вторник, 1 ноември 2022 г.

Балсамово свинско

 



Сервирайте ястието топло с гарнитура по ваше желание. Аз избрах спагети, овкусени с малко чесън, босилеково олио и пресен босилек. Направете си сами босилеково олио. Лесно е, а става изключително ароматно. В бутилка с олио или по-лек зехтин сложете няколко цели клончета босилек. Приберете в шкафа за около 20 дни. Нолкото повече престоява олиото с босилека, толкова по-наситено на аромат ще стане. Като допълнение към рецептата прибавих малко маринован лук, чиято рецепта може да прочетете тук. 

Продукти за 4 порции:

600 г свинско бонфиле или контрафиле
2 с.л. кафява захар
4-5 с.л. балсамов оцет
2 с.л.зехтин
2-3 скилидки нарязан чесън
сол и черен пипер на вкус
2 с.л. брашно
20 г масло
1 с.л. олио
стрък розмарин
вода

Приготвяне:


* Нарежете бонфилето на по-дебели парчета. Ако ползвате контрафиле го нарежете на дебели шницели. Сложете месото в купа. Овкусете със сол и черен пипер. Поръсете с кафявата захар и залейте с оцета и зехтина. Приберете в хладилника и оставете да се маринова няколко часа, най-добре една нощ.

* Отцедете месото от маринатата и го оваляйте в брашно. Изпържете до златисто в маслото и олиото заедно с розмарина и чесъна. Извадете го в чиния.

* В мазнината от пърженето налейте маринатата и разредете с малко вода. Посолете. Опитайте на вкус и ако е нужно добавете още захар, оцет или сол. Може да увеличите количеството на соса. Ако желаете по-плътен сос го сгъстете с малко размито в студена вода нишесте. Върнете месото в соса, извадете клончето розмарин и кипнете. Ястието е готово. Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар