Аз тук съм написала сметаната да е млечна,защото сладкиша е много фин и не ми се иска да му се влошава качедтвото с растителна сметана.Това е.Но както прецениш,няма проблем да ползваш и готварска течна сметана,макар и растителна.Само внимавай - готварската сметана,която е растителна не се разбива добре на сняг.Трябва да търсиш от онези кутии на Хопла или Мегле,на които са нарисувани и сладки, и солени неща.Например на Хоплата има спагети и парче торта.Но само готварска не купувай,няма да ти се разбие на сняг.Това е.Дано съм ти била полезна.Успех и да кажеш после дали ти е харесала тортата.

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли, тортата стана прекрасна! Успях да изненадам приятно майка ми! Цялата ми хареса, но определено ме впечатли бисквитеният блат- страшно вкусен и ароматен. Ще го използвам и за други сладкиши без печене.

    ОтговорИзтриване
  6. Супер Роси.Въобще не се съмнявах,че ще стане прекрасна торта,но най-много се радвам,че ви е харесала.Благодаря ти много мила.

    ОтговорИзтриване
  7. Много вкусно и много шоколадово !

    ОтговорИзтриване
  8. Така е Нелка.Много точно го определи - вкусно и ужасно шоколадово. Благодаря ти много и да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей,Йоли.Гледам те в Юлисима,а сега случайно открих блога ти.За Коледа направих тази торта с така изтънчен вкус,но моля те кажи ми,защо всеки път когато работя с желатин,все не се получава с 1,а винаги постигам желания ефект с 2 пакетчета,дори и при чийзовете?Нямах възможност да си купя кувертюр,така че използвах черен шоколад на Своге...Стана много вкусна иначе,и на вид същата като твоята,само дето на другия ден пластовете между двата крема се разделиха.Весели празници от Обзор и от мен Тони.

    ОтговорИзтриване
  10. Ах,Тониииии .....Обзор...!!!Нали ме знаеш,че съм си бургазлийче?Най-хубавият град на света и най-добрият за живеене!Ах,морето...това е истината!Знаеш ли какво пише на входа на рибарското селище н Ченгене Скеле? "Всичко,далеч от морето е провинция" - Хемингуей.Благодаря ти за млите думи мила.И аз много харесвам тази торта,добре си я избрала.Какво да ти кажа с желатина ... и аз май винаги слагам малко повече за да се подсигуря.В общи линии винаги гледам да купувам желатин на др.Йоткер.Наистина 20г стигат за 500мл течност.Но съм забелязала,че зависи и от самата плътност на продукта.Едно е да желираш компот,друго е например сметана.По-лесно,бързо и плътно си става със сметаната.Но не го мисли толкова.Слагай повече,че да ти е мирна главата.Благодря ти от сърце за доверието,весела Нова година и да ви е сладко на всички в Обзор!Много ме зарадва!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Йоли, правя този невероятен сладкиш за трети път. Първия път успях да изненадам с него приятелите си на Нова Година:)
    Много е лесен , а така стилен и вкусен! Не е нужно да отделиш прекалено много време, за такова шоколадово изкушение. Благодаря,че я сподели с нас!
    Ето я и моята, не е така красива както твоята , но супер вкусна :)

    http://www.flickr.com/photos/42177676@N07/6770423137/

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. О,Руми!Така се радвам,че оценяш този сладкиш!Това е наистина една от най-хубавите рецепти,които знам.Благодаря ти за хубавите думи и да ви е сладко!А тортичката е чудна!

    ОтговорИзтриване
  13. Mnogo hubavo izglejda na snimkite no ne se moka krema na dva pati mi se prese4e,samo izhabih produktite.pove4e nikoga nyama da ya probvam.

    ОтговорИзтриване
  14. Много съжалявам, че не се е получило.Проблема е в сметаната.Млечната сметана се пресича когато се разбива по-дълго време.Много е капризна и лесно се отделя водата от маслото в нея.Или ползвайте фиксатор за сметана, той се продава наистина специално заради това, или ползвайте растителна сметана.Чудесно става с нея.Но както решите.Разбирам разочарованието ви и сигурно и аз на ваше място не бих опитала пак.Много,много ви благодаря,че опитахте.Може би ще си изберете някой друг сладкиш? Наистина много ще се радвам.Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  15. Уникална торта!!! Благодаря за рецептата за първи път правя торта и стана прекрасна( не ми повярваха че е домашно приготвена). Подарих си я за собствения рожден ден, но не само вкуса е важен, удоволствието да я приготвиш сам е направо преживяване. Прекрасен блог. Мариана Крумова

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, искам да ти благодаря за чудесните неща, който твориш и показваш! За 8 март изненадах семейството си със шоколадовата торта. Въобще стана страхотна!Бърза, лесна, вкусна, без печене, торта мечта! Благодаря ти, от името на щялото ни семейство!Гледах те редовно в Юлисима и сега продължавам и тук в твоят блог.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря ти Жени.Много си мила.Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  18. Искам да попитам дали е вазможно да заменя или премахна чашата с кафе,защото моето семеиство не му е преварженик.Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  19. Разбира се,че може!Всичко може.Сложи това, което обичате.Кафето изобщо не е задължително.Можеш да сложиш някакъв ликьо например,стига да харесвате.Благодаря и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Йоли,смятам да изпробвам рецептата и исках да попитам течната сметана,която се загрява същата ли е като тази за разбиване?Може би въпросът ми е много банален,но аз просто не знам... ще съм благодарна ако ми отговориш :)

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей,викак не ти е банален въпроса. И определено е по-добре човек да попита. В тази рецепта можеш да ползваш течна растителна или млечна сметана. При условие, че в рецептата няма сметана, която да е задължително разбита можеш за загряване да си ползваш и сладкарска, и готварка. Просто да не е заквасена.И това можеш да си го запомниш като принципи - само, ако има бита сметана м рецептата трябва да купиш такава, която се разбива.Успех с тортичката и благодаря.

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей,Йоли!Реших да направя тортата за рождения ден на съпруга ми.Стана страхотна-предизвика фурор в работата му.Искам само да попитам защо блата ми се ронеше-по рецепта е 100 гр,,а аз сложих 125.Къде ми е грешката?

    ОтговорИзтриване
  23. Много ти благодаря.И аз харесвам тази торта.Понякога и на мен ми се рони блата.От бисквитите е.А и ако ги оставя малко по-еедрички така става.Трябва и много плътно да ги сложиш във формата.Направо да ги натъпчеш,буквално казано.Мисля,че е от това,изобщо никъде не си сгрешила.Благдаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей,Йоли!Мисля да направя тортата за съпруга ми. Той е диабетик и ми хареса, че тортата е без захар. Ще пробвам с млечен шоколад за диабетици (предполагам, че ще стане). Имам само един въпрос - какво е количеството на сметаната (в мл), че с тия чаени чаши нещо все се не ги уцелвам? Благодаря и продължавай да твориш. Даниела

    ОтговорИзтриване
  25. Дани,принципно 1 ч.ч. е около 200мл нечност.Но наистина в случая няма никакво значение дали е премерено чак толкова точно.Ще стане и с млечен шоколад,но все си мисля,че е по-добре да вземеш черен.Той е почти без захар,има и за диабетици,но пък е с много наситен вкус.Разбира се,ти най-добре знаеш как трябва да е в случая.Благодаря ти,дано стане вкусно и се хареса от всички.

    ОтговорИзтриване
  26. здравей Йоли!Искам да те питам за шоколадовата украса,върху плота ли изливаш разтопеният шоколад и колко ти е стегнал преди да почнеш да го отделяш с шпатула?Има ли някакъв трик,защото аз пробвах и върху хартия и еърху силикон ,но не се получи желаният от мен ефект,а страшно много ми харесват шоколадови големи завъртулки:)

    ОтговорИзтриване
  27. Дени,задължително върху плота изсипвам шоколада.Маайсторите си имат дори мраморни плочи за целта,но ние в домашни условия си нямаме.И затова,направо на плота.Само трябва да ти е темпериран шоколада,нищо друго.Погледни тук при шоколадовите ми украси.Има няколко снимчици.Може да добиеш представа.Успех ти желая.

    http://yoli-www.blogspot.com/2011/01/blog-post.html

    ОтговорИзтриване
  28. Привет отново. Тортата е уникално шоколадова и вкусна. Хареса се на всички, които успяха да я опитат.
    Правих я вече два пъти - дори втория път блата го направих с 300 гр бисквити, 100 гр печени лещници и 100 гр. сурови орехи /просто да експериментирам/. Формата ми е 26 см и това количество вече е достатъчно да я запълни. Поздрави от Ст Загора.

    ОтговорИзтриване
  29. Благодаря ти Дани.Много си мила.Радвам се,че всички са харесали тортата.А със стружки от шоколад си е най-хубава според мен,не бери грижи за украсата.Благодаря ти отново.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравей Йоланта!
    Казвам се Митко Стоянов. От малкото непрофесионалисти съм, за които обаче, готвенето е хоби.
    Относно тортата "Мока": трябва ми за подарък, но диаметъра от 24-26 см е доста малък (доста народ сме). Ако умножа продуктите х2, форма с какъв диаметър ще запълня? А, и друго, което ме интересува: колко е висока тортата от твоята оригинална (и в преносен смисъл) рецепта? Благодаря предварително за отговора!
    P.S. Банановите мъфини от предаването ти станаха страхотни. Оставиха ми само един - това е, мисля, най-добрия атестат.
    Митко

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей Митко.Много се радвам,че си ми съмишленик.И аз като теб нямам нищо общо с професионалното готвене,просто ми е приятно да го правя.Ама май тук всички сме си все такива,което прави нещата още по-приятни и истински.

    Радвам се,че и мъфинчетата са станали.И аз ги харесвам,макар не съм особено голям любител на сухите кексове.

    Дай сега да мислим какво да правим с тортата.Няма да ни затрудни особено,защото е много подходяща за всякакви форми.Доста е стегната и е удобна за пренасяне и подаръци.Самата аз я правя много често.Добре си я избрал,великолепна е като вкус.Тортата,която виждаш е в стандартна форма 24-26 св,както сам казваш.Висока е около 6-7 см.Подходяща е и за рязане на тънки добре оформени парчета.Бих те посъветвала да не правиш бисквитен борд отстрани,а само бисквитена основа.Ще ти е много по-лесно и за направяна,и за оформяне.Отстрани можеш да я панираш с ядки,крокант,счукани бисквити и ядки и какво ли още не.Сам си реши.От моята "стандарнта"торта излизат 16 парчета.Тънки,но достатъчни,защото на вкус е много плътна.Най-малко на 12 можеш да я разрежеш.Не е добре да правиш двойна доза във форма с теци размери.Ще стане много висока,но това няма да ти помогне като брой парчета.Много добре ще стане,ако имаш от разтегателните рингове за торта.Така можеш да направиш наистина много голяма като диаметър торта,просто удвояваш количествата на продуктите.Има такива разтегателни и правоъгълни форми,в немските магазини съм ги виждала.Та това е,или правиш две торти,или ако имаш разтегателен ринг - една голяма.Успех и балгодаря за вниманието и хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  32. Здравей Йоли,
    казвам се Влади и искам да те попитам дали ако не сложа кафето/не го харесвам за сладкиши/ ще се развали консистенцията на крема.Дали да го замена с друга течност.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  33. Здравей Влади.Тортата е чудна,непременно я опитай,пък било и без кафе.Можеш да сложиш малко прясно мляко, какао или да увеличиш с малко самата сметана.Няма нищо задължинетло,просто правиш нещата според вкуса си.Консистенцията няма да пострада кой знае колко без да слагаш нещо друго вместо кафе.Може би ще стане малко по-стегнат,но изобщо не е беля.Сама прецени.Благодаря ти и приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  34. Здравей Йоли! И тази година за рожденния ден на съпруга ми ще си "открадна" една от твоите прекрасни рецепти - на тази торта по-горе. Задължително ще споделя във фейсбук снимки /там ти си моя приятелка /, така че ще можеш да видиш резултата. За предната година направих по твоята рецепта торта с шоколадово покритие и спаначените бисквитки и е нескромно обаче обрах овациите на гостите. Поздрави -Красимира Господинова.

    ОтговорИзтриване
  35. Много ще се радвам да я опитате,Краси.Хубава торта е,препоръчвам горещо.Благодаря ти за милите думи и доверието.И ще си чакам снимките,непременно,да не ме забравиш?Хубав празник ви желая.

    ОтговорИзтриване
  36. Какви бисквити използвате с шоколадово покритие или с вкус на шоколад.

