четвъртък, 7 ноември 2019 г.

Джолан с кестени и ябълка




Една чудесна есенно-зимна гозба, която носи наслада и уют. Кестените са вкусно допълнение, но трябва да са обелени. А това невинаги е лесна работа. Преди да напиша рецептата ще споделя с вас как най-лесно и безпроблемно може да направите това.
Измийте 10-15 кестена и с остър нож ги цепнете през средата само от едната страна. Сложете ги в стъклена купичка, а в друга налейте вода. Сложете двете купички в микровълновата фурна и сварете за 5 минути. Извадете кестените и ги завийте в кърпа, докато изстинат. След това ще ги обелите съвсем лесно. Така приготвени кестените остават по-твърди и леко жилави, което ги прави идеални за готвене. Ето и рецептата:

Продукти за 3-4 порции:

1 свински джолан без кожа (аз ползвах най-крехката част от 2 джолана, които са с малката костица. За съжаление не знам как се казва тази част на месото.)
1/2 глава ситно нарязан лук
2 с.л. масло
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. доматено пюре
резен глава целина или корен пащърнак
200 мл сухо червено вино
200 мл телешки бульон
2-3 клончета мащерка
1 клонче розмарин
150 г гъби
10-15 обелени кестена
1 нарязана ябълка
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Оваляйте месото в брашното и го запържете до златисто в маслото и олиото. Извадете в чиния. В същата мазнина добавете лука и го задушете до сткъклено. Сипете доматеното пюре, червения пипер и разредете с виното и бульона. Върнете месото в соса, добавете подправките, целината и задушете на бавен огън до омекване.

* След като месото е готово прибавете гъбите, кестените и ябълката. Посолете и поръсете с черен пипер. Гответе още 20 минути. Ако сосът е много като количество го редуцирайте, като махнете капака на тенджерата и увеличите силата на огъня. Да ви е сладко!



Няма коментари:

Публикуване на коментар