Маринованият лук е незаменима добавка към основни ястия с говеждо, телешко, свинско и дивеч. Също много добре се съчетава със заешко месо, патица или гъска. Лукът е изключително ароматен, сладък и нежен като текстура. Приготвянето му отнема минути, но след това е нужно да изчакаме поне няколко дена, за да ферментира и узрее. Толкова е вкусен, че чакането си заслужава.
Продукти:
500 г шалот или дребен червен лук
Марината:
200 мл порто, шери, мадейра, малага, марсала или друго подобно ликьорено вино
100 мл сухо червено вино
40 г кафява захар
2 зърна карамфил
1 ч.л. зърна черен пипер
1 дафинов лист
кора от 1 портокал
4-6 с.л. тъмен балсамов оцет
сол на вкус
друго:
2 с.л. мед
1 малко клонче розмарин
2-3 стръкчета мащерка
Приготвяне:
* Обелете лука и по-големите глави срежете на две по дължина.
* В тенджера кипнете всички съставки за маринатата. Прибавете лука и варете на тих огън 15-20 минути. Отстранете от котлона.
* Извадете лука с решетъчна лъжица и го сложете в голям буркан.
* Към горещата марината добавете меда, розмарина и мащерката. Залейте лука и след като изстине го затворете с капачка и приберете за няколко дена в хладилника. Колкото по-дълго престоява, толкова по-вкусен ще стане. Моят лук вече отлежава в хладилника един месец.
* Ако искате да имате маринован лук за дълго време го залейте с вряща марината и веднага затворете с капачка. Принципът е като при приготвяне на конфитюр. Така лукът ще издържи минимум 3 месеца на тъмно и хладно място.
* Сервирайте маринования лук към любими ваши ястия. Самата марината е идеална основа за сосове. Като пример ви предлагам рецепта за вкусно балсамово свинско. Приятно готвене!
Няма коментари:
Публикуване на коментар