    ОтговорИзтриване
  37. Здравей Йоли ! Удоволствие е за мен да гледам предаванията,дори и било то вече остаряли,само гледам с нетърпение дали има още епизоди и се наслаждавам....Правила съм доста от твоите рецепти и дори имат многократни повторения.Та,искам да те попитам,малко ми е неудобно тортата достатъчно сладка ли става,защото не сме привърженици на натуралния шоколад и ме притеснява да не стане по-натурална и самата тя ? Благодаря :) позрдави Краси

    ОтговорИзтриване
  38. Много си мила Краси,благодаря ти сърдечно.Надявам се,че новото ми предаване ще ти хареса много повече от Юлисима.Форматът е съвсем друг,лично на мен ми беше много приятно докато снимахме епизодите.Ще стартира през октомври.За шоколада,какво да ти кажа ... всичко е въпрос на вкус.Ако се притесняваш,че няма да е достатъчно сладко го смеси с млечен или изцяло го смени с него.Наистина направи така,както ще ви е вкусно на вас,това е истината в готварството.Благодаря ти още веднъж и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  39. Йоли, здравей! Бих искала да попитам захар в кафето слага ли се,защото никъде не прочетох, въпреки че предполагам с такова количество шоколад ще е сладка. Също си мислех да добавя няколко капки ликьор в кафето. Дали ще е добре? Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  40. Да,права си.Няма захар в кафето.За мен тортата е достатъчно сладка,няма нужда от повече захар.Но е въпрос на вкус.Ако обичате по-сладичко можеш да подсладиш и кафето.Просто опитай и реши.А идеята ти за ликьора е повече от великолепна!Много,много ще е добре.Благодаря ти от сърце.Приятно готвене.

    ОтговорИзтриване
  41. Здравейте,

    Искам да попитам колко гъст трябва да е крема с кафето и шоколада - вече 1 час се охлажда, но все още е течен въпреки двата желатина. Трябва ли да го сгъстя и как?

    ОтговорИзтриване
  42. Не би трябвало да има никакъв проблем.1 пакетче желатин е за 500 мл течност.А 2 да не говорим, повече от достатъчни са.В крема има шоколад,масло,жълтъци и бита сметана.Те са също сгъстители.Ще стане, няма начин.Аз непрестанно правя тази торта, никога не съм имала проблем.Гарантирам за пропорциите на продуктите. Проблем с желатин може да имаш само,ако е стар или е кипнал при загряване.Благодаря ти,че опита.

    ОтговорИзтриване
  43. Благодаря за бързия отговор! Сложих го в хладилника, за да стегне по-бързо и стегна доста добре.

    ОтговорИзтриване
  44. Здравей Йоли! Аз само неразбрах дали сметаната трябва да е сладка или не? Или това няма значение ?

    ОтговорИзтриване
  45. Здравей Ани.Умишлено не съм посочила захар в рецептата.Според мен става прекалено сладка,ако към шоколадовата смес се сложи и подсладена сметана.Всъщност усещането за сладост при всеки е различно.Просто опитай на вкус и ако не ти е достатъчно сладко добави малко пудра захар.Сама си прецени.Ще се радвам да опиташ тортата.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  46. Йоли, много ми харесва тортата, но колко милилитра горе-долу са течните сметани и кафето... с тези чаени чаши не се оправям много :D
    Мерси :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дари, една ч.ч. обикновено е с вместимост 200 мл. Ще си го сметнеш колко идва горе-долу. И запомни, че щом в една рецепта мерките не са в точен грамаж, значи, че не е фатално ако сложиш малко повече или по-малко. С други думи в случая и на око да сложиш кафе и сметана, пак няма да има проблем. Благодаря ти, ще се радвам, ако ти хареса тортата.

      Изтриване
  47. Здравей Иоланта, казвам се Диана и списвам от неотдавна скромен блог под името Vkusnopolitan, за да се развличам и пиша и за да се отдам на една от творческите си страсти- готвенето. Исках само да ти кажа, че гледам твоите предавания, рецептите за които, за съжаление, често липсват- добре че са блогът и сайтът ти. Харесах си тази торта в Юлисима и бих искала да я направя за рождения си ден. Та хубаво е да знаеш, че и след няколко години твоята рецепта е търсена и все така актуална. Сърдечни поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Диди. Извини ме, че чак сега се включвам, но бях в отпуск и нямах интернет на разположение.

      Много се радвам, че харесваш предложенията ми. Така е с предаванията, никога не може да разчиташ на точно изписана рецепта. Да ти е сладка тортата! И аз много я харесвам. Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  48. Йоли имам спешен въпрос. Става въпрос за желатина. Разтворих го в 500мл вода и в момента го разтапям на водна баня... Сшед това всичките тези 500 мл трябва да влезнат в крема ли? Няма ли да стане бая количество.. Спри за въпроса,но досега не съм работила с желатин по тоя начин. Обикновено го разтварям директно в горещия крем

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. о, много късно ти отговарям, съжалявам. Не е трябвало да го разтваряш в 500 мл вода. Защо ти е? В рецептата няма вода. Всяко пликче желатин е за 500 мл течност. Но това не означава, че трябва да е вода. Може да е сок, мляко, сметана и т.н. Тоест, желиращите му свойства са за това количество течност. Желатинът винаги се разтваря в малко вода или сок, 2-3 с.л. и след това се прибавя към някой от течните продукти в съответната рецепта. Предполагам, че не ти се е получила тортата и кремът е бил течен. Пиши ми все пак какво е ставало. Благодаря ти за доверието и още веднъж ме извини за закъснелия отговор.

      Изтриване
    2. ох ми сложих цялата тази вода вътре.... каквото е станало такова... защото пише че се разтваря в 500 мл, ама да течност, не съм се сетила че крема играе ролята на течност и понеже стана много късно реших да действам, ама явно съм прохабила продуктите... крема не беше зле накрая, но не беше кой знае колко сладък (заради желираната вода) та добавих още половин стопен на водна баня шоколад да подсили вкуса.. за другия път ще знам, да е както казваш 1-2 с.л. вода и натам крема ще си го поеме.. иначе тортата още не е опитана, но сега след като е стегнал крема,ще ти покажа, снимах го, май ще трябва да го повтарям :( Ето снимка, нищо не е излязло и сега ще сложа само едно пакетче желатин, вместо 2 https://scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/14102532_1248567018500928_3420469868660801760_n.jpg?oh=7311b4592c3d0867a3fc3aed1ed29f34&oe=58403795

      Изтриване
    3. Крема на вкус... става.. Но определено не е да представя тортата с такъв крем, по скоро ще си го изям вкъщи :D между другото за пръв път нещо твое да не ми се получи от първия път.. ама предполагам аз не съм доразбрала как се прави точно, подведе ме инструкцията на желатина

      Изтриване
    4. Е моного си ми сладка! Извини ме, че не съм била ясна. Въпреки проблема ти, не мога да не призная, че искрено ме усмихна. Благодаря ти за доверието. Няма да има провал следващият път, гарантирам ти.

      Изтриване
  49. Тортата е супер! Направих я за рождения ден на сестра ми. Гостите не повярваха, че е домашно направена хихи.
    Рецептата е описана много добре, всичко е подробно и разбираемо:)
    Благодар
    Поздрави,
    Ани!
    [IMG]http://i68.tinypic.com/qxujxs.jpg[/IMG]
    http://tinypic.com/r/qxujxs/9
    http://tinypic.com/r/67sdpc/9

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че весела торта! Много, много се радвам, че се е получила толкова красива! Благодаря ти за доверието и коментара!

      Изтриване
  50. Колко е диаметърът на тортата, която си използвала? И колко сметана си използвала и за двата крема общо?

    ОтговорИзтриване
  51. Желатина ли се загрява на водна баня, няма ли да кипне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Водната баня е точно онова средство, което никога не позволява на продукта, който се приготвя в нея да кипне.

      Изтриване
  52. Привет и от мен! Моята торта е в хладилника в очакване на неделния ден. Ще почерпя с нея за рождения си ден. Правя я за трети път. Благодаря, Йоли, за рецептата. Съветвам тези, които се оплакват от неуспех, да прочетат няколко пъти указанията и да ги спазват. Става бързо, лесно и мнооого шоколадово. Поздрави!
    Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Танче! Толкова ти благодаря! Много, много съм щастлива, че ти харесва тортата. И такива мили думи ... наистина от сърце ти благодаря!

      Изтриване
  53. Тортата е превъзходна! Правя я вече няколко пъти. Получава се много добре, но има един малък проблем / поне при мен:) /
    При мока крема: след като съм разбила на твърд сняг правилната сметана и започвам да я добавям към охладения крем, в един момент започва да се получава зърнеста консистенция, сякаш сметана е на път да се пресече.
    Какво е решението?
    Роси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че е станала добре, Роси, въпреки зърнистата структура на крема. Вече си говорихме с теб по този въпрос във Фейсбук. Надявам се, че ще успея да ти помогна. Благодаря ти.

      Изтриване
  54. Йоли, мога ли да сложа шоколадовата глазура на тортата "Фантазия" на "Шоколадовата торта с мока крем" вместо да я наръся с какао? Има ли опасност да се разтопи мока крема?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извини ме за закъснелия отговор. Няколко дена не бях у дома и нямах достъп до компютър, за да отговоря. Надявам се да не е чак толкова късно.
      Не, няма никакъв проблем! Ще стане далеч по-вкусно. Смело си направи глазурата. Благодаря ти, надявам се тортата да ти хареса.

      Изтриване