неделя, 3 май 2015 г.

Агнешки котлети с хрупкава коричка




Агнешките котлети са изключително нежно и крехко месо, което изисква минимална термична обработка. Дали са на грил, пържени или печени във фурна няма значение. Важното е да не се готвят дълго време за да не изсъхне месото. В повечето държави агнешките котлетчета се хапват приготвени алангле или медиум. Преценете как ви харесва на вас, но не ги преизсушавайте.

Продукти за 4 порции:

12 агнешки котлета
сол и черен пипер на вкус
20 г масло
1 с.л. зехтин
2 картофа
100 г кашкавал или друго твърдо сирене
1 ч.л. нарязан розмарин
1-2 с.л. кедрови ядки

Приготвяне:

* Овкусете котлетите със сол и черен пипер. Запържете ги за кратко в двата вида мазнина колкото да се запечатат.

* Настържете картофите и кашкавала на едро ренде. Измийте картофите в подсолена вода, отцедете ги и попийте излишната влага с кухненска салфетка.

* В купа смесете картофите, кашкавала, розмарина и кедровите ядки.

* Подредете котлетите в тава, покрита с хартия за печене. Върху тях сложете по малко от сместа.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете месото за около 20 минути. Да ви я сладко!






четвъртък, 23 април 2015 г.

Кюфтета във винен сос




Гарам масала е традиционна индийска подправка. Всъщност, това е ароматен микс от различни подправки. Готова смес може да се купи от индийски и арабски магазини, но лесно може да се приготви и у дома. Нужни са ви 2 пръчки канела, 1 с.л. кардамон, 1 с.л. зърна черен пипер, 1 ч.л. карамфил, 1 индийско орехче и 1 с.л. кориандър на зърна. Важното е всички подправки заедно да се запекат в сух тиган. Когато започне да се носи силен аромат ги махнете от огъня. Стрийте всичко в хаванче, след което смелете в блендер или мелничка за подправки възможно най-фино. Съхранявайте готовата смес на сухо мясно в буркан. Ползвайте я в малки количества за различни ястия.

Продукти за 4 порции:

700 г телешка кайма
3 глави лук
4 с.л. олио
1 с.л. доматено пюре
1 ч.л. нишесте
500 мл червено вино
1 ч.л. гарам масала
сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

* Нарежете лука на ситни кубчета. Отделете 2 с.л., а останалото количество запържете в олиото. Пръсете с нишестето, добавете доматеното пюре и разбъркайте. Овкусете с гарам масала и налейте виното. Оставете соса да заври и овкусете със сол и черен пипер.

* Омесете добре каймата с останалите 2 с.л. лук, сол и черен пипер. Добре е при месенето да добавяте малко вода за да може каймата да стане сочна. Оформете малки кюфтенца и ги пуснете във врящия сос. Намалете силата на огъня и гответе под капак 20 минути.

* Отхлупете и гответе още десетина минути докато сосът се редуцира на половина и се сгъсти. Сервирайте кюфтенцата горещи, поръсени със зелен лук и с гарнитура от варен ориз. Да ви е сладко!

* По време на готвенето опитайте соса, и ако ви се стори леко кисел от виното балансирайте вкуса с 1 ч.л. захар. Не предозирайте с гарам масала. Подправката е много силна и ако е в повече има опасност да доминира над вкуса на кюфтетата. Може да сложите 2 щипки от нея и в каймата.




четвъртък, 16 април 2015 г.

Непознатата България





Заповядайте на 30.04 в 19.00 в дегустационен ресторант "Томеко". Ще имам удоволствието да ви представя една страна на малко познатата българска кухня. Подробности за менюто, както и закупуване на куверт може да намерите тук. Очаквам ви!

Тъй като местата са ограничени, този, който желае да вкуси зелено сирене, нафпавок, старо Родопи и пресник, моля да заяви куверт на телефон тел.: 02/ 4615 464
gabrielas@economedia.bg