вторник, 19 януари 2016 г.

Соленки с извара и маслини





Преди да оваляте соленките в сусам може да ги намажете с разбито яйце. Така сусамът ще полепне добре по тях и няма да пада след като ги изпечете. А ако ги намажете само с белтък ще получите по-хрупкава коричка.

Продукти за 25 соленки:

1 яйце
150 г фина извара или рикота
75 г меко масло
1/2 ч.л. сол
200 г брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
25 зелени или черни маслини без костилки
сусам за овалване






Приготвяне:

* В купа заедно смесете яйцето, изварата, маслото и солта. С бъркалка разбъркайте на гладък крем. Добавете брашното, примесено с бакпулвера и омесете лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно. Достатъчно е само да го поръсите с малко брашно или да набрашните ръцете си.

* От тестото направете топчета с големина на малък орех. В средата на всяко сложете по една маслина. Оваляйте топчетата в сусам и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене.

* Загрейте фурната на 180* и изпечете соленките за около 25-30 минути. Да ви е сладко!




понеделник, 18 януари 2016 г.

Бърза пилешка кавърма в чушки





Кавърмата е любимо българско ястие и често присъства на трапезата ни. Понякога приготвям ястието с пилешко месо, което готвя в гювечета и сервирам на персонални порции. Но сега вместо в тях реших да я направя в чушки. Целта ми беше пилешкото месо да остане сочно и крехко, а чушките да имат вкус на пържени.  За да получа този ефект ги намазах отвън с малко олио. Получи се вкусно и свежо ястие, което съвсем скоро ще повторя с удоволствие. Вижте рецептата.

Продукти за 4 порции:

4 големи чушки
3 с.л. олио
200 г бяло пилешко месо
1 морков, нарязан на ситно
½ глава лук, нарязана на едро
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
2-3 гъби, нарязани на филийки
½ ч.л. червен пипер
½ ч.л. чубрица
100 мл бяло вино
1 ч.л. нишесте
Сол и черен пипер на вкус
1 начупен на дребно дафинов лист
2-3 зърна бахар

Приготвяне:

* Нарежете месото на малки хапки. Сложете го в купа и го смесете с моркова, лука, чесъна, гъбите, червения пипер, и чубрицата. Поръсете с нишестето и разбъркайте. Залейте с виното и 2 с.л. олио. Овкусете с дафинов лист и бахар.

* Разполовете чушките и ги намажете от външна страна с останалото олио. Подредете ги в тавичка и ги напълнете с пилешкото месо.

* Загрейте фурната на 200* и изпечете чушките за около 30-35 минути.  Да ви е сладко!





събота, 16 януари 2016 г.

Каслер с кисело зеле




Свинско с кисело зеле. Любима българска класика! Така се случи, че тази зима съм лишена от тази вкусна гозба. В Германия няма хубаво българско кисело зеле, а това, което може да се купи от турските магазини не е по моя вкус. Въпреки това, в Германия има най-различни ястия с кисело зеле. Киселото зеле тук се продава фино нарязано, направо на конци. Германците го готвят обикновено с малко захар, вино и ароматни подправки. Към него винаги има някакво месо или вурст. Днес искам да ви предложа една типична немска гозба, която е разпространена из цяла Германия. Каслер се нарича голям къс свинско месо, което се държи  3-4 дена в 20% солен разтвор и след това минава през студено опушване. Една от теориите е, че първи прави Каслер един месар в Берлин. Други източници посочват, че името произлиза от града Касел. Няма категорични сведения за произхода на каслера, но това не е и нужно. Важното е, че Каслер е едно обичано от всички германци месо, което най-често се приготвя с кисело зеле и се сервира с картофено пюре. Ще се радвам, ако ви допадне рецептата и я опитате. А вие хапнете заради мен едно хубаво българско свинско с кисело зеле!

Продукти за 4 порции:

5 пушени вратни пържоли, гърди или котлети
2-3 с.л. свинска мас
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1 дафинов лист, 2-3 зърна бахар, 2-3 зърна хвойна, 2 гвоздейчета карамфил, 1/2 ч.л. едро смлян черен пипер
500 г фино нарязано кисело зеле
2-3 с.л. кубчета ананас от консерва или ябълка
1 ч.ч. бяло вино

Приготвяне:

* Нарежете на кубчета едната пушена пържола. Заедно с лука и подправките я запържете в маста. Добавете зелето и залейте с виното. Задушете за около 20 минути.

* Към зелето добавете ананаса. Опитайте на вкус, и ако е нужно добавете сол, вино или зелева чорба. Вкусът трябва да е приятно кисел и солен с леко загатнат сладък привкус от ананаса. Балансирайте според собствените си предпочитания.

* Към добре овкусеното зеле прибавете месото. Задушете ястието на бавен огън за 45 минути или докато зелето напълно омекне. Сервирайте ястието горещо с гарнитура от картофено пюре. Да ви е сладко!