неделя, 17 май 2015 г.

Гостува ми Ангел АНгелов

вторник, 12 май 2015 г.

Салата с аспержи, ягоди и козе сирене




Аспержите са фин зеленчук и трябва да се отнесем към тях с подобаващо внимание. След термична обработка трябва да останат хрупкави и сочни. Ето какво е нужно за да ги сварите правилно. В дълбока тенджера кипнете подсолена вода и пуснете в нея аспержите. Сварете ги за десетина минути. Проверявайте дали са готови в най-дебелата им част. Трябва да останат хрупкави и в никакъв случай да не са разварени. Времето на варене зависи от вида и дебелината на аспержите. Понякога са нужни до 5 минути, понякога десетина.
В зависимост от това, какви аспержи сте купили трябва да ги почистите по различен начин. При зелените аспержи с белачка за зеленчуци се обелва само 1/3 от стеблото, като се започва от най-дебелата част. Ако са тънки и млади няма нужда изобщо да се белят. Белите и лилави аспержи се белят по цялата дължина на стеблото. След като сварите аспержите ги шокирайте със студена вода и отцедете.

Продукти за 4 салати:

1 връзка зелени аспержи
12 ягоди
100 г меко козе сирене
40 г натрошени бадеми
сол, зехтин и лимонов сок на вкус

Приготвяне:

* Вече знаете как да сварите оспержите. Нарежете ги на парчета, а ягодите на резенчета. Подредете всичко в чинии и поръсете с натрошено сирене и бадеми. Подправете със сол, лимон и зехтин. Да ви е сладко!




неделя, 10 май 2015 г.

Маринована сьомга с хрян и червено цвекло




Ако харесвате по-силни аромати може да поръсите сьомгата с черен пипер, кориандър, семена от копър или резене. Не е нужно да ползвате морска сол, готварската ще ви свърши чудесна работа.

Продукти:

прясна сьомга филе около 1 кг
2 с.л. сол
2 равни с.л. захар
настъргана кора от 1 лимон
5 с.л. настърган хрян
1 глава настъргано на ситно сурово червено цвекло




Приготвяне:

* Смесете солта и захарта и натрийте парчето риба от всички страни. Ако е тънко намалете с 1/3 количествата сол и захар.

* Поставете рибата в кутия и я поръсете с лимоновата кора. Намажете я с хряна и плътно покрийте отвсякъде с цвеклото. Затворете кутията и приберете в хладилника.

* Оставете рибата да се маринова 2 дни, като периодично я обръщате.

* Почистете рибата от полепналата марината и я изплакнете със студена вода. Подсушете добре и увийте в найлоново фолио. Сервирайте сьомгата нарязана на тънки резени с черен хляб или препечени филийки. Да ви е сладко!