неделя, 23 октомври 2022 г.

Печени ябълкови бухти с извара

 


Ябълковите бухти са идеални за закуска, към кафе или чай. Запазват се меки и влажни дни наред, тъй като изварата и ябълките ги предпазват от изсъхване. Тестото може да овкусите с всичко, което харесвате към ябълки-канела, кардамон, джинджифил, ванилия, цитрусови кори, ядки и др. Рецептата е много лесна за изпълнение и е без яйца.

Продукти за около 18 бухти:

250 г фина извара, рикота или кварк
(ако ползвате извара първо я претрийте през цедка и след това пасирайте, за да стане съвършено гладка. При работа с рикота или кварк това не е нужно).
100 г захар
370 г брашно
2 равни ч.л. бакпулвер
ванилия
настъргана кора от 1 лимон или портокал
шепа стафиди
по желание 2 с.л. сладко от портокалови корички
60 мл слънчогледово олио
60 г стопено масло
около 370 г ябълки, нарязани на малки кубчета (2-3 ябълки)

друго:

2-3 с.л. захар
1 ч.л. канела

Приготвяне:

* Загрейте фурната на 180*С с вентилатор. Постелете тава с хартия за печене.

* С телена бъркалка разбъркайте изварата и захарта. Добавете брашното, примесено с бакпулвера. Сложете подправките, стафидите и сладкото от портокалови корички.

* Разбъркайте всичко с лъжица и накрая налейте двата вида мазнина. Отново размесете и прибавете ябълките. Ще получите гъсто нелепнещо тесто. Не го обработвайте дълго, нужно е само всички компоненти да се смесят.

* С лъжица или с ръка сипете в тавата малки купчинки от тестото. Големината определете сами. Изпечете за около 25-30 минути.

* Още горещи ги поръсете със захарта, смесена с канелата. (Ако не харесвате тази поръска я пропуснете, но увеличете количеството захар в рецептата с 30 г, тъй като бухтите не са много сладки). Поднесете ги леко топли или напълно изстинали. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар